Jak správně zapálit svíčky na adventním věnci?

S adventním časem je spojeno několik zvyků. Jedním ze symbolů adventu je adventní věnec se čtyřmi svíčkami, kdy každý týden je zastoupen jednou svíčkou, jejichž zapalování má svá pravidla.

Barvy adventních svícíJak se jmenují adventní svíčky
Jak zapalovat svíčky na adventním věnci

Jak správně zapálit svíčky na adventním věnci? Foto: Pixabay

Za zvykem zapalování adventních svící stojí podle několika zdrojů německý teolog a pedagog Johann Hinrich Wichern, který v 19. století pracoval v Záchranném ústavu pro opuštěné děti v Hamburku. Na počátku adventu roku 1839 zavěsil ke stropu dřevěný věnec se svícemi a každý den až do Vánoc na něm zapálil jednu svíčku.

Předvánoční zvyk se šířil velice rychle a tradice přetrvala až do současnosti. Díky emigrantům se adventní věnec dostal až do Severní a Jižní Ameriky. Tradiční barvou věnce je červená a zelená. Obě barvy symbolizují život a červená barva ještě navíc odkazuje na krev Kristovu prolitou za spásu světa.Tvar adventního věnce symbolizuje věčnost a neustálý koloběh života.

Barva svíček na adventním věnci

Lidé si většinou vybírají nebo vyrábějí adventní věnec podle vkusu, aby se jim případně hodil do bytu. Za hlavní barvu adventu je však považována fialová barva symbolizující pokání, noblesu, rozjímání a čekání. Někdy se třetí svíce nahrazuje svíčkou růžové barvy. Podle tradice by tedy na věnci měly být tři fialové svíčky a jedna růžová.

Barva svíček se odlišuje i podle druhu církve. Fialová je charakteristická pro katolíky, protestanti dávají přednost červené a zlaté barvě a v luteránské a anglikánské církvi jsou zastánci modré barvy.

Adventní svíčky – význam, názvy

Pojmenování svíček je několik. První svíčka se jmenuje svíce proroků (Naděje) – Izaiášova, druhá je betlémská (Láska) – Janova, třetí je pastýřská (Radost) – Gaudete a čtvrtá je andělská (Mír a pokoj) – Mariina.

Do věnce je možné přidat i pátou svíci, která patří doprostřed a je bílé barvy. Zastupuje Ježíše Krista a lidé by ji měli zapalovat na Štědrý den po západu slunce.

První adventní svíčka

První adventní svíčka se zapaluje na první adventní neděli (železná neděle) a jmenuje se svíce proroků (Naděje). Symbolizuje naději a očekávání příchodu Mesiáše. Letos vychází železná neděle na 3. prosince 2023.

Druhá adventní svíčka

Druhá svíčka nese jméno betlémská (Láska) a symbolizuje Kristovy jesle. Zapálíme ji 10. prosince 2023.

Třetí adventní svíčka

Třetí svíčkou je pastýřská (Radost) svíce růžové barvy a zapálíme ji 17. prosince 2023.

Čtvrtá adventní svíčka

Na čtvrtou adventní neděli se zapaluje andělská svíčka (Mír). Letos to připadne na 24. prosince 2023.

Jak se zapaluje adventní věnec

Všechny svíčky by se měly zapalovat v podvečer adventní neděle. Pokud máte klasicky rozložené svíčky v pomyslném čtverci, zapalte je proti směru hodinových ručiček. V případě stejné barvy je samozřejmě úplně jedno, kterou zapálíte jako první.

Máte-li rovný adventní věnec, tedy svíce uspořádané za sebe, zapalujte je zleva doprava. Na železnou neděli zapálíte svíčku proroků a necháte ji chvíli hořet. Na druhou adventní neděli tuto svíčku opět zapálíte a přidáte k ní druhou – betlémskou adventní svíčku. Stejný postup zopakujete i na třetí adventní neděli. Všechny čtyři svíčky pak zapálíte na čtvrtou (zlatou) neděli.

Malým pomocníkem při plánování vám může být tabulka s přehledem jednotlivých adventních nedělí na deset let dopředu (www.vanocnisen.cz).

Rok 1. adventní neděle (železná neděle) 2. adventní neděle (bronzová neděle) 3. adventní neděle (stříbrná neděle) 4. adventní neděle (zlatá neděle)
2023 3. prosince 10. prosince 17. prosince 24. prosince
2024 1. prosince 8. prosince 15. prosince 22. prosince
2025 30. listopadu 7. prosince 14. prosince 21. prosince
2026 29. listopadu 6. prosince 13. prosince 20. prosince
2027 28. listopadu 5. prosince 12. prosince 19. prosince
2028 3. prosince 10. prosince 17. prosince 24. prosince
2029 2. prosince 9. prosince 16. prosince 23. prosince
2030 1. prosince 8. prosince 15. prosince 22. prosince
2031 30. listopadu 7. prosince 14. prosince 21. prosince
2032 28. listopadu 5. prosince 12. prosince 19. prosince
2033 27. listopadu 4. prosince 11. prosince 18. prosince

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vánoční Coca-Cola kamion

Vánoční Coca-Cola kamion: Trasa a program (2023)

Vánoční kamion Coca Coly letos navštíví 25 českých měst, kam přiveze vánoční atmosféru v čele se Santou Clausem 🎅? Podívejte se na zastávky...

Bez vánočního osvětlení by Vánoce ztratily své kouzlo

Jak na nejlepší vánoční osvětlení stromečku a domu

Hledáte tipy na vánoční osvětlení? Chcete, aby vaše okna zářila na celou ulici? Jaké osvětlení zvolit podle trendů letošního roku? Odpovědi...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY