Proč zvolit na cvičení místo pevné podložky raději airtrack? Podívali jsme se na výhody

Airtrack je stále populárnější cvičební pomůckou. Jde o moderní nafukovací podložku, která může nahradit klasičtější žíněnku. Dnes ale cvičení na airtracku srovnáme se cvičením na pevném podkladu. Jaké jsou výhody?

Proč zvolit na cvičení místo pevné podložky raději airtrack? Podívali jsme se na výhody
Foto: Koldunov / Shutterstock.com

Ulevíte svým kloubům

Pokud zkoušíte náročnější cviky, jako jsou salta, přemety nebo stojky, dáváte značně zabrat kloubům na svých končetinách. S každým odrazem a dopadem dochází v kloubech k otřesům, musejí odolat i značnému přetížení. Kvůli tomu se mohou klouby rychleji opotřebit a v případě dlouhodobého tréninku na tvrdé podložce hrozí i zvýšené riziko zranění.

Airtrack díky svým vlastnostem – jde o podložku naplněnou vzduchem – tyto nárazy tlumí a činí je pro naše tělo výrazně snesitelnějšími. Můžete si tak užít častější a delší tréninky, aniž by byly pro vaše klouby zničující.

Snížíte riziko zranění při pádech

Při gymnastice a akrobacii i přes veškerou snahu může dojít k nekontrolovatelným pádům. Při cvičení na pevném podkladu mohou být takové pády značně nepříjemné. Vznikat mohou naraženiny, nebo dokonce zlomeniny.

Airtrack tak nejen tlumí nárazy, ale zároveň i výrazně snižuje riziko bolestivých pádů a závažných zranění.

Nebudete se bát

Díky tomu, že případný nezdar skončí poměrně příjemným pádem do měkkého, se můžete naplno věnovat tréninku a zdokonalování svých schopností. Váš pokrok tak bude výrazně rychlejší.

Vždy když se učíte nový cvik nebo trik, byste si proto měli airtrack pod sebe umístit.

Své tělo budete lépe kontrolovat

Airtrack má samozřejmě i své nevýhody. Protože podložka je měkká, je současně o něco méně stabilní než pevný podklad. Tuto nevýhodu ale můžete proměnit v přednost. Airtrack vyžaduje o něco vyšší nároky na stabilitu. Procvičíte tedy balanc a posílíte svaly, které mají udržení stability na starosti. Ve výsledku tak budete schopni své tělo ještě lépe kontrolovat.

Při návratu na pevný podklad budete excelovat

Naučíte-li se určitý cvik na airtracku, na pevném podkladu jej zpravidla budete schopni provést ještě snáze. Do hry totiž vstupuje silnější odraz od pevné podložky a jistější dopad. Pravidelné cvičení na airtracku tudíž vede k celkovému zlepšení vašich dovedností i na alternativních podkladech.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kopřiva dvoudomá

Na co je dobrá kopřiva, co léčí a proč pálí?

Kopřiva rozhodně není jen žahavým plevelem, jde o zázračnou bylinku, prakticky o českou superpotravinou, která má mnoho různých způsobů...

Výpočet BMI pro dospělé i děti + tabulka a vzorec

Výpočet BMI pro dospělé i děti + tabulka a vzorec

Bojujete s nadváhou? ⭕ Nebo byste jen chtěli vědět, zda máte ideální váhu? ❎ Spočítejte si index tělesné hmotnosti neboli BMI. Že nevíte,...

Wim Hof: ledový muž a srdečný biohacker, který mění svět

Wim Hof: ledový muž a srdečný biohacker, který mění svět

Poznejte trochu víc Wim Hofa neboli Ledového muže! Jaký je v běžném životě, co má rád a co vám jeho metoda může přinést?

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY