Březová voda: Míza z břízy, která léčí

Březová voda je míza nabitá životodárnými látkami, které mají velmi pozitivní dopad na celkové zdraví člověka. Co obsahuje, jak konkrétně pomáhá a na co si dát pozor při jejím sběru pozor a užívání?

Léčivé účinkyVyužití a dávkování
Sběr březové vodyLidové léčitelství

Březová voda Foto: Profimedia

Březová voda: Míza z břízy, která léčí

Bříza je stromem, který se v lidovém léčitelství využíval odnepaměti. Existuje bezpočet možností jejího využití. Ať už jde o březové listy, kůru nebo mízu, bříza oplývá silným léčivým potenciálem, který není radno přehlížet. Z různých částí stromu se dělají mýdla, šampóny, čaje, masti, extrakty, éterické oleje a mnoho dalších produktů.

Konkrétně březová míza se sbírá brzy zjara, když se příroda pomalu začíná probouzet. Zhruba na přelomu března a dubna, ještě než na bříze vyraší první lístky, se míza rozproudí a je vhodná ke sběru.

Její užívání podporuje celkové zdraví člověka, posiluje obranyschopnost organismu a využívá se k jarní očistě.

Březová voda (míza): obsažené látky, léčivé účinky

Březová míza je tak zázračným léčivým nápojem, neboť je bohatá na nejrůznější vitamíny, minerály, antioxidanty a aminokyseliny, z nichž čerpáme opojnou dávku zdraví. Najdeme v ní vysoké množství vitamínu C, minerály jako hořčík, vápník, fosfor, měď, železo, zinek, mangan a další, ale také fruktózu.

Tato chuťově jen málo výrazná, lehce nasládlá a osvěžující tekutina má účinky, které posilují, ale také detoxikují, omlazují a regenerují. A to jak při vnitřním užití, tak i při vnějším. Například mangan má silné očistné vlastnosti. Vitamín C zase pozitivně ovlivňuje zdraví pleti i hojení ran a popálenin. Kombinace obsažených minerálů podporuje správnou funkci jater, močových cest a ledvin.

Zdraví prospěšné látky v březové míze dále také redukují celulitidu, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při bolesti kloubů a artritidě. Vytváří také rovnováhu v dutině ústní a posilují zdraví zubů a dásní.

Březová voda (míza): využití, užívání (na pití, na pleť, na vlasy), dávkování

Březovou mízu lze využít na mnoho různých způsobů. Primárně se však užívá vnitřně, a to jednoduše tak, že ji pijeme. Buď ji můžeme užívat v původní koncentrované formě, anebo ji naředit vodou či ovocným džusem. Chuťově je příjemná, nejlépe chutná řádně vychlazená.

Nejlépe uděláme, pokud ji budeme pít ráno na lačný žaludek, v období sběru a v co nejčerstvější formě (tzn. v řádu několika dnů po sběru). Doporučené dávkování je 150 až 200 mililitrů za den.

Nicméně důležitou roli hraje březová míza i v rámci zevního použití. Skvěle funguje jako přípravek na vlasy. Březové oplachy posilují vlasové zdraví, bojují s jejich lámavostí a únavou.

Díky svým omlazujícím a regeneračním účinkům patří také na pleť. Klidní, hojí a urychluje hojení, ale také podporuje zdravý vzhled pleti, její pružnost, jemnost a krásu.

Sběr březové mízy: Na co si dát pozor?

Je zde však jedno důležité ALE. Pokud máte v plánu pustit se do sběru březové mízy sami, mělo by se jednat o břízu na vašem pozemku, anebo si k tomu musíte sehnat speciální povolení. V České republice stejně jako v mnoha dalších evropských státech totiž svévolným sběrem březové mízy porušujete univerzálně platný lesní zákon.

Laici neznalí správného postupu mohou snadnou porušit zdraví stromu. Některé břízy by následkem špatného zacházení mohly i uhynout. Proto uděláte lépe, svěříte-li sběr do rukou odborníků.

Nicméně pro ty, kteří se do toho pustí na vlastní pěst, tu máme stručný návod jak na to...

V období raného jara, kdy se břízám nalévají pupeny, vyhledáme ne příliš starou břízu o průměru alespoň 30 centimetrů. Zhruba půl metru nad zemí do kmene se vší opatrností vyvrtáme malou dírku o průměru kolem 6 milimetrů. Do ní zasuneme trubičku, přes kterou budeme čerpat. Otvor by měl mít šikmý sklon, aby z něj míza dobře odtékala.

Pod trubičku umístíme zavařovací sklenici, od které necháme tekutinu odkapávat. Vhodně překryjeme, aby se do nádoby nedostal hmyz nebo částečky stromu. Podle velikosti sklenice a kýženého množství necháme odkapávat přibližně po dobu jednoho dne. Nasbíranou březovou vodu můžeme bez dalších úprav konzumovat.

Bříza a její význam v lidovém léčitelství

Léčivá moc břízy není žádným výdobytkem moderní doby. Jejími účinky a duchovní podstatou se lidé zabývali již v dávných časech předkřesťanských. Své místo má například v keltském stromokruhu, kde symbolizuje odvahu, naději a láskyplné odhodlání. Více o znamení břízy v rámci keltského horoskopu si můžete přečíst TADY.

Je stromem, který bývá obvykle spojován s jemnou ženskou energií, mateřstvím a plodností. Proutky břízy se na severu Evropy svazují v košťátka, kterými se šlehá kůže a podporuje se tak její pružnost a správné prokrvování. Nejlépe takový výšleh funguje ve spojení se saunou.

Z březových listů, ale také z výrazné černobílé kůry se pak připravují nejrůznější odvary, ať už k vnitřnímu nebo vnějšímu užívání (na vlasy nebo na kůži). Více o sušení a využití bylinek v lidovém léčitelství najdete TADY.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Zázvor

Léčivý zázvor: Je libo zázvorový čaj, sirup, nebo likér?

Zázvor lékařský je koření původem z Číny, které se využívá pro své léčivé účinky i ostrou chuť. Jak ho lze využít v kuchyni a v domácím...

Léčivá houba čaga

Léčivá houba čaga: Jaké jsou její účinky a jak ji využít?

Už jste slyšeli o zázračné houbě jménem čaga? Přezdívá se jí také "houba nesmrtelnosti". Jedná se o druh choroše, který parazituje na...

Muchomůrka červená

Odhalte tajemství muchomůrky červené!

Krásná na pohled, ale na chuť nebezpečná. O této obávané parádnici českých lesů se odmalička učíme jako o houbě jedovaté. Jak je to s ní...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY