Pelety jako ideální zdroj vytápění

Na úplném začátku bylo dřevo. Krásný, voňavý a do poslední třísky využitelný přírodní zdroj. A poté přišla peleta – malý zázračný váleček lisovaný z dřevěné piliny. Proč je tak oblíbený?

Pelety jako ideální zdroj vytápění
Foto: Freepik

Ekologické i ekonomické vytápění

Ekologicky i ekonomicky výhodný systém topení pomocí pelet se v České republice stále rozšiřuje. Peletové vytápění je ohleduplnější varianta než topení uhlím, a to si uvědomuje stále více spotřebitelů.

Zamyšlení směrem k udržitelnosti a ekologii je více než patrná. Topení peletami nešetří jen životní prostředí, ale i finance domácností. Proto tento moderní systém nalezneme v novostavbách i ve starších domech nebo průmyslových halách.

Pelety versus jiná paliva

Oproti používání uhlí je topení peletami čistější a pohodlnější. Obecně domácnosti vyhledávají vyšší komfort, a tento způsob jim umožňuje topení bez špíny, prachu a sazí. Bezobslužnost kotle na pelety je jedním z ukazatelů, proč si spotřebitelé vybírají tento typ topného tělesa. Jednoduše topíte z pohodlí vašeho obývacího pokoje. Na termostatu lze nastavit čas zapálení, dobu hoření, intenzitu přikládání, a to jen stiskem tlačítka.

Jaké mají pelety na topení výhody oproti palivovému dřevu? Například tyto:

  • regulace tepla a rozsah výkonu – výstupní výkon lze regulovat – topné těleso přidává pelety podle vašeho nastavení, to bohužel u dřeva nelze,
  • snadná manipulace – odpadá potřeba štípání, sekání, řezání,
  • automatizované přikládání paliva – odpadá ruční přikládání,
  • menší náročnost na uskladnění,
  • okamžité topení – při zakoupení palivového dřeva musíte vyčkat až je dřevem možné vytápět,
  • vysoká výhřevnost a nízký obsah vody,
  • při vytápění produkují málo popela.

Pelety ENplus jsou sázka na jistotu
Foto: Freepik

Pelety ENplus jsou sázka na jistotu

Certifikované pelety ENplus jsou vyrobeny z čistých chemicky neošetřených pilin bez příměsí kůry a bez chemických pojiv. Jsou vhodné pro spalování v malých kotlích a v mezinárodním systému kvality je značí razítko ENplus. Tato pečeť garantuje složení, původ i parametry paliva. U pelet bez tohoto označení zákazník tuto garanci nemá, proto mohou způsobovat nesnáze při používání.

Necertifikované pelety mohou obsahovat příměsi, např. písek nebo hlínu z neodkorněného dřeva. Základem kvalitní pelety je totiž čistá pilina. Tyto nežádoucí příměsi pak v topeništi ovlivní bod tavení popela a vytvoří tzv. zápeky - spečené piliny, které je třeba průběžně z kotle odebírat. Co je ještě horší, mohou kotel nenávratně poškodit.

Jsou tyto pelety levnější? Ano, ale za jakou cenu. Ztráta komfortu při vytápění, náklady na servis ze strany topenářů a v nejhorším případě i oprava či nákup nového tělesa. Proto doporučujeme nakupovat přes certifikované prodejce, nikoli ze zdrojů s peletami bez garance kvality. A pelety dobře vybírat.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Já bych nad peletami taky uvažoval, líbí se mi jejich vlastnosti, ale my máme za domem vlastní les, takže dřevo zadarmo. Pak není co řešit. Koupit si do domu krbová kamna z https://www.levnekrby.cz/ , tak pro nás byla příjemná povinnost :-) . I kdybychom neměli možnost vlastního dřeva, tak bych kamna do baráku pořídil.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jaké jsou ceny pohonných hmot při cestách po Evropě? Kde se vyplatí natankovat? Podívejte se, jak můžete ušetřit na benzinu a naftě!

dite-v-autosedacce.jpg

Vybíráme autosedačku - druhy, rady a tipy

Jak vybrat autosedačku pro miminko? Jaké jsou ty nejlepší autosedačky na trhu? Jak oblékat miminko do autosedačky? Odpovědi najdete v...

Samosběr jahod v plném proudu

Seznam míst pro samosběr jahod – Praha, Brno a další

Chtěli byste si letos nasbírat jahody od českých farmářů, ale nevíte kde? Máme pro vás seznam míst po celé České republice, kam můžete...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY