Boj se zimní únavou: Zdravé návyky pro tělo a duši

Zima je pro mnohé z nás náročné období. Ať už kvůli chladným teplotám, krátkým dnům či nedostatku slunečního svitu. To vše může negativně ovlivnit naši energii a celkovou vitalitu. V tomto období, kdy se jaro zdá být ještě vzdálené, je důležité o své tělo i mysl dobře pečovat.

Boj se zimní únavou: Zdravé návyky pro tělo a duši Foto:Maridav - stock.adobe.com

Dostatek odpočinku

V zimě se noci zdají nekonečné, jelikož sluníčko brzy zapadá a pozdě vychází. Mnohdy se proto cítíme více vyčerpaní, a i běžné úkoly nám mohou brát více energie než obvykle. Proto je důležité věnovat pozornost kvalitě spánku a zajistit si dostatek odpočinku. Pravidelný spánkový režim může dodat více energie a posílit imunitní systém. Nezapomínejte ani na pauzy během dne.

Zdravá životospráva

Zdravý životní styl je důležitý po celý rok, ovšem v zimě může být poněkud výzva se ho držet. Nicméně právě v tomto období je důležité tělo a mysl posílit vhodnou stravou. Zaměřte se na pestrou škálu ovoce, zeleniny a celozrnných potravin, které poskytují důležité vitamíny a minerály. Zařadit můžete i doplňky stravy – různé vitamíny a minerály či betaglukan pro děti, pro které je toto období také náročné. Užívání doplňků vždy konzultujte s lékařem.

Psychická očista

Zimní měsíce pro mnoho lidí představují náročnou výzvu. Nepříznivé počasí a krátké dny se mohou negativně odrazit i na psychice. Myslete proto na péči o svou duši. Od stresu mohou ulevit i krátké procházky či oblíbený sport. Zařaďte také relaxaci – ať už si přečtete knížku, budete meditovat či se věnovat jinému koníčku. Stres trápí i naše tělo, podpořte ho antioxidanty. Ty najdeme v zelenině a ovoci, ale i v doplňcích stravy. Na trhu naleznete například i astaxanthin v lipozomální formě.

I v zimním období existuje řada způsobů, jak si udržet energii a podpořit svůj organismus. Se správnou péčí o své tělo a mysl zvládnete překonat únavu a cítit se svěže ještě před nástupem jara.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Za jak dlouho se projeví otrava jídlem, jak ji poznat a co dělat?

Za jak dlouho se projeví otrava jídlem, jak ji poznat a co dělat?

Udělalo se vám z ničeho nic zle a vy nevíte z čeho? Zamyslete se nad tím, co jste jedli, protože je možné, že máte otravu jídlem. Co dělat?

Rychlá pomoc na zánět močového měchýře

Jaká je rychlá pomoc na zánět močového měchýře?

Zánět močového měchýře je velmi nepříjemné onemocnění, které s sebou může nést řadu komplikací. Jak jej poznat a dá se vůbec léčit doma?

Březová voda

Březová voda: Míza z břízy, která léčí

Březová voda je míza nabitá životodárnými látkami s blahodárnými účinky. Co obsahuje, jak pomáhá a na co si dát pozor při jejím sběru a...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY