Jak vybrat správné tažné zařízení

Potřebujete za auto připojit malý přívěsný vozík na odvoz stavebního materiálu, chcete vyrazit na dovolenou s karavanem, člunem nebo třeba jen s nosičem jízdních kol? Pak se pravděpodobně neobejdete bez odpovídajícího závěsného zařízení. Jak ale vybrat to správné?

Jak vybrat správné tažné zařízení
Foto: Pixabay

Jak vybrat správné tažné zařízení

Pokud plánujete tažné zařízení používat dlouhodobě a pravidelně, měli byste se asi dívat spíše po pevném tažném zařízení. Jde o cenově nejvýhodnější variantu a díky své jednoduchosti má pevné zařízení také nejdelší životnost. Nevýhodou tohoto typu může být skutečnost, že některá vozidla vybavená parkovacím asistentem vyhodnocují kulovou hlavici jako překážku.

U odnímatelného tažného zařízení můžete ze svého vozu “kouli” kdykoliv sundat, aby nepřekážela parkovacím systémům ani ničemu jinému. Vybírat lze mezi ručními, pákovými a automatickými systémy. První dva typy ocení zákazníci, kteří se dívají spíše na cenu, po automatice zase sáhnou spíše ti, kteří chtějí mít odpojování a připojování tažného zařízení co nejpohodlnější.

Největší komfort pak nabízí elektricky sklápěné otočné tažné zařízení, které je na vozidle stále připravené k okamžitému použití, když ho ale zrovna nepotřebujete, zůstává schované pod zadní kapotou.

Důležitou součástí tažného zařízení je elektrická přípojka. K tahání malých přípojných vozíků stačí levnější, ale dnes už trochu zastaralá 7-pinová elektrosouprava. Pokud ale budete chtít tažné zařízení použít pro nosič jízdních kol nebo k připojení karavanu, neobejdete se bez 13-pinové elektrosoupravy. Ta nabízí funkci zpětných světel a odpovídá všem aktuálním standardům. 13-pinové soupravy zpravidla nabízejí možnost konstantní dodávky energie do tažného zařízení a nabíjení baterie v obytném přívěsu.

Myslet je samozřejmě třeba také na to, zda tažné zařízení odpovídá svými parametry technickým parametrům vozidla. Všechny důležité informace jako svislé zatížení nebo užitečné zatížení konstrukce najdete na typovém štítku, kterým musí být označeno každé zařízení.

Jak se v tom ale všem vyznat a neztratit se při výběru správného tažného zařízení pro váš vůz?Najděte si prodejce, který se na tažná zařízení specializuje a dokáže vám s výběrem poradit. V některých e-shopech si snadno naklikáte svůj konkrétní model automobilu a následně už vybíráte jen ze zařízení, která jsou pro váš vůz vhodná. Podívejte se třeba na stránky českého leadera na trhu s tažnými zařízeními tazne-rameder.cz.

Na závěr je důležité zmínit, že každé tažné zařízení je třeba přihlásit na Odboru dopravně správních činností příslušného městského úřadu. K tomu slouží takzvaný typový list, který při nákupu zařízení dostanete od prodejce. V případě, že tažné zařízení namontuje odborný servis, stačí dojít s ověřeným typovým listem na úřad. Pokud si zařízení montujete svépomocí nebo prostřednictvím pracoviště, které k tomu není výrobcem nebo prodejcem pověřeno, je třeba si nejdříve nechat montáž zkontrolovat a potvrdit na STK.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jaké jsou ceny pohonných hmot při cestách po Evropě? Kde se vyplatí natankovat? Podívejte se, jak můžete ušetřit na benzinu a naftě!

dite-v-autosedacce.jpg

Vybíráme autosedačku - druhy, rady a tipy

Jak vybrat autosedačku pro miminko? Jaké jsou ty nejlepší autosedačky na trhu? Jak oblékat miminko do autosedačky? Odpovědi najdete v...

Samosběr jahod v plném proudu

Seznam míst pro samosběr jahod – Praha, Brno a další

Chtěli byste si letos nasbírat jahody od českých farmářů, ale nevíte kde? Máme pro vás seznam míst po celé České republice, kam můžete...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY