Kdy začíná jaro 2024

Každý rok se nefalšovaně těším na první jarní den. Byla bych všema deseti, aby nový rok začínal právě jarem. Mezníkem, který nechá přírodu pozvolna se probouzet a vyžene hibernující medvědy z brlohů. S velkou dávkou energie ze slunečních paprsků je bezpochyby je dokonalým lékem na zimní melancholii.

První jarní den – Keltské svátky – Slovanské tradice
Astronomické jaro do r. 2040 – Časté dotazy

Kdy letos začíná jaro a kdy je první jarní den [2023] Zdroj: Pixabay

Jarní rovnodennost: První jarní den (2024)

V roce 2024 nastává jarní rovnodennost 20.3. ve 04 hodin a 06 minut. Astronomické jaro začíná v okamžiku, kdy se střed Slunce objeví přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Na severní polokouli tak končí zima a začíná jaro.

První jarní den je označován jako jarní rovnodennost (z latinského "aequinoctium"), protože noc a den jsou přibližně stejně dlouhé. Od prvního jarního dne se noc zkracuje a den prodlužuje. To trvá do letního slunovratu, kdy je den dvakrát delší než noc.

Astroložka Eva Prokešová pro portál TN.cz řekla, že v tomto jarním období „Nabíráme energii – stejně jako když se díváte na přírodu. V létě záříme, na podzim usínáme a zimu se snažíme zvládnout z energetických zásob.“

Jarní rovnodennost: Keltské svátky, Velikonoce

Řada velikonočních zvyků vychází ze starých pohanských obřadů, které oslavovaly jarní rovnodennost. Jarní rovnodennost v některých kulturách v minulosti znamenala začátek roku. Na té je také závislé proměnné datum Velikonoc, které nastávají po prvním jarním úplňku.

V Keltské kultuře jarní rovnodennost zastupoval svátek Alban Eilir (21. března), jehož smyslem bylo vzdát hold příchodu plodného období úrody. Kromě Alban Eilir (neboli světlo Země) se prvnímu jarnímu dni v germánském a keltském jazyce říkalo také Ostara podle bohyně jara a plodnosti, která byla symbolem jara.

Slované ji nazývali Vesna. S ní jsou neodmyslitelně spjaty motivy Velikonoc, zejména vejce, která se dříve malovala na červeno (odtud červené svátky). Červená barva byla totiž považována za barvu života. Součástí svátku byly i očistné rituály, lidé se koupali v potoce nebo řece, očišťovali své domovy a vyvěšovali symboly plodnosti.

O Velikonocích oslavujeme znovuzrození Ježíše Krista, v souvislosti s Vesnou a pohanskými rituály se jedná o probuzení matky přírody a zahnání zlých sil spojovaných se zimou.

Jednou z nejznámějších oslav jarní rovnodennosti na světě je událost konaná v jihoanglickém Stonehenge. Lidé z celého světa se scházejí, aby pozorovali východ slunce nad kruhem stojících kamenů.

Jarní rovnodennost: Slovanské tradice a zvyky

O Slovanech je známo, že v průběhu roku uctívali čtyři bohyně: pro jaro archetyp panny (bohyně Vesna), archetyp milenky pro léto (bohyně Lada), pro podzim matky (bohyně Živa) a pro zimu archetyp stařeny (bohyně Morana).

V den jarní rovnodennosti se podle starodávného slovanského zvyku vítá jaro, loučí se se zimou a vynáší se Morana nebo Smrtka v podobě slaměné panny z měst a vesnic. Morana je slovanská bohyně smrti, která ukončuje zimu, ale dokáže vzít i život. Součástí rituálu bylo vhození Morany do vody, aby se utopila a přenechala tak místo mladé Vesně. Vše špatné má se zimou odejít, odplavit se.

Některé zdroje uvádí, že se Morana i zapalovala. Oheň totiž očišťoval od zlého. Podle Lifee „Tento zvyk sahá až do předkřesťanských dob a provádí se zpravidla na Smrtnou neděli, zhruba dva týdny před Velikonocemi. V minulosti byla ale tato tradice zakázána. Trvalo poměrně dlouho, než se dostala na seznam povolených křesťanských zvyků.“

Astronomické a meteorologické roční období: Jaro

Astronomické jaro začíná 20. března a potrvá do 21. června. Meteorologické jaro začíná vždy 1. března a končí posledním květnovým dnem. Podle serveru Novinky „Astronomové považují za počátek jara okamžik, kdy střed slunečního kotouče překročí nebeský rovník. Tomuto jevu se říká jarní rovnodennost a nejčastěji vychází na 20. března,“ a dále uvádějí, že kdysi datum jarní rovnodennosti často vycházelo na 21. března „proto si někteří ze školy pamatují jako oficiální začátek jara právě toto datum. Ve 21. století se tak ale stalo naposledy v roce 2011 a znovu bude tento den uveden jako začátek jara až v roce 2102.“

Roční období se určují podle toho, kde se vlivem sklonu zemské osy nachází Slunce. V případě jara pro severní polokouli platí, že Slunce začíná na rovníku v den jarní rovnodennosti a stěhuje se směrem na sever k obratníku Raka, dochází k prodlužování dnů.

Kdy začíná jaro: Přehled

Na základě informací z Kalendare.beda jsme připravili přehled začátků astronomického jara až do roku 2040.

Rok Datum Čas
2024 20. března 4:06
2025 20. března 10:01
2026 20. března 15:46
2027 20. března 21:25
2028 20. března 3:17
2029 20. března 9:02
2030 20. března 14:52
2031 20. března 20:41
2032 20. března 2:22
2033 20. března 8:23
2034 20. března 14:17
2035 20. března 20:03
2036 20. března 2:03
2037 20. března 7:50
2038 20. března 13:40
2039 20. března 19:32
2040 20. března 1:11

Slunovrat a rovnodennost

Rovnodennost i slunovrat se opakují pouze dvakrát do roka. Oba jevy jsou dány různým postavením Slunce. Jak už jsme zmínili, rovnodennost souvisí s jarem a pak také s podzimem. V průběhu tohoto dne se Slunce nachází v rovině rovníku a sluneční paprsky dopadají kolmo k zemské ose.

Slunovrat se týká nejkratšího a nejdelšího dne v roce. U zimy jde o zimní slunovrat charakterizovaný nejkratším dnem v roce. Druhým je letní slunovrat s nejdelším dnem v roce.

Kdy začíná jaro 2024 – Časté dotazy

Vybrali jsem pro vás ve zkratce nejčastější dotazy, na které se čtenáři ptají.

#️⃣Kdy oficiálně začíná jaro?

Stejně jako v minulých letech i letos bude jaro začínat 20. března. Oficiálně Slunce projde rovníkem v roce 2024 dne 20. března ve 04:06 a tímto okamžikem začíná jaro.

#️⃣Jak dlouho trvá jaro?

Meteorologické jaro začíná 1. března a končí 31. května. Jarními měsíci jsou březen, duben a květen.

#️⃣Kdy je den delší než noc?

V Česku a na celé severní polokouli jde o jarní rovnodennost (na jižní polokouli je to podzimní rovnodennost). Nastává nejčastěji 20. března.

#️⃣Kdy budou jarní prázdniny?

Podle serveru Peníze.cz jsou termíny jarních prázdnin 2024 podle okresů následující:

Termín prázdnin Okresy
12. 2. – 18. 2. 2024 Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou
19. 2. – 25. 2. 2024 Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín
26. 2. – 3. 3. 2024 Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál
4. 3. – 10. 3. 2024 Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník
11. 3. – 17. 3. 2024 Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město, Prostějov
12. 2. – 18. 2. 2024 Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Karviná

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Veselé Velikonoce – přání v podobě textů i obrázků

Veselé Velikonoce – přání v podobě textů, obrázků i videa

Nechte se inspirovat našimi tipy na velikonoční přání ve formě textu či videa ☀️, nebo si stáhněte obrázkové přání k Velikonocům zdarma.

Králík a velikonoční vajíčka

Velikonoční otevírací doba - které obchody jsou otevřené

Plánujete na Velikonoce odjet na chatu či chalupu nebo navštívit příbuzné či známé? 🤗 Jistě tedy již v předstihu budete řešit, co a kde na...

Kdy se mění čas - datum posunu zimního a letního času

Kdy se mění čas - datum posunu zimního a letního času

Kdy a proč se mění čas?⏰ Budeme posouvat čas i v budoucnu?⏰ V čem je posun času výhodný? Čtěte dál a dozvíte se vše o změně času.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY