Povinnost autosedačky v zahraničí (předpisy v evropských zemích)

Chystáte se na rodinnou dovolenou s dítětem? Podívejte se, v jakých zemích je nutné dítě usadit do autosedačky či podsedáku a jaká kde platí pravidla...

Povinnost autosedačky v zahraničí (předpisy v evropských zemích) Foto: Profimedia

Dětská autosedačka při cestách do zahraničí

Ve většině evropských zemích se bez dětské autosedačky neobejdete, přičemž v každém státě, navzdory jejich sjednocení v rámci EU, platí jiná pravidla. Rozhodujícími faktory bývají nejčastěji výška a věk dítěte, v některých zemích hraje roli i hmotnost.

Při cestách zahrnujících průjezd různými státy je tak potřeba znát a respektovat pravidla všech těchto zemí, což je pro rodiny s dětmi starost navíc. Zatímco v Česku je povinnost použití autosedačky vymezena výškou a hmotností dítěte, v sousedním Rakousku už platí jiné zákony a (např.) v cílovém Chorvatsku je vše zase jinak.

K informacím o povinnosti použití dětské autosedačky v dané zemi se můžete prokliknout skrze přehled níže…

Rakousko

Děti, které nedosáhly věku 14 let a výšky 150 centimetrů, mohou sedět pouze v autosedačce (vpředu i vzadu), která splňuje normu ECE 44/03 nebo 44/04. Při nesplnění těchto pravidel hrozí pokuta ve výši až 150 euro.

Slovensko

Povinnost použití dětské autosedačky se u našich východních sousedů řídí stejnými pravidly jako u nás – rozhodující je tedy výška a hmotnost, na věku zde nezáleží. Týká se dětí nižších než 150 centimetrů a vážících méně než 36 kilogramů.

(Instrukce k dálničním poplatkům a další důležité info najdete zde.)

Polsko

V sousedním Polsku platí nutnost použít zádržný systém u dětí mladších 12 let, které měří méně než metr a půl. Musí sedět na zadním sedadle. Na spolujezdci pak nesmí sedět žádné dítě s výškou menší než 150 centimetrů.

Německo

Na zadním sedadle nepotřebuje dítě autosedačku žádnou. Využijete ji pouze v případě, kdy bude sedět na předním sedadle, kde ji musí mít všechny děti mladší 12 let a výškou nižší než 150 centimetrů.

Slovinsko

Záleží pouze na výšce – každé dítě do 150 centimetrů, ať sedí vzadu nebo na spolujezdci, musí použít buď:

  • dětský zádržný systém (autosedačku), nebo
  • bezpečnostní pás přizpůsobený jeho výšce

Další podmínkou v případě, že dítě sedí vpředu, je deaktivovaný airbag. Děti do věku tří let musí být usazeny vždy v autosedačce, jinak není možné je přepravovat vůbec.

Maďarsko

Pokud dítě sedí na zadní sedačce, obejde se bez autosedačky (pouze s bezpečnostním pásem). Povinnost jejího užití se vztahuje na děti mladší 12 let a měřící méně než jeden a půl metru sedící na spolujezdci.

Itálie

Rozhodující je hmotnost a výška. Při jízdě Apeninským poloostrovem tak dítě vážící méně než 36 kilogramů a nižší než metr a půl musí sedět v autosedačce nebo na podsedáku. (Info k dálničním poplatkům v Itálii najdete tady.)

Chorvatsko

Dítě do pěti let musí sedět v autosedačce. Od pěti do dvanácti let může autosedačku vyměnit za podsedák s tříbodovým pásem. Na předních sedačkách nesmí sedět děti do 12 let, přičemž výjimku tvoří děti do 2 let cestující ve vajíčku s vypnutým airbagem.

sipka Podívejte se, jak vybrat nejlepší dětskou autosedačku

Albánie

Na zadním sedadle je autosedačka nezbytná pro děti do tří let. Na předním sedadle musí v autosedačce sedět všechny děti do věku 12 let.

Bulharsko

V Bulharsku po vás autosedačku nikdo vyžadovat nebude, přesto se její použití doporučuje (do věku cca 12 let). Jediné omezení se vztahuje na přední sedadlo, kde nesmí sedět dítě mladší dvanácti let.

Černá Hora

Vhodnou autosedačku budou při cestách po Černé Hoře potřebovat všechny děti do věku 5 let. Jiná omezení zde neplatí.

Rumunsko

V Rumunsku si s dětskou autosedačkou nemusíte dělat žádné starosti – není povinná. Samozřejmě i zde platí doporučení použít vhodný zádržný systém u dětí do dvanácti let. Do tohoto věku rovněž nesmí děti sedět na spolujezdci.

(Víte, jaká platí tolerance alkoholu v zahraničí?)

Srbsko

Ani v Srbsku nemusí dítě cestovat v autosedačce. A stejně jako třeba v Bulharsku či Rumunsku musí dítě mladší 12 let sedět pouze na zadním sedadle.

Estonsko

V Estonsku je potřeba řídit se výškou a věkem dítěte. Pokud je mladší než dvanáct let a měří méně než 135 centimetrů, musí cestovat v autosedačce.

Litva

V Litvě platí podobná pravidla jako v Estonsku – rozhodující je věk a výška. Autosedačku tak budou potřebovat všechny děti mladší dvanácti let s výškou nepřesahující 150 centimetrů.

Lotyšsko

Stejně jako v Litvě je autosedačka nutná u dětí do věku 12 let a výšky 150 centimetrů. Zde je navíc potřeba autosedačku úměrně přizpůsobit velikosti dítěte.

Dánsko

Malé děti do tří let mohou v Dánsku cestovat pouze v autosedačce. Starší děti s výškou nižší než 135 centimetrů musí rovněž využít příslušný zádržný systém odpovídající jejich velikosti.

sipka Zjistěte, jak ušetřit při tankování na cestách

Finsko

Dětskou sedačku či jiný zádržný systém budou potřebovat všechny ratolesti, které nepřekročily výšku 135 centimetrů. Pouze pokud není možné žádné bezpečnostní zařízení do auta namontovat, může dítě starší tří let sedět bez něho (pouze na zadním sedadle).

Island

V zemi ohně a ledu platí stejná pravidla jako v naší zemi, tzn. povinnost dětské sedačky u všech dětí nižších než metr a půl a s hmotností menší než 36 kilogramů.

Norsko

U dětí do čtyř let platí povinnost použití vhodné autosedačky. Starší děti si vystačí s běžným bezpečnostním pásem.

Švédsko

Podobně jednoduché je to ve Švédsku, kde je autosedačka či jiný speciální zádržný systém povinný pro všechny děti, které ještě nedosáhly věku 7 let.

Belgie

Povinnost autosedačky nebo jiného dětského zádržného systému se vztahuje na děti nižší než 135 centimetrů. Malé děti do věku tří let musí cestovat pouze v autosedačce (mohou být usazeny i vpředu).

Francie

Jakožto turista nemusíte ve Francii dětskou sedačku využívat vůbec. Tato povinnost se totiž vztahuje pouze na místní vozidla. Jediné omezení se týká sezení na spolujezdci, kde nesmějí cestovat děti mladší 10 let.

Irsko

Autosedačka je zde nutnost pro všechny děti do pěti let. Od pěti do dvanácti let postačí podsedák a tříbodový pás (stejná pravidla platí v Chorvatsku). Na přední sedadlo se může potomek přesunout pouze po dovršení věku 12 let. Na spolujezdci může rovněž umístěno dítě do věku dvou let cestující ve vajíčku, ovšem musí být deaktivovaný airbag.

Nizozemsko

Na zadním sedadle dětské sedačky vyžadovány nejsou, a stačit tak budou běžné bezpečnostní pásy. Na přední sedačce jsou povinné pro děti do 12 let měřící méně než 150 centimetrů. Pokud dítěti ještě nebyly tři roky, musí sedět pouze vzadu.

Spojené království

Autosedačku ve Velké Británii a Severním Irsku potřebují dětí ve věku mezi třemi až čtrnácti roky měřící méně než 135 centimetrů. Ratolesti mladší tří let je potřeba přepravovat ve speciálním vajíčku.

Španělsko

V autosedačce musí cestovat každé dítě mladší deseti let (na zadním sedadle). Na předním sedadle je autosedačka povinná do dvanácti let.

Portugalsko

V Portugalsku budete autosedačku či podsedák potřebovat jen v případě, že dítě mladší dvanácti let a měřící méně než metr a půl bude chtít sedět vpředu. Zároveň platí pravidlo, že vpředu může dítě sedět až od tří let (v autosedačce).

Mohl by vás také zajímat článek o časových pásmech s mapou a kalkulačkou

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Seznam povinné výbavy do auta podle zákona

Seznam povinné výbavy do auta podle zákona

Jaká je povinná výbava vozu v ČR? A co když se vydáte do zahraničí? Na co nezapomenout v Rakousku, Chorvatsku, Polsku nebo na Slovensku?

Dálniční známky Rakousko: Cena – kde koupit a kam nalepit

Dálniční známky Rakousko: Cena – kde koupit a kam nalepit

🧨Hodláte cestovat přes ⭐Rakousko⭐ a využívat tamní placené silniční úseky? Potom se vám budou hodit aktuální informace o dálničních...

Kde koupit maďarskou dálniční známku – cena a poplatky

Kde koupit maďarskou dálniční známku – cena a poplatky

🧨Plánujete cestu do ⭐Maďarska⭐ nebo hodláte využít tamní dálnice třeba pro přesun na dovolenou k moři? Budou se vám hodit aktuální...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY