Neplatíte u současného dodavatele energií příliš? Můžete mít i ceny pod stropem

Vysoké platby za energie jsou obří téma posledního roku. I když pořád nejsme z nejhoršího venku, momentálně máme alespoň namířeno správným směrem. Pokud se s dodavatelem nedokážete dohodnout na snížení záloh, nebude na škodu udělat si malý průzkum jinde. Možná teď energie totiž zbytečně přeplácíte.

Nejistota na trzích rozhodně není pryč. S příchodem jara však začíná tahle situace vypadat o poznání příjemněji. Stále se ale najdou dodavatelé energie, kteří odmítají aktuální vývoj promítnout do plateb svých zákazníků. A bohužel také existuje celá řada domácností, které se o snížení záloh ani aktivně nesnaží.

Jak najít levnější energie pro domácnosti
Foto: Shutterstock

Jestliže tohle zrovna není váš případ a víte, že byste mohli platit méně, dost možná přišel čas poohlédnout se po jiném partnerovi. Energie vložená do menší rešerše se vám může několikrát vrátit.

Jak najít levnější energie pro domácnosti

Asi vás nepřekvapí, že srovnávače cen jsou prvním krokem. Jenže málokdy tam najdete skutečně aktuální ceník. Ani ten nejlevnější dodavatel energie proto nemusí být současně ten nejlepší. Internetové kalkulačky používejte spíš jako seznam možných dodavatelů. A platí to jak u elektřiny, tak plynu. Pokud se vám nějaká nabídka zamlouvá, zkuste raději mrknout na oficiální stránky samotné firmy.

Cenový strop? Jděte ještě níž!
Foto: Shutterstock

Většina z nich má pak k dispozici ještě vlastní srovnávač, který už bude opravdu relevantní. Například dodavatel energií SPP nabízí dokonce na korunu přesnou úsporu, když mu zašlete své poslední vyúčtování. Taková cesta je ideální, protože máte o svých budoucích platbách skutečně jasno. Která z firem je pro vás výhodnější, uvidíte černé na bílém.

Cenový strop? Jděte ještě níž!

Víte, že právě u zmiňovaného SPP si nyní můžete užívat plyn za cenu pod stanoveným stropem? O důvod víc, proč o změně uvažovat. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) navíc patří i mezi dodavatele elektrické energie. Proč tedy nemít obojí pod jednou střechou?

Jen nezapomínejte, že nízká cena není všechno

Hnát se slepě za tím nejlevnějším není vždy dobré rozhodnutí. Je přirozené, že všichni chceme platit co nejméně, ale nízké ceny vám lepší plyn nebo elektřinu nezajistí. Namísto toho se raději zaměřte na kvalitní služby. V případě krize se vám bude vždycky jednat lépe se spolehlivým partnerem.

A kde se mít na pozoru? Tohle by pro vás mělo být hlavní:

  • Jasné, srozumitelné a férové podmínky.
  • Stabilní základna zákazníků.
  • Doba fungování dodavatele.
  • Snadná možnost odstoupení.
  • Délka smlouvy dle vlastních preferencí.

Je důležité, aby vám pod ruku nepřišla smlouva, která bude plná právních kudrlinek. Hezky učesané podmínky jsou základ. I když ale budou vypadat na první pohled krásně, je stále potřeba posvítit si na ně do detailu.

Neplatíte u současného dodavatele energií příliš?
Foto: Shutterstock

Také se nenechte natlačit do nesmyslné délky smlouvy. Sami jste nejspíš za uplynulý rok poznali, jak umí být trh s energiemi nevyzpytatelný. Někdy se vyplácí delší fixace, někdy zase kratší doba trvání. Pokud jste narazili na slušnou společnost, pravděpodobně si budete moci vybrat. Je zkrátka důležité mít na výběr.

Jak probíhá přechod k novému dodavateli energie

Padl vám nový dodavatel do oka? Pak vezměte úspory do svých rukou a zkuste k němu přejít. V případě, že jste vybírali pečlivě, nemusíte se bát ani žádných sankcí. Kvalitní partner za vás veškeré kroky vyřeší. A to ideálně (s)právně!

Stačí mu udělit plnou moc a máte vystaráno! Celý proces přechodu pak probíhá rychlostí blesku:

  1. Pošlete dodavateli své poslední vyúčtování.
  2. Dostanete novou nabídku, kterou si pečlivě prostudujete.
  3. Pokud se vám bude zamlouvat, udělíte dodavateli plnou moc.
  4. Pak už jen obdržíte nové platební údaje a můžete si užívat levnější energie.

Nezapomeňte, že spolehlivý partner se pozná i podle toho, jak moc vás nechá do smlouvy promlouvat. Máte nějaké výhrady nebo něčemu nerozumíte? Ozvěte se. Po podpisu už se další kroky podnikají hůř. Nový dodavatel by měl zároveň postupovat tak, aby vám nehrozily žádné dodatečné poplatky. To si u něj ale zjistěte dopředu.

Hlavně se do ničeho nepouštějte impulsivně. Pečlivý výběr chce vždy pořádný čas na rozmyšlenou. Tak šťastný výběr!

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Změna dodavatele energií je sice jednoduchá, přesto ale může zabrat hodně času

Jak na změnu dodavatele energií - plynu a elektřiny

Zajímá vás, jaké kroky musíte podstoupit při změně dodavatele energií? Na co si dát pozor? Jak vybrat nového dodavatele? Poradíme vám v...

Časy spínání HDO

Časy spínání HDO a kde najít kód pro nízký tarif

Kdo by nechtěl ušetřit za elektřinu? Díky HDO můžou distributoři přepínat na levný tarif kdykoli, namísto pravidelného "nočního proudu"....

Nejlevnější dodavatel plynu: kalkulačka a srovnání cen

Nejlevnější dodavatel plynu: kalkulačka a srovnání cen

Jaká je aktuální cena plynu? Za kolik se prodává v tarifech dodavatelů? Kdo je nejlevnějším dodavatelem plynu u nás? Čtěte dál a dozvíte se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY