Mezinárodní den žen – Co znamená, jak se slaví a čím potěšit?

Mezinárodní den žen znamená svátek, kdy se oslavují ženy, oceňuje se jejich práce a podporuje se jejich úsilí o rovnocenné postavení ve společnosti. Poprvé se slavil před více než sto lety v americkém New Yorku, nám se však do povědomí zapsal hlavně díky socialistickým oslavám MDŽ. Ale časy se mění, bývalému režimu dávno odzvonilo. My tak máme možnost pojmout tento svátek aktuálně a zaměřit se na jeho původní podstatu. Pojďte se dozvědět víc a inspirovat se našimi tipy na přání a dárky pro ženy, kterým byste chtěli udělat radost.

Historie a význam MDŽDárky
CitátyBásničky
Moudrá slova Pipi Dlouhé punčochy

Mezinárodní den žen
Foto: Profimedia

Kdy je MDŽ v roce 2024, co znamená a proč se slaví?

Mezinárodní den žen (krátce MDŽ) připadá každoročně na 8. března. Jedná se o svátek rozšířený po celém světě, od roku 1975 je oficiálně uznaný OSN (Organizací spojených národů). Kořeny této tradice najdeme v New Yorku na počátku 20. století. V roce 1908 tam probíhala stávka švadlen, které usilovaly o zlepšení svých pracovních a životních podmínek, vymezovaly se vůči všeobecnému utiskování žen ve společnosti a podhodnocení ženské práce.

V té době byly ženy mnohem méně svobodné, nebylo na ně pohlíženo jako na svéprávné a plnohodnotné členy lidské společnosti, neměly právo volit a v rámci rodinného kruhu byly vnímány spíše jako majetek než jako samostatné bytosti. To se v rámci západního světa v průběhu minulého století postupně měnilo a vyvíjelo vlivem celkového pokroku, různých historických událostí, ale i díky snahám feministických hnutí.

  • Zkuste se například zamyslet nad tím, jakou roli v manželství a ve společnosti měla vaše maminka, babička a prababička. A jak je to v současné chvíli – vidíte rozdíl?

8. března 1908 proběhla v ulicích New Yorku velká demonstrace ve jménu boje za ženská práva s podporou Socialistické strany USA. O rok později, konkrétně 28. února 1909, se poprvé slavil Svátek žen. Následně se německá politička a aktivistka v boji za ženská práva Klára Zetkinová zasadila o jeho zpopularizování a pořádání oslav za hranicemi USA. V roce 1911 se tento svátek poprvé slavil na mezinárodní úrovni, a to zejména ve vyspělých zemích západní Evropy.

Datum svátku se ustálilo po skončení první světové války, rozhodující vliv na něj měla demonstrace ruských žen v Petrohradě, které bojovaly za své volební právo. Podle místního juliánského kalendáře se konala 23. února 1917, ale v gregoriánském kalendáři, podle nějž se dnes řídí většina současného světa, šlo o 8. březen. Jelikož ve stejném dni proběhla i původní demonstrace newyorských švadlen, zavedlo se toto datum jako jednotné a svátek se takto rozšířil po světě.

U nás se Svátek žen začal naplno slavit až za socialismu. Mezinárodní den žen neboli MDŽ byl jedním z hlavních komunistických svátků – vzdával se hold budovatelským pracovnicím, nosily se jim rudé karafiáty, na pracovišti se zapíjelo jejich pracovní úsilí.

S revoluci popularita svátků spjatých s komunistickou ideologií výrazně opadla a MDŽ se v podstatě přestal slavit. V roce 2004 však prezident Klaus podepsal jeho znovuzavedení, a tak je znovu součástí našich kalendářů.

Je dobré mít na paměti, že původní význam tohoto svátku nevychází z komunismu, nýbrž z dlouhodobého úsilí žen o zlepšení jejich postavení ve společnosti, vnímání jejich hodnoty a rovnocennosti. V průběhu minulého století přinesly tyto snahy mnohé ovoce – volební právo, svobodnější roli v manželství a rodičovství, lépe slyšitelný hlas a bohatší zastoupení v různých sférách života, které byly dříve vnímány jako ryze mužské a pro ženy nemyslitelné.

Nicméně ani dnes není situace bezproblémová a oslavy MDŽ tedy můžeme vnímat jako vhodnou příležitost k vyjádření podpory a respektu k ženám kolem sebe, ale také k zamyšlení nad tím, jakou roli hrají ženy v našich životech, čím nás obohacují a v čem jsou nepostradatelné. Koneckonců každého z nás na tento svět přivedla maminka...

Tou to ovšem nekončí. Potěšit květinou nebo slovy podpory můžete potěšit partnerku, sestru, kamarádku... A co rodinná lékařka, oblíbená paní učitelka nebo uklízečka v kanceláři, která se horko těžko snaží uživit neúplnou rodinu?

Dárky a přání k MDŽ – co se přeje, co se dává, co vyrobit? (citáty, básničky)

Hodnocení MDŽ: 10/10

Své partnerce můžete přichystat překvapení v podobě pozvání do restaurace nebo vlastnoručně ukuchtěné večeře. Inspiraci na romantickou večeři pro dva najdete v tomto článku, který sice radí, co uvařit či upéct na Valentýna, ale naše tipy se vám můžou hodit i u příležitosti MDŽ.

Každou oslavenkyni jistě potěší, když ke květině nebo bonboniéře přiložíte osobní přání psané od srdce. Nejlepší jsou samozřejmě vaše vlastní slova, ale pokud zrovna nemáte žádný originální nápad, můžete se nechat inspirovat tipy na přání, citáty, básničky a slova podpory, které jsme pro vás připravili.

  • Tip redakce: Víte o něčem, po čem žena, které byste chtěli na MDŽ udělat radost, touží? Ráda by se podívala do zahraničí, naučila se hrát na kytaru, oprášila jazykové znalosti nebo se zdokonalila v kreslení? Podpořte ji v jejích snech. Ať už to znamená zakoupený kurz, finanční příspěvek na cestu, motivační nástěnku nebo jen slova podpory k prvnímu kroku.

Inspirativní citáty k MDŽ, slova podpory

Vybrali jsme pro vás jedenáct inspirativních výroků slavných žen, které můžete využít při této příležitosti, případně se jimi nechat inspirovat nebo je upravit oslavenkyni na míru...

„Především buďte hrdinkami a ne oběťmi svého života.“
—  Nora Ephron (americká novinářka, filmová scenáristka a režisérka)

“Nejlepší ochranou, kterou může žena mít, je vlastní odvaha.”
— Elizabeth Cady Stanton (americká spisovatelka a bojovnice za ženská práva)

“Nečekejte na to, až vás někdo povede. Dělejte to samy.”
— Matka Tereza (řeholnice a humanitární pracovnice)

“Nechci, aby ženy ovládaly muže. Chci, aby ovládaly samy sebe.”
— Mary Shelley (anglická spisovatelka)

“Otázkou není, kdo mi to dovolí. Otázkou je, kdo mi v tom zabrání.”
— Ayn Rand (americká spisovatelka a filosofka ruského původu)

„Podívej, jak se jediná svíčka dokáže vzepřít temnotě a vymezit její hranice.“
—  Anne Frank (židovská dívka, oběť holocaustu)

„Jsme těmi, kdo vlastní klíč od svého bytí. Nosíme si cestovní pas k vlastními štěstí.“
—  Diane von Furstenberg (belgická módní návrhářka)

“Ženy, stejně jako muži, by se měly pokoušet o nemožné. A pokud neuspějí, jejich neúspěch by měl být výzvou pro ostatní.”
— Amelia Erhart (americká letkyně a spisovatelka)

„Nic nedělá ženu krásnější než víra ve vlastní krásu.“
— Sophia Loren (italská herečka)

“Nedostala jsem se tam, kde jsem, díky tomu, že bych po tom toužila nebo v to doufala, ale díky tomu, že jsem na tom pracovala.”
— Estée Lauder (americká zakladatelka kosmetické společnosti česko-maďarského původu)

“Nechci, aby ostatní lidé rozhodovali o tom, kdo jsem. Chci si to rozhodnout sama.”
— Emma Watson (anglická herečka a aktivistka)

Moudrá slova Pipi Dlouhé punčochy jako slova podpory k MDŽ

Švédská spisovatelka Astrid Lindgren se na svět dívala očima dětí, rozuměla jim a věřila v sílu jejich potenciálu a představivosti. Její knížky promlouvají k nekonečným zástupům čtenářů po celém světě a nesou v sobě důležitá poslání. Jedním z nich jsou postavy dívek jako odvážných a silných hrdinek. Nejznámější takovou postavou z pera Astrid Lindgren je Pipi Dlouhá punčocha - rozpustilá holka, která se nenechá ničím zastrašit ani zlomit, má obrovskou sílu a odvahu.

Pojďme se u příležitosti Mezinárodního dne žen inspirovat a přiučit od Pipi...

Pipi Dlouhá punčocha Foto: Profimedia

1.

To už paní učitelka musela promluvit Pipi do duše: „Poslouchej, jistě chceš, aby z tebe byla opravdová dáma, až budeš velká, viď?“
„To stojí za úvahu,“ zamyslela se Pipi. „Abys tomu rozuměla, paní učitelko, já jsem se totiž už vlastně rozhodla, že budu námořním lupičem, až budu velká.“

2.

Šli kolem parfumerie. Ve výkladní skříni byl kelímek s mastičkou proti pihám a vedle něj nápis: TRPÍTE PIHAMI?
„Vida, vida,“ zamyslela se Pipi. „No dobrá, na zdvořilou otázku se sluší zdvořile odpovědět. Jdeme dovnitř!“
Vkročila do obchodu, Tomy a Anika šli za ní. Za pultem stála starší paní.
Pipi si to namířila rovnou k ní a řekla rozhodným hlasem: „Ne!“
„Copak si přeješ?“ zeptala se paní.
„Ne!“ opakovala Pipi.
„Já ti nerozumím,“ řekla paní.„Já pihami netrpím.“
Teprve teď paní prodavačce svitlo.
Prohlédla si ji a podivila se: „Ale dítě, vždyť jsi jimi celá posetá!“
„To vím taky, ale netrpím tím! Jsem za ně ráda. Má úcta!“ A zase šla.

3.

„Jestli se okamžitě nepostavíš na hanbu,“ řekla slečna Rosenblumová, „tak tady někdo bude bit!“
„Chudinka,“ řekla Pipi. „A kdo to bude? Pošli ho ke mně, já ho ochráním.“

Básničky jako přání k MDŽ

1.

Zas nadešel v kalendáři
den, kdy ženám přeje svět
a ti, kteří si jich váží,
s přáním přinesou jim květ.

Přeji i já pohodičku,
zdraví, lásku při práci
ať se nikdy jejich úsměv
z tváří jim nevytrácí.

Přeji náruč krásných květů
fajn náladu v dnešní den,
vnímat každou něžnou větu
a splněný každý sen.

2.

Žena je křížovka, kterou rád luštím,
hádanka, kterou se snažím uhodnout.
Žena je píseň, co rád si pustím,
báseň, v níž pro nejkrásnější verš
se musím srdcem rozhodnout.
Vše nejlepší k MDŽ!

3.

Vyjdi si ven,
splň si svůj sen,
usmívej se jen,
je tvůj velký den,
dnes je přeci MDŽ
- Mezinárodní den žen!

  • Více básniček a tipů na SMS přání najdete TADY.

zdroje:

  • https://padesatprocent.cz/cz/proc-se-slavi-mdz
  • https://www.zeny.cz/mezinarodni-den-zen-historie
  • https://www.eppi.cz/tipy-na-darek/mdz/25-motivacnich-a-inspirativnich-citatu
  • https://citaty.net/sbirky/1260/vybrane-citaty-od-uspesnych-zen-k-mezinarodnimu-dni-zen-mdz/
  • http://pohadkynovyvek.cz/16-hlasek-pipi-dlouhe-puncochy-ktere-vas-dostanou-do-kolen-11-je-genialni/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Eva-Brunne

Švédská luteránská církev má více ženských knězů než mužských

Švédská luteránská církev je v mnoha ohledech revoluční. Převaha ženských kněží nad mužskými a ve vedoucí pozici arcibiskupka? Pojďte se...

caputova

Ženy u kormidla za hranicemi českého rybníčku

V nadcházejících prezidentských volbách se o Hrad ucházejí dvě ženské kandidátky. V zahraničí však ženy u moci nejsou žádnou novinkou...

cibule-a-cesnek

Superpotraviny ze světa a poklady české přírody

V posledních letech často slyšíme o superpotravinách. O co se jde, co letí ve světě a co ušila česká příroda na míru člověku...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY