Přepis vozidla - co je třeba zařídit

Kupujete nové nebo bazarové auto? Pak bude potřeba zařídit přepis vozidla. Poradíme vám, co vše je třeba zařídit a jaké dokumenty si musíte vzít s sebou před samotným zařizováním.

Jak na přepis vozidla
Foto: Pixabay

Do kdy je potřeba vůz přepsat

Zákon novým majitelům ukládá, že se změna vlastníka v registru musí provést do 10 dní od podpisu kupní smlouvy. Pakliže smlouva sepsána nebyla, pak lhůta běží od úhrady ceny vozidla. Podívejme se společně na to, co je pro přepis vozidla potřeba.

Osobní doklady smluvních stran

Pro zdárný přepis auta budete potřebovat občanský průkaz obou smluvních stran. V případě, že přepisovat vozidlo bude pouze jedna strana, bude potřeba plná moc k přepisu vozidla. U ní je potřeba úředně ověřený podpis. V případě, že budou přítomné obě strany, plná moc na přepis auta není potřebná.

Oba techničáky

S sebou je potřeba vzít také jak malý, tak velký technický průkaz. Malý technický průkaz nese označení „osvědčení o registraci vozidla“. Bez těchto dvou dokumentů není možné převod auta uskutečnit.

Platná zelená karta

Zelenou kartu, tedy povinné ručení, musí mít sjednaný každý, kdo provozuje automobil. U přepisu vozidla tak musíte mít s sebou také novou zelenou kartu. Je totiž nutné, aby měl nový majitel vozidla povinné ručení sjednané. To lze dnes zařídit i online, takže se nemusíte zbytečně stresovat.

Protokol o evidenční kontrole

Evidenční kontrolu vozidla můžete provést na stanicích technické kontroly. V rámci evidenční kontroly jde prakticky o to, že pracovníci stanice porovnají údaje, které jsou uvedeny v technickém průkazu se skutečným stavem vozidla. Zpravidla se kontroluje VIN, barva automobilu, rozměry pneumatik, typ motoru a další podobné parametry. Jestliže kupujete zbrusu nové vozidlo, protokol o evidenční kontrole nepotřebujete.

Převod vlastnických práv

K úspěšnému přepisu vozidla budete potřebovat také doklad o převodu vlastnického práva vozidla. Může se jednat o leasingovou smlouvu, kupní smlouvu případně fakturu. Jestliže jste k vozidlu přišli v rámci dědického řízení, pak je potřebné s sebou vzít také rozhodnutí o dědictví. Bez těchto náležitostí nebude možné přepis vozidla uskutečnit.

Žádost o přepis vozidla

Před tím, než se vydáte na úřad, bude potřeba vyplnit žádost o zápis změny vlastníka či provozovatele. Žádosti můžete najít také na internetu, takže si ji můžete skutečně předpřipravit před tím, než se na samotný úřad vydáte.

Úhrada správního poplatku

Aby bylo vozidlo přepsáno, bude potřeba také uhradit správní poplatek. Ten činí 800 Kč a zaplatit jej můžete přímo na úřadě při samotném přepisu. U starších vozidel je ještě potřeba zaplatit ekologickou daň.

Ekologická daň

Ekologická daň se platí pouze v případě, že přihlašujete vozidla kategorie M1 nebo N1, která nesplňují současné emisní normy. To znamená, že nemají lepší emisní normu než EURO 0, EURO 1 či EURO 2. Ekologická daň se pak platí pouze jednou a při prvním převodu automobilu. Pakliže se auto prodává podruhé, potřetí atd., ekologickou daň platit nemusíte. A jaká je cena ekologické daně?

  • EURO 0 – 10 000 Kč
  • EURO 1 – 5 000 Kč
  • EURO 2 – 3 000 Kč

Jak přepsat auto

Nyní již víte, jak snadno přepsat auto, ať již jste ho koupili přímo od majitele nebo třeba v autobazaru. Jestliže přijdete na úřad se všemi výše popsanými dokumenty, nemusíte se obávat o to, že by při převodu vozu nastal nějaký problém. Nezapomeňte, že v případě, kdy se bude přepisu účastnit pouze jedna strana, bude potřeba plná moc k přepisu vozidla!

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jaké jsou ceny pohonných hmot při cestách po Evropě? Kde se vyplatí natankovat? Podívejte se, jak můžete ušetřit na benzinu a naftě!

dite-v-autosedacce.jpg

Vybíráme autosedačku - druhy, rady a tipy

Jak vybrat autosedačku pro miminko? Jaké jsou ty nejlepší autosedačky na trhu? Jak oblékat miminko do autosedačky? Odpovědi najdete v...

Konfigurátor Škoda automobilů online - ceník aut

Konfigurátor Škoda automobilů online - ceník aut

Jak funguje Škoda konfigurátor? Jaké jsou ceny aut Škoda? Co je to operativní leasing? Odpovědi na tyto i další otázky se dočtete v článku!

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY