Bezpečnostní tipy pro vaši e-mailovou schránku: Od hesel po šifrování  

Elektronická pošta je dnes považovaná za standardní formu komunikace v pracovním i soukromém životě. Je však důležité používat ji s opatrností, abychom předešli problémům, jako jsou úniky informací nebo šíření nepodložených zpráv. Jak a proč byste měli dbát na zabezpečení e-mailové schránky?

Bezpečnostní tipy pro vaši e-mailovou schránku Foto: Feng Yu / Shutterstock.com

Klasický e-mail stále představuje důležitý nástroj pro vyřizování pracovních, ale i čistě osobních záležitostí, i když pro elektronickou komunikaci stále častěji používáme různé messengery, WhatsApp a další komunikační aplikace.

Nedostatečně zabezpečená e-mailová schránka představuje obrovské riziko nejen kvůli tomu, že se k jejímu obsahu může dostat někdo cizí, ale zároveň může ukrást a zneužít vaši online identitu a dostat se i k vašim dalším internetovým účtům. Jak tedy zajistit kvalitní zabezpečení e-mailu?

1. Používejte vícefaktorové ověřování

Zvyšte bezpečnost vašeho účtu přidáním vícefaktorového ověřování. Hackeři se nebudou schopní dostat do vaší e-mailové schránky, aniž by potvrdili svou totožnost prostřednictvím dalších bezpečnostních kontrol.

Díky 2FA (dvojúrovňové ověřování) a MFA (vícefaktorové ověřování) můžete viditelně posílit zabezpečení vašeho účtu, což může hackery odrazit i v případě krádeže přihlašovacích údajů.

2. Volte kvalitní a silné heslo

Ochrana vašeho e-mailového účtu a osobních informací před hackery vyžaduje správné používání silných hesel. Existuje několik zásad, které je dobré dodržovat pro dosažení vysokých bezpečnostních standardů:

  • Mít alespoň 10 znaků ve vašem hesle (odborníci dokonce doporučují 14–16 znaků).
  • Pokud není heslo dostatečně dlouhé, je vhodné používat směs písmen, číslic a symbolů.
  • Nedávat do hesla zjevné osobní údaje nebo běžná slova.

Vytvoření a zapamatování si třeba 20 složitých hesel může být docela náročné, zejména když si uvědomíme, kolik online účtů (soukromých i pracovních) využíváme. V této situaci mohou být velmi užitečné nástroje pro správu hesel. Jsou schopné generovat jedinečná hesla pro každou aplikaci, která jsou těžko prolomitelná, a ukládat je do zabezpečené databáze. Uživatelé si pak musí pamatovat pouze jedno „hlavní heslo“, aby získali přístup k databázi.

3. Neotevírejte přílohy nevyžádaných zpráv

E-maily, i když nejsou primárním zdrojem šíření počítačových virů jako v minulosti, stále mohou být snadným prostředkem k infikování vašeho zařízení škodlivým softwarem. Proto se nenechte oklamat zprávami, které se tváří jako nezaplacené faktury, stejně jako ty, které nabízejí pikantní obsah nebo vtipy.

Nebezpečí číhá nejen v přílohách, ale i v odkazech, na které vás e-maily lákají kliknout. Proto neotvírejte přílohy nevyžádaných zpráv, zamezíte tak napadení e-mailové schránky. Můžou to být jak anonymní e-maily, tak i takové, které se „tváří“, že přichází ze známé adresy.

4. Používejte kvalitní bezpečnostní software

Kvalitní bezpečnostní software je klíčem k ochraně před phishingovými útoky a škodlivými e-mailovými přílohami. V dnešní době obsahuje většina antivirových programů základní ochranu proti spamu a phishingu.

Tato ochrana je zásadní i při boji s vyděračským ransomwarem, který může proniknout do počítače skrze nevyžádané e-maily. Je proto důležité investovat do spolehlivého bezpečnostního softwaru a pravidelně aktualizovat jeho databázi. Antivir také pravidelně aktualizujte.

Nejlepší e-mailové schránky

Mezi nejpopulárnější e-mailové schránky v České republice patří například:

  • Microsoft Outlook – e-mailový klient Outlook, vyvinutý společností Microsoft, je mimo jiné součástí sady Microsoft 365. Jeho primárním účelem je správa elektronické pošty, ale zahrnuje také širokou škálu funkcí jako kalendář, správce kontaktů, zaznamenávání poznámek, správu úkolů apod.
  • Gmail – společnost Google vytvořila bezplatnou e-mailovou službu nazvanou Gmail. Uživatelé mohou přistupovat k této službě prostřednictvím webového rozhraní, mobilních aplikací dostupných pro Android a iOS nebo pomocí programů třetích stran, které umožňují synchronizaci obsahu e-mailů přes IMAP nebo SMTP protokoly.
  • Seznam e-mail – populární česká emailová služba známá pro svou všestrannost. Podporuje protokoly IMAP a SMTP, což umožňuje flexibilní správu schránky na různých zařízeních a v různých e-mailových klientech.

Posilte svůj e-mailový účet

Aby byly vaše soukromé a firemní e-mailové účty chráněné před kyberzločinci, je nezbytné přijmout veškerá bezpečnostní opatření. Důležité je mít silná a pravidelně měněná hesla, provádět vícefaktorové ověřování a pravidelně aktualizovat antivirové nástroje. Také je nutné sledovat pokusy o phishing apod.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Koledníci: pomlázka

Přečtěte si, z čeho a jak uplést pomlázku

Pomlázka je neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Přečtěte si návod jak uplést pomlázku ze 4, 5, 6, 8, 9 nebo 12 prutů.

Kdy přezout pneumatiky na letní a jaká je cena

Kdy přezout pneumatiky na letní a jaká je cena

Kdy je nejlepší čas vyměnit zimní gumy za letní? K čemu je to vlastně dobré a kolik si za přezutí zaplatíme v pneuservisu? ☝

Srovnání úroků na termínovaných vkladech 2022

Srovnání úroků na termínovaných vkladech 2024

Termínované vklady představují bezpečný způsob, jak nechat zhodnocovat své peníze. Podívejte se na srovnání nejvyšších úroků ✌

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY