Proč a jak slavíme adventní čas?

Rok se s rokem sešel a už je tu zase radostný čas adventní. Podle staré tradice se v tomto čtyřnedělí zapalují svíčky na adventním věnci, aby se odpočítával čas zbývající do Vánoc. Děti nedočkavě vylupují sladká překvapení z adventního kalendáře a my pomalu chystáme nadílku pod stromeček. Odkud se tradice adventu vzala a jaký je její původní význam?

Adventní svíčky Foto: Pixabay

Odkud se vzal advent, co znamená a proč se slaví?

Slovo "advent" pochází z latinského "adventus", což znamená příchod. Dříve se takto obecně označovaly přípravy a očekávání návštěvy panovníka, později se tento termín začal používat přeneseně pro příchod Spasitele, tedy přípravy na Vánoce. Týká se období čtyř neděl před prvním svátkem vánočním.

V křesťanském pojetí se jedná o čas duchovního zklidnění a rozjímání nad narozením Ježíše Krista. Nicméně Vánoce neslaví jen věřící. Mimo křesťanský svět je advent vnímán jako období rodinné pohody a klidu i pozvolných příprav na vánoční svátky, tedy pečení cukroví, strojení stromečku a nákupy dárků.

V minulosti se jednalo také o období postu, který byl spojen s duchovním rozjímáním. V dnešní době tomu však bývá spíš naopak. Advent je obvykle časem, kdy holdujeme nejrůznějším pochoutkám a tradičním vánočním nápojům, jako je například punč nebo svařené víno. Větší i menší města pořádají vánoční trhy, kde si můžete dopřát trdelníky, pečené kaštany nebo pražené oříšky.

Adventní věnec

Důležitou součástí tohoto předvánočního období je adventní věnec se čtyřmi svíčkami, které zapalujeme postupně proti směru hodinových ručiček a odpočítáváme tím, kolik času zbývá do Vánoc. První symbolizuje naději, druhá mír, třetí přátelství a čtvrtá lásku.

Adventní věnec je možné si koupit na vánočních trzích, často je najdete i v nábídce supermarketů. Nic se však nevyrovná radosti, kterou vám přinese vlastnoruční výroba. Používají se většinou různé přírodní materiály, které snadno najdete na procházce lesem, a dál už se fantazii meze nekladou.

Zajímavým nápadem, který se začal objevovat v poslední době, je adventní "věnec" ze špalku dřeva. Poklady z lesa navíc dodají vašim oslavám další rozměr, a to propojení s přírodou a jejími proměnami na sklonku kalendářního roku.

Jak slavit advent s dětmi? – kalendář, Déčko, inspirace pro děti

Pokud jsou ve vašem rodinném kruhu děti, jistě vás bude zajímat, jak s nimi můžete hodnotně prožít předvánoční čas. Určitě nebude na škodu začít tak, že si popovídáte o tom, proč slavíme advent a jaký postoj k němu zaujímáte. Jde vám o duchovní prožití svátků a oslavu narození Krista, nebo spíš o držení tradic, které v naší společnosti odolaly zubu času? Anebo vám jde o prvopodstatu zimních slavností a sepětí s přírodou?

Co obvykle provází nedočkavé dětské duše v předvánočním období, jsou adventní kalendáře. Na těch jsou políčka pro každý z 24 prosincových dnů včetně toho posledního Štědrého a pod nimi se skrývá bonbón, kousek čokolády nebo jiné sladké překvapení. Ovšem na Vánoce se těší nejen děti, ale i dospělí, a proto adventní kalendáře existují i pro dospělé.

Dalším skvělým způsobem, jak dětem představit advent, jsou zábavná edukativní videa televizní stanice Déčko nebo jejich každoroční adventní kalendář.

S dětmi si také můžete vyrobit různé vánoční dekorace, upéct perníčky a jiné dobroty, anebo připravit nealkoholický punč. Důležitou součástí tohoto období je také předvečer dne svatého Mikuláše, který můžete oslavit se vší parádou.

Kdy letos začíná advent (v roce 2023)?

V letošním roce začíná advent 3. prosince, kdy se slaví první adventní neděle a zapaluje první adventní svíčka.

Co znamená latinské slovo advent?

Latinské slovo advent znamená "příchod". V křesťanském smyslu se jedná o příchod Spasitele, neboť o Vánocích se slaví narození Ježíše Krista. Nicméně jedná se i o příchod vánočních svátků a po nich nového roku.

Kdy je první advent a kdy poslední?

První adventní neděle se slaví čtyři týdny před prvním svátkem vánočním a poslední advent je pak slaven o poslední neděli před ním. Každý rok připadají adventní neděle na jiná kalendářní data. V roce 2023 slavíme první advent 3. prosince a poslední advent 24. prosince.

Jak se slaví advent?

V Česku slavíme advent především tak, že zapalujeme svíčky na adventním věnci. Města, vsi i obydlí se odívají do vánoční výzdoby, na náměstí staví a rozsvěcí vánoční strom. V tomto období také držíme tradici svatého Mikuláše, a to 5. prosince.

Kdy byl advent v roce 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016 a 2015?

V roce 2022 připadl advent na období od 27. listopadu,  v roce 2021 od 28. listopadu (první neděle), v roce 2020 od 29. listopadu, v roce 2019 od 1. prosince, v roce 2018 od 2. prosince, v roce 2017 od 3. prosince, v roce 2016 od 27. listopadu a v roce 2015 od 29. listopadu.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bez vánočního osvětlení by Vánoce ztratily své kouzlo

Jak na nejlepší vánoční osvětlení stromečku a domu

Hledáte tipy na vánoční osvětlení? Chcete, aby vaše okna zářila na celou ulici? Jaké osvětlení zvolit podle trendů letošního roku? Odpovědi...

Co koupit ženě za dárek pod vánoční stromeček

Co koupit ženám pod vánoční stromeček?

Vánoce se kvapem blíží a s nimi i výběr dárků pro vaše nejbližší. Máte ve svém okolí ženu, kterou byste chtěli potěšit, ale nevíte si rady?

Text vánočního přání zdarma ke stažení online

Text vánočního přání zdarma ke stažení online

Podívejte se na ta nejlepší vánoční i novoroční přání, která můžete zaslat po emailu, SMS nebo jako obrázek či video.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY