Co je úvěrová historie a jak ji zjistit

Úvěrová historie představuje jeden z nejdůležitějších faktorů při posuzování žádostí o půjčku či jiný úvěrový produkt. Pokud má zájemce pozitivní úvěrovou historii, může se těšit na lepší úrokovou sazbu či další podmínky. Naopak špatná úvěrová historie může zajistit vyšší úrok či kratší dobu splácení a kvůli tomu i vyšší splátku. V případě opravdu negativního záznamu může žadatele o půjčku připravit.

Co je úvěrová historie a jak ji zjistit
Foto: Pixabay

Kde můžeme zjistit naši úvěrovou historii?

Veškeré údaje o úvěrové historii nejsou shromážděny na jednom místě. Neexistuje například žádný státem provozovaný registr, kde by byla úvěrová historie snadno k zjištění. Jednotlivé bankovní i nebankovní společnosti proto shromažďují tyto informace v několika soukromých registrech, kde mezi sebou sdílí údaje o úvěrové historii jednotlivých klientů.

  • BRKI, neboli bankovní registr klientských informací. Jak již název napovídá, zde jsou uloženy informace o úvěrové historii v případě bankovních produktů.
  • NRKI, jinak také nebankovní registr klientských informací. V tomto registru ukládají informace poskytovatelé nebankovních produktů.
  • Zájmové sdružení SOLUS, mezi jehož členy se řadí bankovní i nebankovní společnosti.

Informace o jednotlivých úvěrech jsou v registrech BRKI a NRKI uchovávány ještě 4 roky po ukončení smluvního vztahu. Staré úvěrové produkty tak ovlivňují vaši úvěrovou historii ještě dlouho po jejich ukončení. V případě všech tří registrů můžete i vy za drobný poplatek nahlédnout na vlastní úvěrovou historii a posoudit tak šance na získání úvěru v budoucnu.

Co všechno lze v registrech zjistit?

V úvěrových registrech je zaznamenáváno velké množství nejrůznějších informací, které finanční instituce později využívají pro posouzení solventnosti jednotlivých klientů. Jaké údaje v nich tedy najdeme?

  • Kolik úvěrů už konkrétní člověk měl? Jaké typy produktů to byly a parametry s nimi spojené. Zde je třeba zmínit, že pravidelně splácený menší úvěr může finančním institucím naznačit, že jste spolehlivý a solventní zákazník. To může pomoci například při žádosti o hypotéku či větší úvěr.
  • Jak je na tom žadatel se splácením. Opozdil se s některými splátkami či je bezproblémovým dlužníkem? Pokud jste se opozdili s placením, automaticky to neznamená, že úvěr nedostanete. Může se ale stát, že vám budou nabídnuty méně výhodné podmínky.
  • Jaké úvěry stále trvají? Každá finanční instituce má vlastní kritéria pro množství a výši úvěrů, které může jednotlivý klient mít. V některých případech nastavuje tento limit i legislativa. Proto je občas třeba zrušit některé úvěrové produkty, aby bylo možné úspěšně zažádat o hypotéku či další úvěr s lepšími podmínkami.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Volební průzkumy a modely – preference politických stran

Volební průzkumy a modely – preference politických stran

Sledujte aktualizované volební průzkumy a modely. Jaké jsou preference jednotlivých politických stran? Vše na jednom místě!

Seznam kandidátů na prezidenta České republiky 2023

Seznam kandidátů na prezidenta České republiky 2023

Prezidentské volby nás čekají 13. a 14. ledna 2023. ☝ Kdo je mezi kandidáty a jaké jsou dle průzkumů jejich šance?

Jak začít se saunováním - účinky, zásady, co s sebou

Jak začít se saunováním – účinky, zásady, co s sebou

Saunování je příjemnou kratochvílí i osvědčeným lékem na oslabenou imunitu, četné neduhy i špatnou náladu. Zní to lákavě? Pojďte se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY