Splňte si životní sen a podívejte se, jak začít s jízdou na koni

Nechceme hned začínat otřepanou frází, ale to, že je svět nejkrásnější z koňského hřbetu, má něco do sebe. Chtěli byste jezdit na koni, ale nevíte, jak začít? V tomto článku se dočtete základní informace, které vám pomohou splnit si svůj sen.

Výběr jízdárnyCo na sebe
Jezdecké vybavení
Jak se naučit jezdit?

Splňte si životní sen a podívejte se, jak začít s jízdou na koni Foto: Pixabay

Jak začít s jízdou na koni?

Na začátku je třeba se prostě rozhodnout. Zprvu možná budete mít trochu obavu, protože kůň je přece jen velké a silné zvíře, ale pokud se svěříte do dobrých rukou, čeká vás celoživotní zážitek. Jak postupovat?

Výběr jízdárny

Najděte si vhodnou jízdárnu s profesionálními trenéry a koňmi vhodnými pro začátečníky. Možná vás bude lákat jízdárnu vybírat podle lokality, ale na první jízdy určitě zvolte hlavně kvalitu před praktičností. První jízda dokáže velmi ovlivnit to, jestli se rozhodnete jezdit dál, nebo se třeba koní nezačnete bát.

Rozdíl mezi anglickým a westernovým ježděním

Pokud se rozhodnete v ježdění pokračovat, je třeba přemýšlet i o tom, jaký styl jízdy vám vyhovuje. Možná už jste zaslechli pojmy jako "western" a "anglie". Jedná se o styly jízdy, které se liší nejen uzděním a jinak tvarovaným sedlem, ale i ovládáním a výcvikem koně a celkovou atmosférou.

Jízda na koni: co si vzít na sebe na koně

Pokud jdete jezdit úplně poprvé a ještě nevíte, zda vás to bude bavit, zbytečně neinvestuje do speciálního vybavení. Helmu by vám na jízdárně měli být schopní zapůjčit a potom vám stačí dlouhé pohodlné kalhoty a ideálně kotníkové pevné boty bez vnitřního zipu. Jestli takové nemáte, na poprvé to zvládnete i v klasických uzavřených sportovních botách. Jestli se jízdě budete chtít věnovat dál, podívejte se níže na náš seznam potřebného vybavení seřazeného podle důležitosti.

Jezdecké vybavení pro začátečníky

Počáteční investice do každého nového koníčku vás mohou zaskočit, ale není problém věci pořizovat postupně nebo využít Vánoc a narozenin.

Základní jezdecké vybavení pro začátečníky
Jezdecké boty Pro začátek doporučujeme klasická jezdecká perka, což jsou kotníkové jednoduché boty bez zipu nebo se zipem vzadu na patě. Jsou levnější než vysoké jezdecké boty a do začátku postačí. Dávejte pozor, ať vám bota dobře sedne. Noha by vám v ní neměla kloktat, ale pokud se vám do ní vejde i teplá ponožka, boty můžete používat celoročně.
Jezdecká helma Při výběru jezdecké přilby dbejte na to, aby vám dobře seděla jak kolem hlavy, tak i pod bradou. Helma by měla na hlavě sedět pevně, aby v případě pádu držela a  splnila svou funkci. Neměla by vás ale nikde tlačit. Správnou velikost by vám měli pomoci vybrat v obchodě.
Ochrana páteře Vybrat si můžete mezi tvrdým páteřákem, pružnými jezdeckými chrániči nebo jezdeckou vestou. Uvidíte, v čem se budete cítit nejlépe, ale nejbezpečnější a nejkomfortnější varianta zároveň je rozhodně jezdecká vesta.
Jezdecké kalhoty Samozřejmě můžete jezdit v obyčejných legínách, ale jezdecké kalhoty jsou většinou z pevnějšího materiálu, který vás lépe ochrání před odřeninami, a  mívají na vnitřní straně protiskluzová místa pro lepší přilnutí v sedle.
Jezdecké rukavice Jezdecké rukavice nevyužijete jen v zimě, ale celoročně. Ochrání vám ruce před případným odřením nebo otlačením od otěží a zároveň se vám budou lépe držet a méně podkluzovat.

Mezi další věci, které budete potřebovat, rozhodně patří bičík a výbava k čištění koně. Tohle vše by vám ale měli zapůjčit na jízdárně, takže si tyto a další věci můžete dokoupit až později.

Jak se naučit jezdit na koni: průběh jízd

Jezdectví není jen o tom, že si sednete na osedlaného koně a necháte se svézt. Součástí jízd je i výuka toho, jak se o koně postarat, jak jej očistit, osedlat a jak s ním správně manipulovat, takže počítejte s tím, že se ušpiníte.

Samotné jízdy potom probíhají dle zvyklostí dané jízdárny. Ze začátku jezdíte na lonži. To je dlouhé lano, které drží trenér a pomáhá vám jím koně ovládat. Zároveň se jedná i o bezpečnostní pojistku. Učíte se na koni správně sedět, držet otěže, vysedat, najít rovnováhu a další techniky jízdy. Postupně se ke kroku přidá i cval, klus a třeba se dopracujete k nějakým oficiálním závodům.

Základním kamenem, jak se naučit jezdit na koni, je vaše spojení se zvířetem a vnímání signálů, které vám dává. Každý kůň je jiný a ze začátku nebudete vědět co dřív a všechno vás bude bolet, ale vytrvejte. Postupně vše bude lepší a ježdění vám do života přinese spoustu štěstí, radosti a mindfulness okamžiků.

Vše o koních: plemena, knihy, postroj, čištění, youtube

Co vám hodně pomůže je sebevzdělávání. Spoustu informací se dozvíte na lekcích, ale určitě doporučujeme si koupit i nějaké odborné knihy o koních nebo sledovat YouTube, kde najdete spoustu dobrých rad například ohledně správného sedu nebo popis jednotlivých částí postroje apod.

Knihy o koních

Knih o koních existuje velké množství a záleží na vás, jaká vám sedne svým zpracováním i stylem psaní. Knihou, kterou však můžeme doporučit, je:

  • Velká encyklopedie koní (dříve Velká kniha o koních) od Elwyna Hartleye Edwardse – tohle je kultovní kniha o koních, ve které nejeden z nás listoval a jako dítě si vybíral koně, kterého si někdy koupí. Najdete tam spoustu informací právě o postrojích, starosti o koně, vývoji hříběte i zabarvení koní. Dále spoustu obrázků různých plemen koní s popisem stavby těla i povahy.

Plemena koní pro začátečníky: Fríský kůň a další

Možná se do ježdění zamilujete natolik, že si brzy budete chtít pořídit vlastního koně. Nenechte se zlákat vzhledem a líbivými inzeráty, ale poraďte se se svým trenérem. Výběr koně ovlivňuje několik faktorů:

  • vaše tělesná konstituce,
  • co s koněm budete chtít dělat,
  • styl ježdění,
  • zkušenosti a schopnosti,
  • finance.

Nezapomeňte, že pořízení koně je poměrně nákladná záležitost a nese s sebou další měsíční výdaje za ustájení, krmivo, kováře a veterináře.

Obecně se pro začátečníky doporučují ze známějších plemen například Fríský kůň, Appaloosa nebo Hafling.

Kam ke koním? Seznam jízdáren

Při výběru jízdárny se vždy předem informujte, jaké služby nabízí, zda nabídka stále platí a zda pro vás mají místo. Také si zjistěte recenze a běžte se klidně po domluvě předem podívat a seznámit se s koňmi a případně i vaším budoucím trenérem. Na internetu existuje mapka jízdáren, kde můžete zkusit najít tu svou.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Velká pardubická – nenechte si ujít největší dostihový závod v ČR

Velká pardubická – nenechte si ujít největší dostihový závod v ČR

Čeká nás sportovní a společenská událost s neuvěřitelně dlouhou tradicí už od roku 1874. Přečtěte si víc o závodu Velká pardubická...

Jak získat rybářský lístek bez zkoušek?

Jak získat rybářský lístek bez zkoušek?

Jak získat rybářský lístek? Jaké povinnosti vás čekají? Všechny informace včetně formuláře a testu najdete v našem článku.

Nejlepší cyklotrasy a cyklostezky na Moravě

Nejlepší cyklotrasy a cyklostezky na Moravě

Jaké jsou nejlepší cyklostezky na Moravě? 🚴‍♂ Jsou to cyklostezky v Brně a okolí, nebo snad cyklostezky v Ostravě? Nebo spíše cyklostezky...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY