Výkupy bytů: Odkup nemovitosti za hotové, recenze, zkušenosti

Co dělat v případě, že jste vlastníkem nemovitosti, ve které nechcete nebo nemůžete bydlet? Nabízí se dvě řešení, buďto ji můžete prodat, anebo pronajmout. Zjišťovali jsme pro vás, co obnáší výkup a prodej nemovitosti.

Výkupy bytů: Odkup nemovitosti za hotové, recenze, zkušenosti
Foto: Freepik

Pokud se na prodej nemovitosti cítíte, můžete se ho ujmout sami. Když se dobře orientujete na realitním trhu a jsem schopní obchodníci, neměl by to pro vás být úplně problém. Druhou možností je, že prodej necháte na realitní kanceláři. Jedinou nevýhodou je, že budete muset zaplatit realitce provizi a jste vázáni smlouvou.

Prodej nemovitosti vs. výkup nemovitosti

Výkup a prodej nemovitosti není totéž. U prodeje nemovitosti to trvá déle a musí být splněno několik kroků v rámci celého procesu (odhad ceny, obstarání energetického štítku, vystavení inzerátů, home staging, sepsání kupní smlouvy atd.). Odměnou je pak prodej za obstojnou cenu.

Výkup bytu za hotové, okamžitý výkup domu

Výkup nemovitosti trvá kratší dobu a není tolik náročné. Jde o to, že vaši nemovitost odkoupí společnost, která ji následně bude dále prodávat. Nečeká se tedy na konečného kupce a získáváte peníze od této společnosti okamžitě. „Nemovitost převádíte rovnou do vlastnictví firmy, která výkupy nabízí, a od ní také dostanete peníze,“ uvádí web realitky Maxima.

Tento způsob se hodí pro lidi, kteří potřebují rychle získat finanční prostředky pro další investování, případně se ocitli ve finanční tísni. S tím souvisí i jedna z nevýhod výkupu a tou je ve výsledku nižší prodejní cena nemovitosti. To je mimo jiné způsobeno také tím, že vykupující společnost na sebe bere určité riziko, a proto nenakupuje za tržní cenu.

Výkupy bytu představují oproti výkupům domu menší riziko, protože se rychleji prodávají (obvykle do třech měsíců, rodinné domy do šesti měsíců). Samozřejmě v případě, pokud se nenalézají ve vyloučené lokalitě.

Horší je to s výkupem pozemků. Stavební pozemek a orná půda jsou na tom lépe. Nejhůře si stojí výkup spoluvlastnického podílu, jehož výkupní cena se pohybuje mezi 30 až 40 % z tržní ceny.

Výkup družstevních bytů

Ani okamžitý výkup družstevních bytů není problém, někdy je možný i s dluhem na nájmu. Pokud jste vlastníkem družstevního bytu, z právního hlediska vlastníte družstevní podíl s právem nájmu družstevního bytu. V tomto případě prodáváte pouze svá členská práva a povinnosti v bytovém družstvu, tedy právo nájmu konkrétního bytu.

Odkup nemovitosti za hotové

Výkup nemovitostí za hotové neznamená, že byste dostali peníze v hotovosti. Peníze vždy putují na bankovní účet po podpisu kupní smlouvy a vložení návrhu na vklad do katastru. Realitní kanceláře píšou, že když nepospícháte na výplatu peněz, doporučuje se je uschovat u nezávislé třetí strany do doby, kdy je převod v katastru dokončen. Peníze v takovém případě přijdou na účet do 30 dní.

Odkup nemovitosti realitkou

V České republice existuje řada společností a realitních kanceláří, které se přímým odkupem nemovitosti za hotové zabývají. Odlišnosti většinou bývají v procentech tržní hodnoty nemovitosti a ve službách, které společnost nabízí. Dejte si ale pozor na podhodnocení odhadu! Rozhodně poptejte výkup u několika různých firem a ceny si srovnejte.

Vybrali jsme některé z nich.

  • M&M reality nemovitost zdarma nacení, odkoupí až za 90 % její tržní hodnoty a jsou schopni poslat peníze do 48 hodin.
  • Ve společnosti RE/MAX Delux vykupují až za 80 % z tržní ceny.
  • Century 21 se zaměřuje na výkup bytů v osobním vlastnictví, rodinných domů, pozemků, rekreačních objektů či komerčních prostor v České republice. Kupní cenu vyplácí do 24 hodin.

Výkup nemovitostí v exekuci, prodej bytů zabavených v exekuci

Když se člověk ocitne v těžké životní situaci, jako je například zadlužení, exekuce, výkup bytu či domu je praktickým řešením. Zvláště, když věřitelé na uhrazení dluhu spěchají. Uvádí se, že za výkup nemovitostí v exekuci obdržíte vždy nižší částku, protože z tržní ceny je nutné strhnout procento pro pokrytí rizika a právní služby. Tento způsob se určitě vyplatí více než veřejná dražba.

Vykupujeme byty: Výkup nemovitosti recenze

Než si vyberete společnost pro výkup nemovitosti, vyplatí se přečíst si recenze a osobní zkušenosti zákazníků na internetu i sociálních sítích. Prověřte si vše, ať máte jistotu, že jednáte s férovou firmou.

Nepovažujte za reálný slib, pokud vám bude společnost nabízet 90 % z tržní ceny nemovitosti. Server Reas píše, že „daleko pravděpodobnější je, že vaši nemovitost schválně podcení a pak předstírá, jak moc výhodný obchod s vámi uzavírá.“

Procházející (emimino): „Nemovitost vykoupila MM Reality, byli jsme moc spokojení. Nemovitost byla vykoupena za výrazně nižší cenu, ale pořád se to vyplatilo. Majitel nemovitosti měl dluhy u nebankovky a obrovské uroky. Realitka přišla, navrhla cenu, do dvou týdnů byla nemovitost prodaná, a hlavně zaplacená dluhy. Oni maji svoje vlastní peníze, takže v den podpisu smlouvy byly zaplacené dluhy a už nikde nenaskakovaly uroky/exekuce. Plus obeslali dostupné instituce a zjistili, kde jsou ještě jaké dluhy, exekuce a je to potřeba zaplatit. Jsme moc spokojení."

Amálka67 (emimino): „Ten výkup vychází ze zkušenosti většinou opravdu blbě. Vyplatí se to jen v případě, kdy člověk nemůže čekat kvůli financím. Mně nakonec pomohla makléřka z portálu fermakleri. Čekala jsem asi 9 týdnů na zájemce."

Komentáře nebyly redakčně upraveny

Zdroje:

  • prazskebydleni.cz
  • www.maxima.cz
  • www.reas.cz

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Krizi navzdory: Jak ušetřit na energiích snadno a pohodlně?

Krizi navzdory: Jak ušetřit na energiích snadno a pohodlně?

V posledních měsících jsou média zahlcena smutnými příběhy lidí, kteří se tváří v tvář všudypřítomnému zdražování dostali do vážných...

Kde najdu číslo elektroměru a plynoměru (EAN a EIC)

Kde najdu číslo elektroměru a plynoměru (EAN a EIC)

Nemůžete najít EAN kód? Jak zjistíte svého dodavatele plynu a elektřiny?⚡ K čemu slouží EIC kód? Na tyto i další otázky odpovíme v článku!

Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení - kdo má nárok a jak podat žádost

Chcete si zažádat o příspěvek na bydlení? Poradíme vám, jak celý proces funguje, co je potřeba doložit, kde najít všechny potřebné...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY