Pracovní dílenský stůl na celý život

Dílenský stůl je významnou součástí domácí i profesionální dílny, výrobních prostorů, automobilových a elektrotechnických provozů. Jaké kvality by takové stoly měly mít? Na co se při jejich výběru zaměřit?

Pracovní dílenský stůl na celý život - jaký vybrat? Foto: Kovos

Vybavení do náročnějších prostor obecně vyžaduje odolný materiál, konstrukci s vysokou pevností a nosností. V porovnání s běžným nábytkem je díky těmto vlastnostem odolnější při hrubším zacházení a má i delší životnost.

Podívejme se, jaké varianty pracovních stolů do dílny přicházejí v úvahu.

Montážní pracovní stoly

Montážní pracovní stoly najdou své využití především v automobilových a elektrotechnických montážních provozech. Jejich nosnost je 150 kg. Díky stavebnicovému řešení a příslušenství jsou variabilní. Pracovní plochu lze výškově upravit od 900 do 1180 mm.

Montovaný dílenský stůl

Vyšší nosnost, tj. 500 kg bez použití koleček, poskytují profesionální montované pracovní stoly. Robustnost a stabilita stolů je nezbytnostým předpokladem pro instalaci do výrobních prostor, autoservisů, dílen, škol i laboratoří.

Svařovaný dílenský stůl

Profesionální svařované pracovní stoly se vyznačují masivní svařovanou konstrukcí, jejich vysoká nosnost je předurčuje k využití v nejnáročnějších podmínkách. Max. nosnost stolu je 1000 kg.

Antistatické pracovní stoly, ESD stoly

Antistatické stoly neboli ESD stoly jsou určeny pro vybavení provozů, kde je nutné zamezit vytváření elektrostatického výboje (ESD, electrostatic discharge). Hodí se např. na EPA pracoviště, které jsou základem každé montáže nebo výroby, kde se používají elektrostaticky citlivé součástky.

Konstrukci antistatického stolu tvoří tuhý ocelový svařenec, jehož pracovní deska je vybavena ESD pryžovou rohoží, zemnicím boxem na připojení náramků se třemi připojovacími zdířkami.

Jaké jsou možnosti pro výběr dílenského stolu?

Nezpochybnitelným faktem je, že každá dílna by měla mít bytelný pracovní stůl, tzv. dílenský ponk, s velkorysým pracovním prostorem a vysokou nosností.

Před pořízením dílenského stolu je nejprve nutné si stanovit, do jakého pracovního prostředí je zamýšlený (účel práce) a velikost prostoru pro něj určený. Poté se zaměřte na následující body:

  • Výška pracovní desky stolu: Pracují u ponku lidé vestoje, nebo vsedě? Podle toho pak volte výšku pracovní desky stolu. Ideální výška je od 81 do 107 cm. V případě, že člověk pracuje vestoje, je to 20 až 40 cm víc. Výhodou je, pokud má pracovní ponk nastavitelnou výšku. Hodnota se samozřejmě odvíjí od průměrné výšky člověka.
  • Velikost pracovní plochy (délka a hloubka): Velikost desky závisí na tom, kolik místa pracovník potřebuje k práci a na odložení pomůcek.
  • Úložné prostory: Další otázkou je, jestli nebude potřeba více úložného prostoru, tj. šuplíky, skříňky, police.
  • Nosnost: Vždy je potřeba zohlednit maximální nosnost dílenského stolu.
  • Materiál a povrchová úprava: Výběr nejvhodnějšího dílenského stolu rovněž podléhá zvolenému materiálu a povrchové úpravě. Vždy se klade důraz na pevnou konstrukci a odolnou práškovou povrchovou úpravu, která výrobek ochrání, má antikorozní vlastnosti, lehce se čistí a udržuje. U konstrukce stolu platí pravidlo, že čím těžší, tím lépe. Kovová konstrukce je tedy základ.

Pokud si ale chcete zkusit navolit parametry stolu sami, někteří výrobci (např. KOVOS) nabízí možnost využít na svých stránkách konfigurátor.

Konfigurátor profesionálních pracovních stolů

Díky elektronickému konfigurátoru si můžete montované, svařované a montážní pracovní stoly dovybavit různými doplňky a příslušenstvím přesně podle vašich představ, a to včetně barvy dveří a uzamykání skříněk.

U pracovní desky můžete volit mezi materiály, jako je buková spárovka, multiplex a lamino (LTD) a také na desky umístit gumu, různé typy oplechování, polyetylenové (PE) a polypropylenové desky (PP).

U svařovaných pracovních stolů je možné vybírat ze základních kontejnerů určených pod stůl, perfopanelů pro držáky nářadí nebo skříňových nástavců nad pracovní desku. K dispozici je také nabídka doplňků pro rozvod elektřiny a vzduchu.

U montovaného pracovního stolu můžete opět nakonfigurovat šířku, výšku (25, 40 a 50 mm) a typ pracovní desky. Dále typ nohy, odkládací spodní polici, kontejner (podvěsný, pojízdný, základní), perfopanel pro držáky nářadí, nebo skříňový nástavec. Stejně jako u svařovaného nechybí nabídka komponent pro rozvod elektřiny a vzduchu.

Montážní pracovní stůl lze vybavit některým z podvěsných kontejnerů, nejrůznějšími panely s perforací pro držáky nářadí, polohovatelnými policemi, rampou s osvětlením a ergonomickou opěrkou pro nohy.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kde najdu číslo elektroměru a plynoměru (EAN a EIC)

Kde najdu číslo elektroměru a plynoměru (EAN a EIC)

Nemůžete najít EAN kód? Jak zjistíte svého dodavatele plynu a elektřiny?⚡ K čemu slouží EIC kód? Na tyto i další otázky odpovíme v článku!

Nová zelená úsporám - jak získat dotace na fotovoltaiku

Nová zelená úsporám – jak získat dotace na fotovoltaiku

Nová zelená úsporám přináší výhodnější podmínky k získání dotace na fotovoltaickou elektrárnu.☀️ Přinášíme informace o tom, jak zažádat a...

Nejlevnější dodavatel plynu: kalkulačka a srovnání cen

Nejlevnější dodavatel plynu: kalkulačka a srovnání cen

Jaká je aktuální cena plynu? Za kolik se prodává v tarifech dodavatelů? Kdo je nejlevnějším dodavatelem plynu u nás? Čtěte dál a dozvíte se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY