Fakturování pro začínající podnikatele

Pokud rozjíždíte podnikání, vystavování faktur vás nemine. Poradíme, s jakými druhy dokladů se běžně setkáte a jak fakturovat jednoduše – ať netrávíte čas administrativou, ale činnostmi, které posunou váš byznys. S moderními fakturačními programy naťukáte fakturu i v mobilu a odešlete ji klidně cestou ze schůzky.

Fakturování pro začínající podnikatele
Foto: Shutterstock

Proč potřebujete fakturu

Faktura je jedním z nejčastějších typů účetních dokladů – jde o účet za prodané zboží nebo provedenou službu. Zákazníkům, kteří u vás nakoupí například na e-shopu, vystavíte běžně jen fakturu. Pokud obchodujete s dalšími podnikateli, je někdy součástí faktury i příloha, třeba dodací list.

V praxi se setkáte s vydanými a přijatými fakturami. Vydané faktury jsou ty, které vystavíte svým zákazníkům a dostanete na jejich základě peníze. Přijaté faktury naopak dostanete od svých dodavatelů a uvedené částky platíte vy.

Jaké jsou druhy faktur

Faktur existuje více druhů. Běžně se setkáte s řádnou fakturou, zálohovou, proforma fakturou a vyúčtovací fakturou.

Řádná faktura nebo taky jen faktura je základním typem dokladu. Obvykle se vystavuje po dokončení zakázky a odběratel ji musí do zaplatit do konce doby splatnosti.

Zálohovou fakturu použijete, pokud chcete od zákazníka část peněz předem. Vystavíte ji například na 50 % celkové ceny a na zakázce začnete pracovat až po uhrazení.   Proforma faktura funguje podobně jako zálohová faktura. Obvykle v ní ale žádáte o zaplacení celé ceny předem – třeba u školení, kdy chcete, aby vám účastníci workshopu zaplatili dopředu.

Proforma faktura a zálohová faktura nejsou účetním ani daňovým dokladem (nevstupují do účetnictví a není na nich DPH), jedná se o oficiální výzvu k platbě.

Když zákazníkovi vystavíte proforma fakturu nebo zálohovku, vystavte následně i vyúčtovací fakturu. Ta je už účetním (u plátců DPH i daňovým) dokladem a vstupuje do účetnictví.

Co na faktuře nesmí chybět

Povinné údaje na fakturách se liší podle toho, jestli jste plátce, nebo neplátce DPH. Ať nemusíte hlídat všechny náležitosti a strachovat se, jestli je faktura správně, používejte chytrý fakturační program – pohlídá vše za vás. A možná si oddychnete stejně jako spisovatelka Klára Smolíková, které ulehčil práci.

Klára Smolíková narazila v roce 2016 na fakturační program iDoklad. „Byla to pro mě obrovská změna. Najednou jsem měla faktury přehledně na jednom místě a nemusela jsem neustále ověřovat, zda v nich nemám chyby, nezůstaly nezaplacené nebo jestli jsem si je omylem nepřepsala,“ vysvětluje spisovatelka.

V chytrém fakturačním programu vystavíte faktury na pár kliknutí, zkontrolujete v něm své cashflow, propojíte ho s bankou, e-shopem i účetním softwarem. Zkuste si vystavení faktury zdarma.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Cena vajec 2022: Vývoj v ČR i zahraničí

Cena vajec: Vývoj v ČR i zahraničí

Proč se z běžné potraviny, jako jsou vejce stává luxus?

Reklamační proces čekají velké změny.

Nová pravidla reklamace: Novela zákona o ochraně spotřebitele

Chystaná novela zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníku přináší řadu změn ve vztazích mezi obchodníky a zákazníky. Zvláště...

Zdravotní sestra

Platové tabulky státních zaměstnanců 2024

Jak si letos polepší státní zaměstnanci? Jak vypadají platové tabulky učitelů, zdravotníků, policistů či vojáků? Všechny platové tabulky...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY