Kdy přezout pneumatiky na letní a jaká je cena

Kdy je nejlepší čas vyměnit zimní gumy za letní? K čemu je to vlastně dobré a kolik si za přezutí zaplatíme v pneuservisu? Přečtěte si vše, co potřebujete vědět ohledně blížící se výměny pneumatik.

Kdy přezout - Cena v servisu - Proč přezout
Kdy pneu vyhodit - Skladování

Kdy přezout pneumatiky na letní a jaká je cena Foto: Profimedia

Kdy přezout na letní gumy

Kdy je nejlepší čas sundat zimní pneu a nahodit letní? Povinnost zimních gum platí od 1. listopadu do 31. března, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Povinnost platí i v případě, že lze takový stav vozovky předpokládat.

Některé úseky silnic mohou navíc být označeny značkou Zimní výbava, která povoluje vjezd pouze v zimních pneumatikách, nehledě na aktuální počasí a stav vozovky. Nejjistější je tedy přezout na letní gumy až začátkem dubna.

Hloubka dezénu letních gum a stáří: Kdy už pneu vyhodit?

Hloubka dezénu nových letních gum je přibližně 8 mm a minimální povolená hloubka je 1,6 mm. Doporučuje se ale vyměnit pneumatiky dříve, než je vzorek sjet na 3 mm. V takovém stavu již pneumatika ztrácí důležité jízdní vlastnosti – prodlužuje se brzdná dráha a hrozí riziko aquaplaningu (ztráty přilnavosti na mokré vozovce).

Při brždění se zablokovanými koly na mokré vozovce má nová pneumatika s dezénem o hloubce 8 mm o polovinu kratší brzdnou dráhu než ojetá pneumatika s dezénem hloubky 1,6 mm.

Při jízdě s pneumatikami s dezénem menším než 1,6 mm hrozí i právní postih. Policie může hloubku dezénu letních gum přeměřit a případně vám udělit pokutu. V horším případě způsobíte nehodu a bude vám hrozit zamítnutí pojistného plnění. Což bude pravděpodobně daleko více než nějaká pokuta.

Pokud jsou pneumatiky starší než deset let, doporučuje se pořídit nové bez ohledu na jejich stav.

Proč přezout gumy na letní

Přestože přezout na letní gumy není v Česku povinné, existují pádné důvody, proč je používat. Letní pneumatiky se především vyznačují lepší přilnavostí na suché i mokré vozovce a při teplotách nad 7°C zajistí lepší výkon a ovladatelnost. Díky speciálnímu profilu s drážkami a žebry zajišťují stabilitu a kontrolu nad vozem i při svižné jízdě.

Hlubší drážky (oproti zimním a celoročním) také zajišťují odvod vody, a brání tak aquaplaningu. V teplých podmínkách si lépe vedou v zatáčkách i při prudkých změnách směru. Zaručují kratší brzdnou dráhu a zároveň jsou méně hlučné. V neposlední řadě snižují spotřebu paliva.

Přezout pneu na letní se vyplatí, protože:

  • Mají skvělou přilnavost a stabilitu: Lepší kontakt s vozovkou zajišťuje kratší brzdnou dráhu a precizní ovladatelnost v zatáčkách.
  • Zajistí vyšší odolnost a brání aquaplaningu: Široké drážky efektivně odvádějí vodu a snižují riziko smyku na mokré vozovce.
  • Jsou tišší a jízda komfortnější: Optimalizovaný dezén zajišťuje tichý chod a příjemné cestování.
  • Snižují spotřebu paliva: Menší valivý odpor snižuje spotřebu pohonných hmot.

Cena za přezutí pneumatik v pneuservisu

Většina řidičů si pneumatiky nechá přezout od odborníků v pneuservisu. Přezout si je doma sice není žádná velká věda, ale v pneuservisu vám kromě odborné montáže zajistí i vyvážení pneumatik, čímž se eliminuje riziko nestability a vibrací při jízdě. Rovněž zkontrolují stav pneumatik a disků a upozorní na případné poškození.

Cena za přezutí se pohybuje mezi 200 a 500 korunami za jedno kolo v závislosti na typu a rozměru pneumatik, servisu a dalších službách (vyvážení, kontrola geometrie nápravy atd.). Pneuservisy také nabízí možnost uskladnění pneumatik, což vás přijde na cca 300 korun za sadu.

sipka Návod na vlastnoruční výměnu pneumatik najdete ZDE

Jak uchovávat doma zimní pneu?

Pokud chcete pneumatiky uskladnit doma, měli byste dodržet pár zásad, aby nedošlo k jejich poškození. Před skladováním doporučujeme pneumatiky důkladně omýt a osušit. Nečistoty a vlhkost by mohly poškodit povrch gumy. Vhodné je také zabalit pneu do prodyšných pytlů, které je ochrání před prachem a nečistotami.

Jak skladovat zimní pneumatiky: Prostředí

Vhodnými prostory pro skladování jsou garáž, sklep nebo suchá půda. Při skladování na balkóně je potřeba pneumatiky zabalit do voděodolných obalů. Důležité je, aby pneumatiky byly uloženy v chladném, suchém a tmavém prostoru s konstantní teplotou mezi 10 °C a 25 °C. Gumy by neměly být vystaveny přímému slunečnímu světlu a zbytkům chemikálií (např. benzinu, oleje).

Jak skladovat zimní pneumatiky: Uložení

  • Pneumatiky s ráfky skladujte naležato a maximálně ve dvou vrstvách na sobě. Použijte stojany na kola nebo je položte na dřevěné palety, aby se zabránilo jejich poničení.
  • Pneumatiky bez ráfků skladujte nastojato a opřené o sebe. Nepoužívejte žádné háky, lana, řetězy, které by mohly poničit bočnice. Jednou za měsíc by se měly kola pootočit.

*️⃣Kdy se přezouvají zimní gumy na letní?

Nejlepší čas na výměnu gum je v dubnu, kdy již neplatí povinnost zimních pneu. Podrobnosti si přečtěte ZDE.

*️⃣Kdy vyhodit zimní pneu?

Minimální povolená hloubka dezénu letních gum je 1,6 mm. Podívejte se na doporučení ohledně dezénu a stáří pneumatik v článku.

*️⃣Kdy se vyplati kupovat letni pneu?

Doporučujeme konec srpna a září – po letní sezóně bývají výprodeje a ceny jsou nejnižší. Zjistěte více ZDE.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Německá dálnice

Německé dálnice - jaké jsou poplatky a povolená rychlost

Chystáte se vyrazit na německé dálnice? Víte, jaká jsou pravidla pro maximální rychlost na silnicích a dálnicích v SRN? Více o dálnicích v...

Je Uber nejlepší volba dopravy z letiště a kde všude jezdí?

Je Uber nejlepší volba dopravy z letiště a kde všude jezdí?

Jak funguje dopravní společnost Uber a jak se s ní dostanete z pražského letiště ještě pohodlněji než doposud? Dá se objednat bez aplikace?...

Povinnost autosedačky v zahraničí (předpisy v evropských zemích)

Povinnost autosedačky v zahraničí (předpisy v evropských zemích)

Chystáte se na rodinnou dovolenou s dítětem? Podívejte se, kde se neobejdete bez dětské autosedačky a jaká kde platí pravidla ✅

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY