Konsolidace půjček krok za krokem. Kdy se hodí a jak postupovat?

Vůbec nejdůležitější je uvědomit si, že nazrál čas o konsolidaci požádat. Pak už jde jen o trochu toho papírování a telefonování. Ani to ale není zdaleka tak hrozné, jak si možná myslíte. V dnešní době to zvládnete i z pohodlí domova. Pojďme si teď projít konsolidaci hezky krok za krokem. Kdyby něco, tak ať víte, do čeho jdete.

Konsolidace půjček krok za krokem. Kdy se hodí a jak postupovat?

Navzdory těžkostem roku 2022 v Česku mírně klesá počet lidí se záznamem v registrech dlužníků – „vroubek“ má aktuálně méně než 5 % občanů. Tedy každý dvacátý. Vyplývá to z čerstvých dat sdružení Solus. Je ovšem otázkou, jestli trend vydrží i nadále.

Ekonomové předpokládají, že bude ještě chvíli trvat, než se ekonomika vzpamatuje. Kdo se teď pohybuje na hraně, může se brzo dostat za ní. Typicky to mohou být lidé, kteří splácejí více půjček najednou – leasing na auto, spotřební úvěr na rekonstrukci a elektroniku, mikropůjčky od nebankovních společností, plus třeba kreditku a kontokorenty.

Pokud toho také splácíte víc, rozhodně stojí za to popřemýšlet, jestli není na místě konsolidace půjček, tedy sloučení všech půjček do jedné výhodnější. Pokud si konsolidaci zařídíte u banky, která má příjemné podmínky, můžete i ušetřit – minimálně na poplatcích. Navíc budete mít své závazky u jednoho poskytovatele hezky pohromadě a s jediným termínem splátky.

Konsolidace se vyplatí vždy, když potřebujete:

  • Zbavit se nevýhodných smluv – Drahých půjček, které jste si třeba brali narychlo, v nevhodnou dobu, bez dlouhého přemýšlení a možná i od nepříliš důvěryhodných poskytovatelů, se jde zbavit i jinak než doplacením. Třeba právě konsolidací.
  • Snížit si měsíční splátky – Pokud se vám v posledních měsících výrazně zvýšily výdaje, snížily příjmy nebo nastalo rovnou obojí, uleví vám rozložení splátek na delší dobu. Kouzlo konsolidace je v tom, že si snížení splátek vyřídíte u všech půjček naráz – respektive u té jediné, do které jste je všechny sloučili.
  • Udělat si v půjčkách pořádek – Čím víc dlužíte u různých poskytovatelů, tím těžší je ukočírovat všechny termíny, splátky a podmínky jednotlivých úvěrů. S konsolidací je všechno mnohem jednodušší: máte jen jednu smlouvu a jednu měsíční splátku.

Jak požádat o konsolidaci a co na to potřebujete

Rozšířená představa, že konsolidace je jedno velké papírování, je naštěstí přestřelená. Dnes už všechno u většiny bank vyřídíte doma od počítače a po telefonu. Doklady, výpisy z účtů a další dokumenty posíláte elektronicky (například naskenované) do online žádosti. A kdyby něco, poradí vám „přítel na telefonu“ na infolince.

Informace o vašich půjčkách nemusíte lovit z šuplíků ani šanonů – banka si vše podstatné načte z registrů, samozřejmě s vaším svolením. Jen počítejte s tím, že si prověří i vás samotné. Tedy hlavně to, jestli nefigurujete v registrech neplatičů a jestli máte dostatečný příjem, abyste zvládli splácet konsolidovanou půjčku.

A koho s žádostí o konsolidaci oslovit? Na trhu najdete řadu seriózních nebankovních společností a samozřejmě banky jsou naprostou jistotou. Třeba u Hello bank!, která má přehledné, jednoduché a výhodné podmínky, si půjčky sloučíte, i když jste doposud nebyli jejím klientem. Pokud to vaše finanční situace dovolí, můžete si tu dokonce požádat i o peníze navíc. Splatit konsolidovanou půjčku pak můžete kdykoli zdarma bez sankcí.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Co je zaručená mzda? Jaká je výše podle profesí?

Co je zaručená mzda? Jaká je výše podle profesí? (2024)

Víte, co je zaručená mzda a co ji odlišuje od mzdy minimální? Vysvětlíme v našem článku.

Co je IBAN a jak jej zjistit + kalkukačka IBAN na číslo účtu

Co je IBAN a jak jej zjistit + kalkukačka IBAN na číslo účtu

Potřebujete zjistit svůj IBAN? Nevíte, k čemu se používá a kde ho najít? V článku se dozvíte veškeré informace ☝o IBANu v jednotlivých...

Jak se počítá fond pracovní doby + přehled jednotlivých měsíců

Jak se počítá fond pracovní doby + přehled jednotlivých měsíců

Co je fond pracovní doby? 🛠 Kolik hodin může mít týdenní fond pracovní doby? ⏳ Jaký je fond pracovní doby pro nepřetržitý provoz? Odpovědi...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY