Modely iPhone 13 versus iPhone 13 mini: V čem se liší a co mají společné?

Pokud se zajímáte o mobilní telefony, určitě vám v roce 2021 neuniklo vydání modelu iPhone 13. Protože byl vydán hned v několika variantách, může se stát, že lidé, kteří nejsou fanoušky společnosti Apple, se mohou snadno ztratit v tom, jak se od sebe jednotlivé modely liší. Proto vám přinášíme porovnání iPhone 13 a iPhone 13 mini.

Modely iPhone 13 versus iPhone 13 mini
Foto: sergey causelove / Shutterstock.com

Základní model je totiž vhodný pro masy, zatímco model mini potěší milovníky kompaktních telefonů. Který je ten váš?

Totožné barvy

Jak iPhone 13, tak i iPhone 13 mini, byly vydány ve stejných barvách, a to následujících:

  • černé,
  • bílé,
  • modré,
  • růžové,
  • červené.

Touto barevnou paletou společnost Apple ukázala, že není tak konzervativní, jak si mnozí mysleli. Barevné designy telefonů tak ocení lidé, které již nebavila nudná paleta předchozích iPhonů.

Odlišné rozměry

Jak z názvů iPhone 13 a iPhone 13 mini vyplývá, oba modely se liší v rozměrech. Zatímco základní model má rozměry 6,1″, mini verze pouhých 5,4″. Přestože na papíře se tento rozdíl zná zanedbatelný, ve skutečnosti je velmi znatelný. Základní třináctka je obrovský telefon, zatímco iPhone 13 mini připomíná původní modely iPhonů, kdy méně bylo více a mobil jste mohli pohodlně nosit po kapsách.

Rozdíl ve výkonu baterie

Poměrně znatelný rozdíl je také ve výkonu baterií. Zatímco iPhone 13 zvládne přehrávat až 19 hodin videí, jeho menší verze vydrží o dvě hodiny méně. Což je i přesto posun ve srovnání s předchozí řadou. Základní model iPhone 12 má totiž identickou výdrž baterie jako model 13 mini.

Super rychlé mobilní připojení

S oběma modely můžete být neustále online a užívat si kvalitní a rychlé připojení. Jak moc rychlé? Bavíme se tu o 5G připojení, tudíž superrychlé.

Face ID

Když byste se podívali na obvyklé funkce nejnovějších modelů telefonů od společnosti Apple, jistě by vás zajímalo, zda jsou oba vybaveny takzvaným Face ID. Tato funkce znamená, že mobilní telefon reaguje na váš obličej. K odemčení se tak již nevyužívá otisk prstu, nýbrž sken obličeje. Přestože byla tato funkce od svého uvedení u modelu X podrobena mnoha vtipům ze strany zákazníků, ukázalo se, že funguje a nyní je tak součástí každého nově vydaného modelu, tedy i modelu 13 i 13 mini.

Podpora eSIM a výkonný čip

Další společnou vlastnosti je podpora eSIM. Tato vlastnost je praktická v případě, kdy chcete používat víc než jednu SIM kartu, protože potřebujete využívat více čísel. U operátora si tak můžete aktivovat libovolný mobilní tarif, ale nepotřebujete k tomu fyzickou SIM kartu. Kromě podpory eSIM obsahují oba modely velmi výkonný čip, konkrétně A15 Bionic se 4 jádrovým GPU.

Kvalitní fotoaparáty

Pokud se o telefonech od Applu něco ví, tak to, že mají skutečně geniální fotoaparáty. Čím novější modely, tím více fotoaparátů mají a tím kvalitnější fotografie s nimi můžete zachytit. Třináctka i kompaktní verze mini obsahují totožné fotoaparáty. Hlavní z nich má 12 mpx a světelnost f/1,6. Oproti dvanáctce si přilepšil také širokoúhlý fotoaparát, který je podle prohlášení společnosti dokonce o 47 % větší než u předchozího modelu. V praxi to znamená, že zorné pole odpovídá 120° a je možné pořídit kvalitní fotky i ve tmě.

Filmový režim

Novinkou, která se stala součástí třináctkové řady je nový fotografický mód, takzvaný cinematic mode neboli filmový režim. Každý, kdo si rád pořizuje videa ze svého každodenního dne, tak může vytvářet hotová umělecká díla, a to díky snadnému přeostřování během samotného vznikání videí, fixním zaostřováním nebo fokusem na jedno konkrétní místo.

Stabilizace obrazu a technologie posunu senzoru

U modelové řady s označením 12 byla představena technologie posunu senzoru. Tím bylo dosaženo kvalitní stabilizace obrazu, protože nedochází k posunu čoček. Tato technologie nefunguje pouze při používání širokoúhlých objektivů, jako v případě iPhonu 11, ale neustále. Protože uživatelé tuto technologii přijali s nadšením, byla použita i v modelové řadě 13.

iOS 15

Součástí třináctkové řady je operační systém iOS. Jedná se o patnáctou verzi operačního systému pro zařízení značky Apple. Jeho první vydání proběhlo 20. září 2021. Pozoruhodnou funkcí, kterou tato verze operačního systému svým uživatelům nabídla, byla rozhodně možnost využívat FaceTime i s uživateli konkurenčních produktů, které využívají Android. Právě FaceTime je dlouhá léta doménou společnosti Apple a tento ústupek je rozhodně velmi ceněn.

Součástí třináctkové řady je operační systém iOS.
Foto: sergey causelove / Shutterstock.com

Systém iOS 15 také změnil způsob, kterým se posílají fotografie přes iMessage. Když totiž uživatel odešle více fotografií naráz, vytvoří se z nich dynamická koláž. Změny se dotkly také map, které disponují více popisky, 3D body pro lepší orientaci i upraveným nočním režimem.

Ekologické balení je u Applu novinkou

Bývalo tradicí, že nové přístroje společnosti Apple byly baleny v minimalistické krabičce, která byla obalena průhlednou fólií. Ovšem při vydání iPhonů 13 se výrobci rozhodli vsadit na ekologii a průhledných fólií se zcela zbavili. Zabezpečení ale nijak nepodcenili. Balení opatřili speciálními lepícími krytky, které jsou umístěny na spodní straně.

Modely iPhonů s označením 13 jsou splněným snem uživatelů společnosti Apple. Nabízejí sice pouze drobná vylepšení oproti předchozí modelové řadě, ale jsou k dispozici v mnoha barevných variantách, vybaveny operačním systémem iOS 15, mají skvělou výdrž baterie a dokonce jsou baleny v ekologickém obalu. Díky několika velikostem tak modely iPhone 13 nadchnou úplně každého.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

a-crow-ge3f7d1b46-1280.jpg

Vrány rozpoznají váš obličej a pamatují si ho celé roky

Vrány nás mají dokonale přečtené. Dokážou rozpoznat jednotlivé rysy lidského obličeje, a dokonce tuto informaci předat svým potomkům ☝

Zvuková frekvence udává počet kmitů za sekundu.

Jak funguje zvuk: Co určuje frekvence a jak se měří?

Frekvence je fyzikální veličina, která udává počet opakování periodického děje za jednotku času. Její základní jednotkou je hertz.

registracni-formular

DROZD – dobrovolná registrace občanů ČR na cestách

Systém DROZD schraňuje informace o občanech ČR na výjezdech mimo republiku, stará se o jejich bezpečnost a poskytuje důležité informace a...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY