Kontrolky v autě - co znamenají jednotlivé symboly?

Řídit auto umí v dnešní době téměř každý, také na tom není nic složitého. Jakmile však dojde k nějaké závadě a auto přestane sloužit, z dopravního prostředku se rázem stane složitý problém, který už málokdo zvládne vyřešit. Pojďme se podívat na konkrétní poruchy, na které výstražné kontrolky upozorňují, jejich barevné rozlišení a jak v daném případě postupovat.

Kontrolka motoruPřehřátí motoru - Chladící kapaliny
Kontrolka oleje - Volantu - Filtru pevných částic
Vykřičník v trojúhelníku - Kontrolka žhavení
Kontrolka airbagu - ASR - ABS
Tlak v pneumatikách

Kontrolky v autě Foto: Unsplash

Rozdělení podle barev: oranžové/žluté, zelené, červené a modré

Kontrolky se obvykle rozsvítí při nastartování vozidla a následně s výjimkou ikonky světel zhasnou. Pokud však nějaká kontrolka zůstane nadále svítit nebo začne blikat, je potřeba zbytřit. První informaci vám sdělí barva výstražné kontrolky.

Podle barvy poznáme, zda nás kontrolka pouze informuje, že je daná funkce aktivní, nebo zda upozorňuje na problém, který je potřeba řešit. Dále pak barva určuje závažnost problému.

  • Modrá (informační) - signalizuje zapnutá dálková světla.
  • Zelená (informační) - značí, že je daná funkce v chodu, např. světla či tempomat.
  • Žlutá/oranžová (upozornění na problém) – výstražné varování o nějaké závadě. Můžete pokračovat v jízdě, ale vždy je lepší závadu vyřešit co nejdřív.
  • Červená (závažný problém) – v takovém případě je nutné s  autem urychleně zastavit a řešit závadu.

Významy svítících kontrolek na palubním displeji

Podle barvy kontrolky ihned víte, zda jde o závažný problém, který vyžaduje okamžitou reakci, nebo zda řešení závady či návštěva servisu může počkat. Nyní se tedy pojďme podívat na konkrétní závady, které vás mohou při jízdě potkat, a jak postupovat.

Svítí kontrolka motoru

Blikající kontrolka motoru vám říká, že bude potřeba překontrolovat určité systémy a čidla, což učiní odborníci v autoservisu. Problémů může být celá řada, často se jedná o poruchu vstřikování paliva, zapalování, přísunu vzduchu atd.

Kontrolka přehřátí motoru

V případě rozsvícení této kontrolky je nutné co nejdříve zastavit, ale nevypínat motor. V běhu tak zůstane činnost vodní pumpy, která bude dále chladit motor. Ve vypnutém motoru by totiž přestala proudit chladící kapalina, což by motor uvařilo úplně. Rovněž zapněte topení na nejvyšší teplotu a ventilátor na nejvyšší rychlost, čímž pomůžete odebrat alespoň část tepla z chladícího systému.

Pokud ale motor po chvíli stále nechladne, vypněte jej a auto nechte odtáhnout. Jedná se o závažnější problém, který budou muset vyřešit odborníci.

Co dělat, když svítí kontrolka chladící kapaliny?

Jakmile to půjde, zastavte a vypněte motor. Pod kapotou najděte částečně průhlednou nádobu s chladící kapalinou. Optimální hladina chladící kapaliny je vyznačena ryskou na nádobě. Pokud je chladící kapaliny méně, někudy uniká a nejlepší tedy bude zavolat odtah. Můžete také provizorně doplnit místo kapaliny běžnou pitnou vodu a s autem dojet do servisu sám.

Hladina kapaliny je v normálu včetně teploty a kontrolka přesto svítí? Pravděpodobně bude na vině vadná pojistka ventilátoru chlazení, což nepředstavuje závažný problém a můžete pokračovat v jízdě.

Kontrolka oleje

Pokud svítí kontrolka žlutě, je potřeba doplnit motorový olej, který zakoupíte na většině čerpacích stanic. Červeně svítící kontrolka upozorňuje na jeho nízký tlak, což je závažný problém. Zamiřte proto do nejbližšího servisu.

Kontrolka volantu

Žlutě svítící kontrolka upozorňuje na snížení funkce posilovače řízení. V případě červené kontrolky posilovač nefunguje vůbec a v zájmu své bezpečnosti navštivte servis.

Svítí kontrolka filtru pevných částic

Svítící kontrolka DPF u vozidel s naftovým motorem často upozorňuje na ucpaný filtr, což se také projevuje sníženým výkonem a zvýšenou spotřebou. V takovém případě bude potřeba vyčištění případně výměna filtru.

Dalšími příčinami může být závada vstřikovacího systému nebo problém se snímačem tlaku. V každém případě návštěvu technika raději neodkládejte, protože včasný zákrok vás může ušetřit drahého nákupu nového filtru.

(Filtr pevných částic přispívá ke snižování emisí. Za stejným účelem se rovněž u dieselových motorů používá také přídavný roztok AdBlue.)

Kontrolka vykřičník v trojúhelníku

S touto výstražnou kontrolkou se můžete setkat pouze v některých značkách či modelech aut. Sama o sobě nesděluje informaci o konkrétním problému, proto bývá spojena s další upřesňující kontrolkou.

Žlutě svítící kontrolka vykřičníku v trojúhelníku znamená lehčí problém, například nízký tlak v pneumatikách nebo nedovřené dveře. Červená kontrolka vás upozorňuje na vážnější závadu, jako je například kriticky nízký tlak oleje.

Bliká kontrolka žhavení (u dieselu) / EPC (benzinové motory)

Oranžovou spirálovitou kontrolku žhavení najdete u aut s dieselovým motorem. U benzinových motorů slouží k informování o obdobném problému kontrolka EPC (Electronic Power Control / elektronická regulace výkonu motoru.) Kontrolka tedy odkazuje na stav elektroniky motoru.

Kontrolka žhavení může upozorňovat na několik problémů a pro přesné určení závady je potřeba navštívit servis. Častou příčinou rozsvícení této kontrolky je opotřebovaná žhavící svíčka nebo závada ve spínači brzdového pedálu, což poznáte tak, že nesvítí brzdová světla. V takovém stavu může být vůz policisty považován za nezpůsobilý k jízdě, za což hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Kontrolka airbagu

Svítící kontrolka airbagu značí problém v rámci systému pasivní bezpečnosti (SRS), kam kromě airabagů patří také různá čidla, indikátory bezpečnostních pásů atd.

Tuto výstražnou kontrolku nikdy neresetujte, protože v počítači SRS je uložena informace o konkrétním poškození systému. Ušetříte tak mechanikovi práci s diagnostikou problému.

Kontrolka ASR

Jedná se o protiskluzový systém, který na vlhkém povrchu zabraňuje protáčení kol. Problém může mít více příčin, které odhalí technik. Prvek ASR je součástí bezpečnostního systému ESP, který primárně zabraňuje smyku.

Kontrolka ABS

Protiblokovací brzdový systém (Anti-lock Bracking System) slouží k lepší ovladatelnosti auta tím, že brání zablokování kol během brzdění. Díky tomu můžete s autem lépe manévrovat na kluzké vozovce.

Kontrolka ABS často upozorňuje na problém v pojistce nebo ve spínači brzdového pedálu. Také může být zanesený konektor či vadné čidlo ABS.

Kontrolka tlaku v pneumatikách

Tato kontrolka se rozsvítí v případě poklesu tlaku v některé z pneumatik a je tedy nutné nahustit ji na správný tlak. Můžete k tomu využít služeb pneuservisu nebo zamířit na nejbližší čerpací stanici disponující kompresorem (např. stanice ONO).

Tlak v pneumatikách se často pohybuje okolo 2,5 barů, přesnou hustotu však zjistíte na štítku nalepeném na vnitřní straně řidičových dveří. Kontrolku je také potřeba následně resetovat.

Kontrolky na palubce: Renault, BMW, Ford, Škoda, Peugeot

Konkrétní ikonky jednotlivých kontrolek jsou ve vozech různých značek velice podobné. Není potřeba se tedy obávat, že v autě jiné značky se nebudete v kontrolkách orientovat. Můžou se však vyskytovat rozdíly v barevných signalizacích, např. oranžová kontrolka u jedné značky může svítit červeně u jiné.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jaké jsou ceny pohonných hmot při cestách po Evropě? Kde se vyplatí natankovat? Podívejte se, jak můžete ušetřit na benzinu a naftě!

Jak vybrat správné tažné zařízení

Jak vybrat správné tažné zařízení

Potřebujete za auto připojit malý přívěsný vozík na odvoz stavebního materiálu, chcete vyrazit na dovolenou s karavanem, člunem nebo třeba...

dite-v-autosedacce.jpg

Vybíráme autosedačku - druhy, rady a tipy

Jak vybrat autosedačku pro miminko? Jaké jsou ty nejlepší autosedačky na trhu? Jak oblékat miminko do autosedačky? Odpovědi najdete v...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY