Jaké jsou druhy a cena antikoncepce? Od pilulek, náplastí po injekce

Podle odborníků byly historicky veškeré snahy ovlivnit plodnost žen založené na bylinkářství. Není tak divu, že za vznikem první moderní antikoncepce stál objev amerického chemika Russella Markera, který získal z rostliny s názvem mexický jam látku, která přispěla k výrobě antikoncepčních prášků. Od té doby přibyly další metody, na které se podíváme.

PilulkyKroužekNáplastNitroděložní tělísko
Injekce & Implantát„Pilulka po"
Cena antikoncepceVedlejší účinky
Nehormonální antikoncepce

Jaké jsou druhy antikoncepce? Od pilulek, náplastí po injekce Foto: Freepik

Hodnocení hormonální antikoncepce: 9,5/10

  • výběr z mnoha druhů, spolehlivá metoda plánovaní rodičovství

V roce 1956 proběhla první velká studie s antikoncepční pilulkou obsahující estrogen a progesteron v Portoriku. O čtyři roky později, roku 1960, pak byla první pilulka dostupná v USA. Antikoncepce tak, jak ji známe dnes, však nejsou jen pilulky. Jaké jsou další metody antikoncepce (kontracepce)?

Hormonální antikoncepce – formy, metody antikoncepce

Podle Medical Tribune dostupnost moderní, zejména hormonální antikoncepce, vedla v České republice ke snížení potratovosti. Hormonální antikoncepce jsou hormonální léčiva, která ovlivňují hormony související s ovulací, a tím mění přirozený menstruační cyklus.

Koncem 20. století došlo ke schválení dalších antikoncepčních metod: nitroděložní hormonální tělíska (1990), injekce s několikaměsíčním antikoncepčním účinkem (1992), nouzová antikoncepce neboli „pilulka po“ (1998), náplasti a vaginální kroužky (2000–2002).

Hormonální antikoncepce: Prášky, pilulky

Antikoncepční pilulky jsou nejčastěji používanou formou kombinované hormonální antikoncepce. Obvyklé podávání tvoří 21 účinných tablet a sedmidenní pauzy nebo sedmi placebových tablet.

„Velmi nízkodávkované přípravky (Minesse, Mirelle) a přípravky s prodlouženou aplikací (Yaz) mají 24 účinných tablet a čtyři tablety placebové, Gracial 22 účinných tablet a šestidenní pauzu a Qlaira 26 účinných tablet,“ píše se v Medical Tribune.

Hormonální antikoncepce: Antikoncepční kroužek, vaginální kroužek

Vaginální kroužek je z měkkého, pružného plastu. Po zavedení pomalu vylučuje do těla hormony a chrání tak před otěhotněním. Žena si ho jednou měsíčně zavede do pochvy a po třech týdnech vyjme. Poté se zavádí po týdenní pauze, tj. na začátku dalšího čtyřtýdenního cyklu, nový kroužek.

Často používanými antikoncepčními kroužky jsou např. NuvaRing, Teyla a Ornibel.

Hormonální antikoncepce: Náplasti, Evra

Transdermální antikoncepční náplasti (Evra) vyžadují pouze týdenní dávkování. Díky náplasti se kontinuálně uvolňují hormony progestin i estrogen. Ty se dostávají přes kůži do krevního řečiště.

Jediným úkolem uživatelky je sloupnout spodní vrstvu náplasti a nalepit každý týden přímo na kůži novou náplast. Po třech týdnech se dává týdenní pauza bez náplasti, ve které by měla nastoupit menstruace. Pak se postup opět opakuje.

Hormonální antikoncepce: Hormonální nitroděložní tělísko

Hormonální nitroděložní tělísko je malé měkké tělísko ve tvaru T a vykazuje spolehlivost 99,8 %. Gyn Medico uvádí, že „hormonální tělísko obsahuje malé množství syntetického hormonu progestinu, který v těle pomáhá zabránit spermiím prostoupit přes děložní hrdlo do dělohy a oplodnit vajíčko.“

Jde o praktickou dlouhodobou antikoncepci, jelikož funguje nepřetržitě od 3 do 8 let. Tělísko může časem menstruaci zeslabit, zkrátit, nebo úplně zastavit. Pokud se rozhodnete přestat ho používat, účinek rychle odeznívá a tělo se brzy vrátí do běžného stavu plodnosti.

Hormonální antikoncepce: Antikoncepční injekce, implantát

Dávka hormonů se do těla vpravuje injekcí. Učinek vydrží po dobu tří až šesti měsíců a poté se musí injekce opakovat. Výhodou je, že ji mohou užívat i kojící ženy. U nás je známá injekce Depo-provera.

Principem depotního implantátu (např. podkožní tyčinky Norplant) je zavedení malé tyčinky, popřípadě několika tyčinek, do svalu na vnitřní straně paže. Tam se ponechá tři roky a pak se vyjme.

Novinkou mezi antikoncepčními tyčinkami je Capronor, u kterého se tyčinky po vyčerpání hormonální nálože samočinně vstřebávají. Jejich účinek je však kratší a trvá cca 18 měsíců.

Nouzová antikoncepce, postkoitální antikoncepce

Nejznámější „pilulkou po“ byl dlouhou dobu Postinor. Když si ho žena vezme do jedné hodiny od styku, stačí jedna dávka, později až do 72 hodin se doporučuje vzít druhou tabletu za 12 hodin po první.

V současnosti jsou na trhu přípravky s jednou tabletou, jako je Escapelle, Navela, Nulsora nebo ellaOne, které mají prokazatelně stejně účinek jako aplikace ve dvou dávkách.

Antikoncepce – cena, antikoncepce bez receptu, s předpisem

Podívejme se, jaká je cena u nás dostupné hormonální antikoncepce a jestli je možné ji sehnat s lékařským předpisem nebo bez předpisu. Tabulka vychází z údajů Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu (SPRSV).

Antikoncepce Cena Kde koupit?
Pilulky 100-400 Kč/měsíc Lékárna (s předpisem)
Náplast 300-400 Kč/měsíc Lékárna (s předpisem)
Vaginální kroužek 850-1000 Kč/3 měsíce Lékárna (s předpisem)
Injekce 100-400 Kč/3 měsíce Lékárna (s předpisem)
Nouzová pilulka 400-600 Kč/balení Lékárna (bez předpisu)
Nitroděložní hormonální tělísko 6000-6500 Kč/5 let Zavádí gynekolog ambulantně
Nitroděložní nehormonální tělísko 3500 Kč/5 let Zavádí gynekolog ambulantně

Vedlejší účinky antikoncepce

Podle Interní medicíny pro praxi „hormonální antikoncepce stejně jako každá jiná farmakologická léčba má nežádoucí účinky, které vyplývají z užívání hormonů a souvisejí s dávkou estrogenů i typem progestinů.“

Většinou se jedná o nežádoucí účinky, které nemají zásadní vliv na zdraví. Jedná se třeba o napětí v prsou, pocit nafouknutého břicha, nepravidelnost menstruačního cyklu, změny nálad a váhové přírůstky.

Postkoitální antikoncepce může často vyvolat bolesti hlavy, břicha, nevolnost či zvracení. Nežádoucí účinky obvykle odezní v průběhu dalšího dne.

Nehormonální antikoncepce: Kondom, pesar, nehormonální tělísko, spermicidy

V případě, že se rozhodnete pro nehormonální antikoncepci, na výběr máte z několika typů. Nejznámější bariérovou antikoncepcí je bezesporu kondom (prezervativ), který je sice méně spolehlivý než hormonální metody, avšak navíc chrání před pohlavně přenosnými chorobami.

Další možností je pesar. Existují dva základní typy: poševní (vaginální) diafragma a cervikální klobouček. Pesar se může zavést i několik hodin před stykem a je nutné, aby zůstal zavedený alespoň 6 hodin po ukončení pohlavního styku.

Mezi nehormonální možnost ochrany se řadí nehormonální nitroděložní tělísko (IUD, Intrauterine Device), které se často podobá písmenu T. Tělísko je vyrobené z plastu, na kterém je navinutý kovový drátek (měď, stříbro, zlato). Ionty uvolňované kovem přímo ničí spermie. Tělísko zavádí gynekolog na dobu přibližně 3–5 let.

Rozšířená je i tzv. chemická antikoncepce, kde jde nejčastěji o spermicidní gely a vaginální čípky. Gely se vyrábějí s použitím látek, které při kontaktu likvidují spermie nebo omezují jejich pohyblivost.

Zdroje:

  • www.internimedicina.cz
  • www.antikoncepce.cz
  • www.tribune.cz
  • www.planovanirodiny.cz
  • www.gynmedico.cz

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

profimedia-0014234203.jpg

Slzy vyplavují stres a podporují produkci hormonu štěstí

Člověk jako jediný tvor dokáže produkovat slzy, které navrací do těla pohodu. Vyplavují totiž z těla stres a stimulují tvorbu hormonů...

Jak zpomalit pokles hladiny testosteronu?

Jak zpomalit pokles hladiny testosteronu?

Pozorujete na sobě negativní vlivy snížené hladiny testosteronu? Nevěšte hlavu, nadměrný pokles hladiny tohoto hormonu lze zvrátit! Pokud...

Hluboký spánek REM: Jak ho zlepšit, sny, délka, fáze

Co je REM spánek?

Co se děje ve fázi REM spánku? Proč jsou pro nás sny tak důležité? Zjistíte v našem článku.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY