Jak vybrat kamennou drť na hroby

I pro smuteční účely je náročné vybrat ten správný materiál. Kamenná drť na hroby nabízí snadnou údržbu a můžete ji jednoduše obměnit za jinou barevnou variantu. Přečtěte si v následujících řádcích o kvalitách tradičních mramorových drtí.

Jak vybrat kamennou drť na hroby
Foto: Shutterstock

Kameny na hrob naleznete v rozsáhlé paletě barev

Kamenné drtě na hroby seženete v široké škále odstínů. Zpravidla se jedná o varianty mramoru, který je vyhlášený svou mechanickou odolností. Také není třeba jej uměle barvit. Jeho pestrost je velká vlivem přirozených příměsí obsažených přímo ve struktuře horniny. Je to například uhlík, který přináší šedou a černou barvu nebo železo, které zbarvuje do červena.

Barvy kamenných drtí na hroby

Nejvíce používaná drť na hrob Nero Ebano je temně černá. Toto zbarvení ji předurčuje pro smuteční účely. Další vhodnou variantou je bílý mramor Bianco Carrara z Itálie. Jeho tlumená bělost doplní kontrastní materiály náhrobku. Růžovým až červeno hnědým tónem se pyšní kamenná drť na hroby Rosso Verona. Působí hřejivě, ale přitom velice decentně. Všechny barvy lze spolu kombinovat podle vkusu každého.

Snadná pokládka a údržba kamenných drtí na hrob

Kamenná drť na hrob je uložená v pytli o váze 25 kg, který snadno přenesete nebo převezete po hřbitově. Před vysypáním materiálu si připravte prostor a ideálně jej podložte geotextilií, která zabrání růstu plevele. Vrstva by měla být po rozhrabání 5 až 10 cm vysoká, aby nebylo vidět podloží. Údržba spočívá v občasném přerovnání hráběmi. Černé kameny na hroby mají specialitu v zahřívání povrchu slunečním zářením. Proto mají semena nežádoucích rostlin, která na hrob zafoukal vítr, menší šanci vyklíčit.

Jiné varianty kamenů na hrob

Vhodné jsou kromě drtí i kamínky na hrob v podobě valounů. Mramorové valounky zakoupíte ve stejných barevných variantáchjako drtě. Dále na hrob můžete použít i klasický český kačírek, který je pestrobarevný a z různých hornin. V poslední době je oblíbená i rudá antuka ve frakci 2/4, která je zbavená prachových částic. V tomto případě se jedná o lidmi vyrobený a recyklovaný materiál, který pochází z rozdrcených keramických střepů.

Nakupte pytlované kameny na hroby

Potřebujete zakoupit kamínky na hroby? Široký výběr v různých barevných odstínech má ve stálé nabídce e-shop Stonex.cz. Všechny druhy jsou v praktických pytlích, které pohodlně přenesete. Výhodná je doprava po celé České republice zdarma už od jedné palety. Nejmenší množství o váze 100 kg se zvoleným kamenným materiálem pak dopraví až před váš dům.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kalkulačka odchodu do důchodu – vzorec a tabulka důchodů

Kalkulačka odchodu do důchodu – vzorec a tabulka důchodů

Chystáte se do starobního důchodu? Zajímá vás předčasný odchod do důchodu a důchodová kalkulačka? Veškeré informace se dočtete v článku! ✔️

Hluboký spánek REM: Jak ho zlepšit, sny, délka, fáze

Co je REM spánek?

Co se děje ve fázi REM spánku? Proč jsou pro nás sny tak důležité? Zjistíte v našem článku.

Státní svátky a prázdniny 2023: Přehled, otevírací doba, obchody

Státní svátky a prázdniny 2024

Na kdy připadají svátky a prázdniny v České republice v roce 2024? Kdy budou zavřené obchody? Přinášíme přehled.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY