Nejstarším suchozemským živočichem je 190letá želva Jonathan

Nejstarším živočichem žijícím na souši je v současnosti želva Jonathan. Loni oslavila na ostrově Svatá Helena své 190. narozeniny.

Nejstarší žijící želva Jonathan Foto: Profimedia

Želva Jonathan je zástupcem velmi vzácného druhu původem ze Seychelských ostrovů v Indickém oceánu. Jonathan se narodil kolem roku 1832 a v roce 2023 mu bude 191 let. Dalece již převýšil průměrnou délku života svého druhu, která se pohybuje okolo 150 let.

Jonathan žije svůj poklidný želví život na odlehlém ostrově Svatá Helena v jižním Atlantiku, a to již od roku 1882. Jonathan byl tehdy darován guvernérovi zámořského britského území Williamu Grey-Wilsonovi a od té doby žije v zahradách guvernérovo rezidence.

Je známo, že když byl Jonathan na ostrov Svatá Helena přivezen, byl již zcela dospělý. V rámci želvího života to znamená, že mu v té době bylo asi 50 let (proto se odhaduje jeho rok narození 1832).

Život želvy Jonathan tak sahá daleko do historie, kterou již známe jen z učebnic a nahlížíme do ní skrze zašedlé fotografie. Je tak jakýmsi pojítkem mezi světem současným a tím, který už dávno pohltil čas.

Za Jonathana vzniklo a zaniklo nespočet lidských životů a vystřídala se řada generací. Jonathan za svůj život zažil dvě světové války, ruskou revoluci, sedm panovníků na britském trůně a 39 amerických prezidentů.

Za života želvy Jonathana se odehrála spousta významných milníků lidstva. Zažil například vynález fotoaparátu (1839), první žárovku (1878) či první let s pohonem (1903).

Narodil se dřív, než byla vydána první poštovní známka (1840), postaven první mrakodrap (1885) nebo dokončena Eiffelova věže (1887).

Vzhledem ke svému vysokému věku je Jonathan stále v překvapivě dobrém zdravotním stavu. Některé stařecké problémy ho však přece jen neminuly. Kvůli šedému zákalu je zcela slepý a ztratil i čich. Zachoval si ale výborný sluch a zdravý apetit. Podle jeho veterináře má také stále rád dámskou společnost, což je ukazatel dobrého zdraví.

Zdroj: https://guinnessworldrecords.com/news/2019/2/introducing-jonathan-the-worlds-oldest-animal-on-land-561882/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

jmena-pro-holcicku

Neobvyklá jména pro holku – staročeská i cizokrajná

Čekáte holčičku a chtěli byste jí vybrat nějaké pěkné neobvyklé jméno? Připravili jsme pro vás seznam staročeských i cizokrajných jmen.

Horor v Amityville: Inspirace pro filmy, vraždy, paranormální jevy

Hrůzostrašný dům v Amityville s vražednou stopou

Nedaleko New Yorku, v městečku Amityville na Long Islandu, stojí dům, který se stal dějištěm masové vraždy.

Kdy se mění čas - datum posunu zimního a letního času

Kdy se mění čas - datum posunu zimního a letního času

Kdy a proč se mění čas?⏰ Budeme posouvat čas i v budoucnu?⏰ V čem je posun času výhodný? Čtěte dál a dozvíte se vše o změně času.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY