Podlaha v moderním interiéru: Nebojte se metrážových koberců

Modernímu designu sice často vévodí minimalismus, ale nezapomínejte při tom na útulnost. Právě koberce dodávají domovu teplo a zároveň dokážou každou místnost oživit. Pokud toužíte po moderním interiéru, nemusíte se hřejivého a měkkého koberce vzdát. Přečtěte si, jaké výhody koberce nabízí a do jakých místností se nejvíce hodí.

Podlaha v moderním interiéru: Nebojte se metrážových koberců Foto: Shutterstock

Výhody metrážových koberců

Výběr vhodné podlahy se nevyplatí uspěchat. Není to zrovna levná a krátkodobá investice. Podlaha výrazně ovlivňuje vzhled místnosti i celkový dojem z ní a hlavně vaše pohodlí. Koberce i přes moderní trendy stále patří k oblíbené podlahové krytině a má to hned několik důvodů.

Kromě toho, že kobercem krásně sjednotíte celou místnost, oblíbíte si ho i pro jeho další praktické vlastnosti.

Příznivá pořizovací cena

Metrážové koberce dokážou konkurovat ostatním podlahám také svou cenou. Pokrýt celou místnost kvalitním kobercem tak nepředstavuje pro vaši peněženku takovou zátěž. Seženete koberce přesně v takovém cenovém rozmezí, jaký váš rodinný rozpočet umožňuje.

Příjemný došlap

Tepelný komfort, jaký nabízí koberce, s žádnou jinou podlahou nezískáte. Přestože například vinylové podlahy nejsou tak studené jako třeba laminátové podlahy nebo dlažba, došlap na koberec představuje úplně jiný zážitek. Oceníte ho hlavně v chladnějších měsících. Koberec navíc dokáže držet teplo v místnosti.

Izolace hluku a lepší akustika

Pokud bydlíte v bytě a máte například malé děti, tak se koberce hodí i proto, že slouží jako výborný izolant zvuku. Dětské hry a veselé jásání se tak nenese celou bytovkou. Tuhle vlastnost ale oceníte i v rodinném domě s více patry.

Kromě toho umí koberce i zlepšit akustiku v místnosti a zbaví vás nepříjemné ozvěny. Zkrátka dokážou zútulnit místnost po všech stránkách.

Kam se metrážový koberec hodí Foto: Shutterstock

Kam se metrážový koberec hodí

Metrážové koberce se hodí téměř do jakékoli místnosti. Výjimkou je snad jedině kuchyň, kde můžete podlahu oživit spíše kusovým kobercem.

Moderní koberce nabízí řadu nejrůznějších vzorů, barev a provedení, takže si snadno vyberete přesně podle svého stylu.

Kromě toho se dívejte i po způsobu úpravy koberce. Seženete koberce střižené nebo smyčkové. Koberce střižené mají delší vlas, jsou měkčí a na došlap bosou nohou příjemnější.

Koberce se smyčkovým vlasem jsou nižší, odolnější a hodí se i do velmi vytížených prostor jako jsou třeba chodby.

S tím souvisí také třída zátěže. Podle toho, jak koberec hodláte namáhat, vybírejte i jeho zátěžovou třídu. Do ložnice stačí koberec s mírnou třídou zátěže 21. Do obývacího nebo dětského pokoje se už hodí vyšší třída zátěže 22.

Metrážový koberec Foto: Shutterstock

Z jakého materiálu vybrat koberec

Metrážové koberce se nejčastěji vyrábí z kvalitních syntetických vláken.

  • Polypropylen – oslní vás především svou pořizovací cenou. Patří k levnějším a odolným materiálům, které nevyžadují žádnou speciální údržbu.
  • Polyamid – patří mezi nejodolnější materiál pro výrobu koberců. Při správné péči jeho vlákna velmi dobře drží svůj tvar.
  • Polyester – nabízí opravdu syté barvy a navíc je velmi příjemný na došlap.

Jak o koberec správně pečovat

Občas narazíte na tvrzení, že koberce zhoršují alergie a jejich údržba je příliš složitá v porovnání s hladkými podlahami. Rozhodně to tak nemusí být. Naopak alergeny v místnosti s kobercem tolik nevíří ve vzduchu. Kobercová vlákna je na povrchu zachytí a stačí jen pravidelně vysávat.

Na hladkých podlahách prach nebo třeba zvířecí chlupy víří neustále při každém pohybu. Vysát koberec je tak mnohdy snazší než dokonale uklidit hladkou podlahu. Stačí si pořídit dostatečně výkonný vysavač.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kalkulačka elektřiny - srovnání cen elektřiny online

Kalkulačka elektřiny - srovnání cen elektřiny online

Víte, z čeho se skládá cena elektřiny? Chtěli byste mít nejlevnější elektřinu a přitom nenaletět? Udělejte si přehled o aktuální nabídce...

Nejlevnější dodavatel plynu: kalkulačka a srovnání cen

Nejlevnější dodavatel plynu: kalkulačka a srovnání cen

Jaká je aktuální cena plynu? Za kolik se prodává v tarifech dodavatelů? Kdo je nejlevnějším dodavatelem plynu u nás? Čtěte dál a dozvíte se...

Venkovní rolety: přirozená volba před klimatizací

Léto v pohodlí a stylu s venkovními roletami

Co dělat, když slunce začne být příliš dravé a omezovat váš komfort? Venkovní rolety chrání váš interiér před přehřátím a oslněním a...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY