Lucie noci upije, ale dne nepřidá – co se dělá na sv. Lucii?

Jednou z prosincových tradic je i téměř zapomenutý svátek sv. Lucie. Co se na tento den dělá a jak vznikla pranostika "Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá"? Čtěte dál.

Lucie noci upije, ale dne nepřidá – co se dělá na sv. Lucii? Foto: Profimedia

Legenda o svaté Lucii: vydloubnuté oči, ostatky

Sv. Lucie byla původně sicilská dívka, která odmítla žádost o ruku od zámožného muže a místo toho se chtěla vydat na cestu čistoty a svůj život zasvětit Bohu. Její víra byla natolik silná, že když se dozvěděla, že její nápadník na ní nejvíc miluje oči, neváhala a oči si vlastnoručně vydloubla a nechala mu je poslat. Druhý den se jí zázračně vrátil zrak.

Toto gesto aristokrata pobouřilo natolik, že pro Lucii nechal poslat vojáky, kteří ji měli dovléct do nevěstince a nechat ji zneuctít. Ti s ní ale nemohli pohnout, a tak na ni začali lít horkou pryskyřici. Když se ani tak víry nevzdala, probodli jí hrdlo mečem.

Sv. Lucie je mučednicí a patronkou města Syrakus, ochránkyní slepých a pomocnicí při očních nemocech. Na její počest bylo pojmenováno několik kostelů nebo benátské hlavní nádraží. Její ostatky aktuálně najdete v Benátkách v kostele San Geremia, který zdobí nápis v překladu znamenající "V tomto chrámu spočívá panna Lucie Syrakuská. Nechť přinese Itálii a světu světlo a mír."

Svatá Lucie: pranostika

Kdo by neznal rčení "Svatá Lucie noci upije"! Ale co to vlastně znamená? Jméno Lucie pochází z latinského lux, což v překladu znamená světlo. Lucie tedy dle pranostiky má přinést světlo do tmavé noci. Oficiální prodlužování dne však nastává až o několik dní později na zimní slunovrat, kdy je nejdelší noc a nejkratší den v roce. Od tohoto dne začíná zima a dny se opět pomalu prodlužují. Více si o zimním slunovratu přečtěte v tomto článku.

Co znamená "Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá"?

Zajímá vás, jak vznikla tato pranostika, která se leckomu může zdát jako oxymóron? Jak může noci upít, ale zároveň dne nepřidat? Objevují se dvě vysvětlení:

Změna kalendáře Do 16. století vycházel tento svátek na 23. prosince, což je bezprostředně po zimním slunovratu, takže tato pranostika seděla. Až poté se se změnou kalendáře přesunul na nynější 13. prosinec, kdy byl přidán i dovětek "ale dne nepřidá". Toto vysvětlení je prý však mylné.
Skutečný přírodovědný jev Od 13. prosince slunce zapadá stále později, což je ale vykompenzováno pozdějším východem slunce ráno. Proto noci upije z jedné strany, ale dne nepřidá z té druhé. Skutečně delší dny začínají být až od zimního slunovratu.

Tradice svatá Lucie: bílé oblečení, svíčky i zobáky

Tradice sv. Lucie se kraj od kraje liší a v dnešní době ji zachovává čím dál méně lidí. Také se měnila s postupem času, takže vznikl opravdu zajímavý seznam aktivit. Všechny formy mají společné to, že ženy se obléknou za tzv. lucky do bílých šatů nebo prostěradel. S jakými podobami se můžete setkat a co všechno "lucky" vyváděly?

  1. Některé chodily strašit děti s noži a zobáky a kontrolovaly, jestli se postí nebo jsou hodné.
  2. Lucky s pomoučenou tváří chodily kontrolovat hospodyně, zda mají uklizeno.
  3. S husím brkem a metlou také chodily dům od domu vymetat prach a s ním i veškeré zlo.
  4. Po půlnoci přepadávaly muže, ze kterých si dělaly legraci, šťouchaly do nich, mazaly je kolomazí nebo na ně sypaly mouku.
  5. Skandinávské "lucky" chodí v průvodu s červenou šerpou a hořícími svíčkami, které symbolizují světlo a začátek Vánoc.

*️⃣ Jak zemřela Svatá Lucie?

Svatá Lucie zemřela rukou vojáků, když se odmítla podrobit jejich vůli. Nejprve ji na tělo lili žhavou pryskyřici a nakonec jí probodli hrdlo mečem.

*️⃣ Co se dělá na svatou Lucii?

Na sv. Lucii v dnešní době nejčastěji chodí průvody v čele s dívkami v bílém oblečení, které nesou svíčky nebo lucerny symbolizující postupný návrat světla do našich dní.

*️⃣ Proč vzniklo rčení "Svatá Lucie noci upije?"

Existují dvě vysvětlení, o kterých si více přečtěte zde.

*️⃣ Proč má Svatá Lucie zobák?

Dříve chodily "lucky" strašit a kontrolovat děti a hospodyně, zda se chovají tak, jak se na tento svátek sluší – měly se postit, mít uklizeno, ale zároveň se v tento den úklidu nevěnovat. V rámci toho chodily s děsivými maskami na obličeji a v rukou měly metly nebo nože.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Barevné vánoční ozdoby

Pranostiky na prosinec: Přečtěte si ty nejznámější vánoční

Prosinec je pro děti, ale i řadu dospělých nejkrásnějším měsícem v roce. Pojí se s ním také několik pranostik a tradic. Podívejte se, zda...

Vánoční Coca-Cola kamion

Vánoční Coca-Cola kamion: Trasa a program (2023)

Vánoční kamion Coca Coly letos navštíví 25 českých měst, kam přiveze vánoční atmosféru v čele se Santou Clausem 🎅? Podívejte se na zastávky...

predvanocni-zvyky

Ježíšek nebo Štědrá bába, Mikuláš nebo matka Mikolajka?

Za starých časů předvánočních se ulicemi proháněly lucky, ambroži, barborky, tu a tam přišla i matka Mikolajka. V tomto článku se dozvíte,...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY