Co je operační paměť počítače a jak vybrat tu správnou RAMku?

Při výběru počítače mnoho lidí hledí primárně na výdrž baterie, hmotnost přístroje nebo rozlišení displeje. Jedním z nejdůležitějších parametrů je ale operační paměť. Poradíme vám, jak vybrat správnou RAM pro vaše účely.

Co je operační paměť počítače a jak vybrat tu správnou RAMku?
Foto: Oasishifi / Shutterstock.com

Co je RAM?

RAM je operační paměť nejen notebooků, ale i dalších elektronických zařízení. Jde o jeden z nejdůležitějších komponentů. Obecně platí, že čím větší RAM, tím lepší chod nejen programů a aplikací, ale i celého počítače.

U notebooků se dělí podle velikosti:

Jak vybrat RAM?

Obecně by šlo říct, že čím větší RAM vyberete, tím lépe na tom budete. S velikostí operační paměti ale rapidně roste cena zařízení.

1.      4 GB

Se stále náročnějšími programy se dnes již notebooky s nejobyčejnější 4GB operační pamětí téměř nevyplatí kupovat. Zvládnete na nich základní kancelářské práce. Otevření více oken prohlížeče (zejména Chromu) už ale bude problém.

2.      8 GB

Na pohodlnou kancelářskou práci a plynulý chod základních programů se hodí RAM o velikosti 8 GB.

3.      16 GB

S o stupeň větší operační pamětí, tedy 16GB, už zvládnete pracovat s náročnějšími programy (photoshopy, střihačskými studii apod.). Zároveň si na takovém notebooku uspokojivě zahrajete kdejakou počítačovou hru.

4.      32 GB

Počítač s 32GB RAMkou už bude skutečně nadupaným strojem. Protože si poradí i s náročnými grafickými a modelovacími softwary, dobře poslouží všem grafikům, střihačům nebo editorům. Na své si s takovým notebookem ale přijdou i nároční nebo profesionální hráči počítačových her.

5.      Více než 32 GB

Operační paměť větší než 32 GB je už skutečně vyšší dívčí. Využívá se k těm nejnáročnějším grafickým úkonům nebo k práci s virtuální realitou. Takové notebooky jsou však pro obyčejné uživatele zbytečné.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak na zmenšení velikosti obrázku a komprimaci

Jak na zmenšení velikosti obrázku a komprimaci

Změnit velikost obrázku můžete v rychlosti bez jakéhokoli speciálního editoru. Pokud nechcete přijít o kvalitu, budou se vám hodit další...

Jak dobít kredit a zjistit jeho stav: T-mobile, O2 nebo Vodafone

Jak dobít kredit a zjistit jeho stav: T-mobile, O2 nebo Vodafone

Dáváte přednost dobíjení kreditu před tarify? Potřebujete rychle zjistit jeho stav?Podívejte se, jaké možnosti máte na výběr ☝

Kontrolky v autě

Kontrolky v autě - co znamenají jednotlivé symboly?

Svítí na vás z palubní desky výstražná kontrolka a nevíte, kde přesně je problém? Podívejte se na přehled nejběžnějších poruch a co...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY