Kdy se vyplatí si půjčit a kdy je lepší se do půjčky nepouštět?

Každý člověk se může dostat do situace, kdy bude nad půjčkou uvažovat. Věděli jste, že až polovina Čechů má zkušenosti se splácením půjčky? Někdy je půjčka výhodným a přínosným řešením, někdy nikoliv. Jak poznat, zda se pro ni rozhodnout, nebo hledat řešení jinde?

Kdy se vyplatí si půjčit a kdy je lepší se do půjčky nepouštět?
Foto: create jobs 51 / Shutterstock.com

Kdy je půjčka přínosná? Když vám přinese užitek

Pro půjčku se lidé obvykle rozhodují v situacích, když se díky ní dočkají užitku. Nakoupí za ni produkty či služby, které pro ně budou mít dlouhodobý přínos. Ten by měl trvat déle než samotné splácení půjčky. O co konkrétně se jedná?

  • Automobil – pořízení automobilu v únosné cenové hladině.
  • Studium – vyplatí se investovat do studií a kurzů, díky kterým můžete najít lepší práci nebo si díky nim zlepšíte postavení na pracovním trhu.
  • Nákup elektrospotřebičů – pokud vám náhle doslouží pračka, lednice nebo jiný elektrospotřebič denní potřeby, není od věci si na něj půjčit. Pokud navíc pořídíte úsporný model, budete díky němu šetřit finance na jeho provoz, což se pozitivně odrazí na vašem domácím rozpočtu.

Je důležité pamatovat na to, zda budete schopni půjčku splácet. Zohledněte přitom stabilitu svého zaměstnání i rodinné poměry.

Kdy je půjčka zbytečná a je lepší se jí vyhnout?

Odborníci radí, aby si lidé nepůjčovali na věci, které nepotřebují, ale pouze touží po jejich vlastnění. V podstatě se jedná o chtivost, kdy produkt nepřináší dlouhodobý užitek a náklady na něj jsou vyšší než jakýkoliv jeho přínos. Půjčka je zbytečná v případě:

  • kdy si půjčujete na zbytečně drahé dárky k Vánocům nebo k narozeninám,
  • nákupu předražené exotické dovolené,
  • nákupu elektroniky, kterou nezbytně nepotřebujete, pouze ji toužíte mít.

Jak poznat, že máte do půjčky jít?

Než se pro půjčku rozhodnete, dobře si promyslete 3 základní fakta:

  • nákup produktu či služby je užitečný a má dlouhodobý přínos,
  • u vybrané půjčky si budete moci výši splátek nastavit tak, abyste je zvládali pohodlně platit,
  • jste ochotni si připlatit za pojištění proti neschopnosti splácet, pokud by se v budoucnu stalo cokoliv, kvůli čemu byste nemohli plnit svůj závazek.

O půjčku můžete požádat nejen v bance

Při uvažování nad půjčkou vás pravděpodobně jako první napadne banka, jelikož budí důvěru. Banky ovšem mají zkostnatělý přístup jak k žádosti o půjčku, tak k přístupu ke klientovi. Často je potřeba si na pobočku osobně dojít, doložit řadu dokumentů včetně podkladů o schopnosti splácet. Celá procedura zabere poměrně dost času, a to bez záruky, že žadatel půjčku dostane. V případě, že mu půjčku schválí, může dojít na placení poplatků za vyřízení půjčky a vedení účtu.

Druhou možností je půjčka u nebankovní společnosti. Důvěryhodného poskytovatele poznáte podle certifikátu vydaného ČNB. Nebankovní společnosti mají flexibilnější přístup ke klientům. Půjčku jednoduše vyřídíte online ze svého domova. Budete potřebovat pouze občanský průkaz a druhý doklad totožnosti. Úvěrové společnosti poskytují půjčky ve výši až několik set tisíc korun na cokoliv. Navíc umožňují flexibilní způsob splácení, kdy můžete každý měsíc uhradit jinou částku. Nejméně však takovou, na které jste se s poskytovatelem dohodli.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak začít se saunováním - účinky, zásady, co s sebou

Jak začít se saunováním – účinky, zásady, co s sebou

Saunování je příjemnou kratochvílí i osvědčeným lékem na oslabenou imunitu, četné neduhy i špatnou náladu. Zní to lákavě? Pojďte se...

Kdy letos začíná zima a kdy je první zimní den [2022]

Kdy začíná zima 2023: Zimní slunovrat

Podle starých Slovanů byla nejdelší noc kouzelná. Co od ní můžete čekat? Proč je zimní slunovrat tak významný

Nové bankovky České republiky 2022

Nové bankovky 2023: Platné vs. neplatné, výměna, stříbrný proužek

S novým rokem se při platbě můžete setkat s novými tisícikorunovými bankovkami. Co se těmi starými a již neplatnými? Zjistíte v našem...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY