Wim Hof: ledový muž a srdečný biohacker, který mění svět

Pokud jste o Wimu Hofovi už slyšeli, pravděpodobně jej máte spojeného hlavně s otužováním v extrémních podmínkách. Kdo ale Wim Hof je v běžném životě, co má rád a co ho k otužování přivedlo?

RekordyZajímavostiMetoda WHM
Účinky WHMPostup WHM
Rizika WHMKniha

Wim Hof: ledový muž a srdečný biohacker, který mění svět
Foto: Profimedia

Kdo je Wim Hof?

Wim Hof se narodil v roce 1959 v Nizozemsku jako jeden z devíti dětí. Záliba v ledové vodě, extrémních sportech a těžká životní situace, kdy jeho manželka s diagnostikovanou schizofrenií v roce 1995 spáchala sebevraždu, ho přivedla k vynalezení Wim Hofovi Metody (WHM). Její účinky otestoval prvním relevantním výzkumem až v roce 2011 a výsledky této studie byly vysílány téhož roku v nizozemské národní televizi.

„Se svou ženou jsem měl čtyři děti a měl jsem s ní být navždy. Byla láskou mého života. Zemřela. Spáchala sebevraždu. Je to černá díra ve vás samých. Láme ti to srdce a ty nevíš proč. Ale vlak každodenního života jede a vy ho musíte dohnat, jinak ho ztratíte. Takže jsem tam musel být pro své děti. A ano, vytvořili jsme nové hnízdo. Moje děti mě za tu dobu donutily přežít, ale příroda mi vyléčila rány.“ (Wim Hof)

Momentálně jej můžete znát jako kouče WHM, motivačního řečníka, extrémního sportovce, rekordmana, plavce, kaskadéraspisovatele. Wim miluje hudbu a hraní na kytaru a také je zkušeným jogínem, takže by vás nemělo překvapit, pokud ho někde uvidíte v opravdu pokročilých pozicích vyžadujících velkou flexibilitu a sílu.

Wim Hof rekordy

Wim Hof výběr rekordů
2000 Uplaval pod ledem 57,5 metru.
2007 Vystoupal na Mt. Everest do výšky 6,7 km bez kyslíkové masky, pouze v šortkách a ponožkách.
2009 Uběhl kompletní maraton ve Finsku za polárním kruhem (cca –20 °C), opět v šortkách a bez předchozího tréninku.
2011 Stál v nádobě plné kostek ledu 112 minut.
2011 Uběhl maraton v namibijské poušti (cca 40 °C) bez kapky vody a předchozího tréninku.
2016 Vylezl na Mt. Kilimanjaro za 28 hodin (místo obvyklých 5 dnů).
2021 Stál v nádobě plné kostek ledu 180 minut (po několikáté překonal svůj vlastní rekord).

Wim Hof zajímavosti

  • Wim Hof je vegan a už 38 let jí pouze 1x denně večer a další energii získává dýcháním.
  • Po smrti manželky vychoval sám 4 děti (celkem jich nyní má 6).
  • Dokáže zadržet dech na 6 minut.
  • Naučil se mluvit 10 cizími jazyky pouze díky svému pozitivnímu přístupu a zvídavosti.
  • Je velmi otevřený, odvážný a své metodě bezmezně důvěřuje. Nechal by si kvůli výzkumu píchnout klidně i malárii.
  • Podstoupil náročnou operaci střev bez použití jakýchkoliv antibiotik.
  • Wim Hof dokáže pomocí mysli ovlivnit svůj autonomní nervový systém.

„Nebojím se smrti, obávám se, že jsem nežil naplno.“ (Wim Hof)

Wim Hofova Metoda (WHM)

Ze zřejmých důvodů je Wim Hof nazýván jako Ledový muž (Iceman) a jeho schopnost odolávat nízkým teplotámovlivňovat termoregulaci svého těla je přímo revoluční. Není to prý však žádná superschopnost a naučit se jí může každý pomocí Wim Hofovi metody, která se skládá ze 3 částí:

  1. síla vůle
  2. vystavení těla studené vodě
  3. dechové techniky

WHM by vás měla naučit, jak ovládat svůj dech, a tak i srdeční tepkrevní oběh a odolávat extrémním teplotám. Otužování je skvělý nástroj mindfulness a vnímání přítomného okamžiku. Dodává intenzivní příliv pozitivní energie a uvolnění, který se pro většinu lidí stane až návykovým. Dech pomáhá tělu i mysli zmírnit šok způsobený ledovou vodou.

Účinky Wim Hofovi metody

WHM je komplexní metoda zahrnující techniky, jako je meditace, dechové metody, mindfulness a otužování, které prokazatelně přispívají k našemu zdraví. Wim Hofova metoda může přinést:

  • lepší zvládání stresu a zmírnění stresových reakcí těla,
  • posílení imunitního systému,
  • duševní klid,
  • posílení vlastní vůle,
  • dodání energie,
  • zmírnění chronické bolesti,
  • kvalitnější spánek,
  • zlepšení schopnosti soustředění,
  • odolnost proti depresím,
  • eliminaci příznaků chronických onemocnění.

Wim Hofova metoda vědecké studie

Ačkoliv jsou Wimovi schopnosti podložené mnoha studiemi, výzkumy i jeho činy, vztah mezi ním a vědci trošku drhne kvůli některým jeho odvážným tvrzením ohledně schopnosti vyléčení některých nemocí, svérázné povaze i životnímu stylu. Jeho pohled na léčení a medicínu bychom mohli nazvat jako alternativní, a to se s pochopením vědců a lékařů většinou nesetkává. Budiž nám ale inspirací a důkazem Wim Hof sám i nejznámější studie:

  • 2014 – praktikujícím WHM byl injekčně podán endotoxin a ti byli schopni ovládat svůj sympatický nervový systém a imunitní reakci, což by mohlo vést k tomu, že praktikování Wim Hofovi metody může pozitivně působit na příznaky autoimunitních onemocnění.
  • 2018 – studie ukázala, že WHM dokáže aktivovat v mozku oblasti (zejména periakvaduktální šedou hmotu) zodpovědné za potlačení bolesti, sebereflexi a pocit pohody.

Wim Hofova metoda: jak s ní začít, návod YouTube

Dechová technika Wim Hofa se skládá z několika sérií 30 nádechů a výdechů v kombinaci se zádržemi dechu. Jak ale sám Wim říká, někdo bude potřebovat klidně 60 nádechů a výdechů a je to tak v pořádku. Podle něj je nejlepším průvodcem vaše intuice. Při této metodě dochází k intenzivnímu okysličení těla a vyplavení stresových hormonů. Tyto reakce by vás měly zklidnit, zpřítomnit a připravit na mimořádný výkon. Podle Hofa je ideální techniku trénovat ránonalačno. Avšak zásadní je hlavně ten prázdný žaludek.

Wim Hofova metoda rizika a kontraindikace

Wim Hof sám vždy upozorňuje na to, že u veškerých dechových technik i při samotném otužování, je třeba zajistit maximální bezpečnost a nikdy se nesmí praktikovat o samotě. Ví se minimálně o devíti lidech, kteří se při praktikování Wim Hofovi metody utopili v ledové vodě. Příčinou byla pravděpodobně hyperventilace a následná ztráta vědomí, nebo infarkt.

WHM je pro tělo stres, který má sám o sobě v malém měřítku pozitivní přínosy pro naše tělo. Pokud jste ale přetížení nebo máte zdravotní problémy, nepouštějte se do této metody bez rozmyslu. Praktikování WHM se nedoporučuje:

  • dětem,
  • těhotným,
  • epileptikům,
  • lidem po infarktu nebo mozkové příhodě,
  • lidem se závažným onemocněním srdce nebo s vysokým krevním tlakem.

Wim Hof mobilní aplikace i kurz otužování Praha, Brno, Ostrava

Wim Hof svoji metodu šíří dál a učí ji profesionální sportovce, celebrity, obyčejné lidi i budoucí lektory z celého světa. Zúčastnit se jí mohou lidi všech věkových kategorií, kteří touží po tom poznat, jak ovládnout svoje tělo i mysl a dosáhnout mimořádných věcí. Pokud kurzy nejsou nic pro vás, zkuste si stáhnout aplikaci WHM pro Android nebo WHM pro Apple, která vám pomůže s dechovou technikou i každodenní otužovací rutinou.

Wim Hof kniha recenze

Wim Hofova kniha Ledový muž, která u nás vyšla v roce 2020, má na Československé bibliografické databázi (ČBDB) skvělé hodnocení. Ačkoliv se některým čtenářům může zdát místy nudná kvůli opakování stejných myšlenek v jiné formě, její obsah je považován za opravdový poklad.

„Za formu bych dal asi 4****, ale s tou myšlenkou zatím natolik rezonuju, že knihu doporučuji a dávám plnou palbu.“ (uživatel nevermore, cbdb.cz)

Wim Hof podcast a Instagram

Pokud chcete poznat tohoto inspirativního muže trochu blíž, podívejte se na jeho Instagram nebo poslechněte podcast s dávkou Wim Hofova osobního kouzla i spoustou zajímavých informací.

Zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Wim_Hof
  • https://www.wimhofmethod.com/
  • https://www.highexistence.com/13-crazy-facts-iceman-wim-hof/
  • https://mpora.com/wellbeing/wim-hof-interview-happiness/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Velice zajímavý článek o člověku, který má tolik rekordů. Můj dědeček ho celá léta sledoval. Díky němu se odhodlal a začal v pokročilém věku s otužováním. Nedávno jsem se bohužel musela vypořádat s obrovskou ztrátou, když zemřel. Na jeho poslední cestu jsem mu objednala pohřební službu Praha 10 z internetových stránek https://www.pohrebnisluzba-helfi.cz/kontakty/praha - -10.html,kde mi pomohli zorganizovat moc hezký pohřeb, kam se s dědečkem přišlo rozloučit mnoho přátel.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak si rychle a jednoduše posílit imunitu

Jak si rychle a jednoduše posílit imunitu

Imunita, někdy též nazývaná obranyschopnost, je pro naše tělo enormně důležitá. Měli byste ji pravidelně posilovat, a to především v...

stres

Stres, příčiny a následky + 10 tipů, jak ho zvládat

Stres je reakcí na zátěžové situace, které nás v životě potkávají. Jak můžeme stres rozdýchat a zdravě zpracovat? A jak ho využít ve svůj...

Jak začít se saunováním - účinky, zásady, co s sebou

Jak začít se saunováním – účinky, zásady, co s sebou

Saunování je příjemnou kratochvílí i osvědčeným lékem na oslabenou imunitu, četné neduhy i špatnou náladu. Zní to lákavě? Pojďte se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY