Kdy letos začíná léto? Letní slunovrat a Svatojánská noc

O Norech se říká, že jsou vždy šťastní, když přijde léto, teplo, a především je dlouho světlo, naopak nemají v oblibě zimní tmu. S tím mohu jen souhlasit. Už se totiž také nemohu dočkat prvního letního dne.

První letní den - Letní čas - Letní slunovrat - Tradice a zvyky
PověryAstronomické léto do r. 2040

Kdy začíná léto 2023: astronomické léto, babí léto, indiánské, letní slunovrat
Foto: Pixabay

Kdy začíná astronomické léto: První letní den, kdy začíná a končí léto

U ročních období musíme nejprve odlišit meteorologické léto od astronomického. U toho meteorologického ročního období začíná léto každý rok ve stejnou dobu – od 2. června do posledního srpna, letními měsíci jsou tedy červen, červenec a srpen.

Astronomické léto neboli první letní den začíná ve chvíli, kdy se Slunce obrací u obratníku Raka (na severní polokouli máme maximum denního svitu), dosahuje vůči Zemi své nejsevernější polohy a vrací se zpět k jižnímu pólu. Astronomické léto může nastat výjimečně 19. června nebo 22. června, ale nejčastěji 20. nebo 21. června.

V roce 2023 astronomické léto začíná ve středu 21. června v 16:58 a končí v sobotu 23. září 08:50, kdy nastává podzim.

Kdy začíná letní čas

Zimní čas se změní na letní v noci ze soboty na neděli, tj. v neděli 26. března 2023 ve 2:00 ráno se čas posune o hodinu dopředu na 3:00. Zimní čas se vrátí v neděli 29. října 2023.

Letní slunovrat

Letní slunovrat (latinsky solstitium) je okamžik, kdy na severní polokouli začal první letní den, tj. astronomické léto. V tu chvíli nastává nejdelší den a nejkratší noc. Slunce během letního slunovratu (při přechodu ze souhvězdí Blíženců do souhvězdí Raka) protíná obratník Raka. Den trvá více než 16 hodin, je dvakrát delší než noc. Ten den není ani úplně temná noc a je vidět tzv. astronomický soumrak. Pohyb Země je v nejvzdálenějším bodě oběžné dráhy kolem Slunce.

Na jižní polokouli je to obráceně a den je nejkratší. Nastane zimní slunovrat a začíná zima.

Podle Kudyznudy české slovo slunovrat vzniklo „podle ročního pohybu vycházejícího Slunce nad obzorem. Poté, co Slunce dospělo k nejsevernějšímu bodu východů a západů, se nyní bude vracet po obzoru na jih. Na nejjižnější bod své pouti dospěje za zimního slunovratu.“

Slunovrat představuje důležitý mezník v roce, pohanské národy tuto nejkratší noc oslavovaly jako přelom léta.

Kdy začíná léto: Tradice a zvyky Keltů, Germánů a Slovanů, Svatojánská noc

Oslava letního slunovratu probíhá po celém světě. Bez ohledu na kulturu se vzdává hold začátku léta, úrody, hojnosti a síla Slunce. Je tedy pochopitelné, že tento svátek se nazýval různě. U Slovanů, Keltů a Germánů byla oslava slunovratu často spojena se zapalováním ohňů.

Keltové letní slunovrat označovali jako Alban Hefin, Midsummer, Meán Samhraidh nebo Litha. Podle webu Horydoly součástí keltských oslav byla spouštěna hořící kola z kopců nebo „kutálena po polích, hořícími větvemi se točilo, aby bylo napodobeno Slunce a jeho pohyb po nebi. Lidé, domy a prameny byly zdobeny květinami a zelenými rostlinami. Byliny utržené v tuto dobu měly nejsilnější účinky.“

Slované ho nazývali podle očistných koupelí Kúpadla. Web Horydoly uvádí, že „první koupel ve studené vodě přivolávala vláhu a úrodu, oheň zaháněl zimu a sexuální nevázanost zaručovala pokračování rodu. Typickým svátečním pokrmem bylo pražmo. Symbolem svátku byl modrožlutý květ černýše hajního.“ Dále se také pletly věnce, které se posílaly po vodě.

Po slunovratu nastává Svatojánská noc, která se začala slavit v křesťanských dobách. Jedním z nejznámějších rituálů je zapalování a skákání přes oheň, který se dodnes provádí během slunovratu i Svatojánské noci (24. června, oslava narození sv. Jana Křtitele).

Tento rituál byl považován za očista ohněm, protože se tím spálí všechno špatné a lidé pak budou moct předstoupit před Boha čistí. Souvislost ohně spatřovali ve Slunci, jakožto ochranou před zlými bytostmi, které mají strach ze světla. Byli přesvědčeni, že oheň má obnovující síly stejně jako Slunce. Skok přes oheň byl také symbol přechodu z jednoho světa (všedního, profánního) do druhého (posvátného).

Naši předci si vážili Slunce zejména proto, že byli závislí na teplu ovlivňujícím úrodu. Úctu měli i k vodě, aby nebylo sucho. V porovnání s dnešní dobou, kdy léto bereme jako pohodové dny s blížícími se prázdninami, předkům začínalo roční období plné práce s vrcholící sklizní. Na poli byla každá ruka potřebná, a i proto vznikly školní prázdniny. Výjimkou byly oslavy slunovratu, kdy lidé odpočívali a věnovali se léčivým rituálům. Se srpnem jsou spjaté dožínky, kdy vše dozrává a sílí.

Podobu s dožínkami můžeme nalézt u Keltů ve slavnosti Lughnasad připadající na 1. srpna. Oslavuje se úroda a jejím patronem je irský bůh Lugh.

Letní slunovrat: Rituály a pověry

Existuje řada zajímavých pověr, pojďme se podívat na některé z nich:

  • pokud svobodná dívka o půlnoci o slunovratu nasbírá devatero kvítí (kopretina, růže/i šípková, smolnička, chrpa, rozchodníček /rozchodník prudký, netřesk, mateřídouška, fialka/polní maceška, zvonek) a poté si ho dá pod polštář, ve snu se jí ukáže její budoucí muž
  • ranní rosa a koupání po východu slunce má léčivou moc: dodává krásu, očišťuje a zbavuje bolesti
  • když se napijete během letního slunovratu vody ze studánky, vyléčí vám všechny nemoci
  • pokud ozdobíte vstupní dveře věnečkem, přivoláte si domů blahobyt a štěstí

Kdy začíná léto: Přehled, letní prázdniny

Podle informací z Kalendare.beda jsme sepsali přehled začátků astronomického léta až do roku 2040.

Rok Datum Čas
2023 21. června 16:58
2024 20. června 22:51
2025 21. června 4:42
2026 21. června 10:24
2027 21. června 16:11
2028 20. června 22:02
2029 21. června 3:48
2030 21. června 9:31
2031 21. června 15:17
2032 20. června 21:09
2033 21. června 3:01
2034 21. června 8:44
2035 21. června 14:33
2036 20. června 20:32
2037 21. června 2:22
2038 21. června 8:09
2039 21. června 13:57
2040 20. června 19:46

Letní prázdniny začínají 1. července a končí 3. září 2023.

Indiánské léto a babí léto

Indiánské léto není samozřejmě jen film Saši Gedeona z roku 1995, ale jedná se o období na konci podzimu, kdy je delší dobu sucho, slunečno, teplo a málo větrné počasí. Podle wikipedie nastává na severoamerickém kontinentu, tzv. indian summer.

Na evropském kontinentu se babí léto (pozdní léto) oproti indiánskému odehrává na konci léta, obyvkle mu patří konec září a přetrvává do října. Nejedná se tedy o výraz s tentýž významem. Během babího léta je celkem značný rozdíl mezi denními (vystupují nad 21 °C) a nočními teplotami (někdy až pod nulou).

Kdy začíná léto v Austrálii, Chorvatsku, Novém Zélandu a v Egyptě

Roční období na jedné i druhé straně rovníku jsou opačná, tudíž, když máme léto, v Austrálii je zima. V Austrálii začíná léto 2023 v pátek 1. prosince a končí ve čtvrtek 29. února 2024.

V Chorvatsku a Egyptě začíná léto stejně jako u nás, tj. od 21. června do 23. září. Hlavní turistická sezóna je v červenci a srpnu, ale doporučuje se červen i září.

Nový Zéland se rozprostírá na jižní polokouli, a proto je na něm léto od prosince do února a zima od června do srpna. Začátek léta je v pátek 22. prosince 2023 a konec ve středu 20. března 2024.

Milostivé léto

Milostivé léto je jako druhá šance pro dlužníky. Slouží k tomu, aby se lidé mohli zbavit svých dluhů bez nutnosti platit náklady exekuce a vysoké úroky u státních firem a veřejných institucí. Po 1. září 2022 do 30. listopadu 2022 probíhalo Milostivé léto II. Podle MPSV je „cílem tzv. milostivého léta umožnit v co nejkratší době povinným (dlužníkům) učinit kroky k úplnému zastavení exekucí."

Po Milostivém létu II přijde v červenci roku 2023 Státní milostivé léto, které se bude  týkat dluhů u finančních úřadů, české správy sociálního zabezpečení a dalších institucí.

Zdroje:

  • kalendar.beda.cz/kdy-zacina-jaro-leto-podzim-zima
  • vimjakna.cz/dny/kdy-zacina-leto/
  • radimejak.cz/letni-slunovrat/
  • www.jogadnes.cz/joga/ohen-jako-ritualni-prostredek-5556/
  • www.inspirala.cz/?det=1023
  • www.horydoly.cz/slovnik/slunovratem-zacne-leto-slavi-ho-krestane-i-pohane.html
  • cs.wikipedia.org/wiki/Indiánské_léto
  • radiozurnal.rozhlas.cz/statni-milostive-leto-v-roce-2023-pomuze-s-dluhy-na-danich-nebo-socialnim-8852160

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Státní svátky a prázdniny 2023: Přehled, otevírací doba, obchody

Státní svátky a prázdniny 2024

Na kdy připadají svátky a prázdniny v České republice v roce 2024? Kdy budou zavřené obchody? Přinášíme přehled.

Kdy letos začíná jaro a kdy je první jarní den [2023]

Kdy začíná jaro 2024

Vsadím se, že jste o jarní rovnodennosti mnohokrát slyšeli, nicméně víte, co přesně znamená a proč k ní dochází?

Správným sekáním podpoříte sílu trávníku

Jak se správně starat o zahradu během léta?

Nejvíce práce na zahrádce je určitě s příchodem jara, kdy se příroda probouzí a je potřeba zahradu připravit na novou sezonu. I v létě je...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY