Rostlinné vs. živočišné proteiny – jaké jsou rozdíly?

Na bílkoviny alias proteiny právem pohlížíme jako na základní kameny našeho těla. Vedle tuků a sacharidů, které zásobují naše tělo energií, jsou to právě bílkoviny, jejichž hlavním poslání v organismu je stavět jeho tkáně. Nejvýrazněji se to týká samozřejmě našich svalů. Je jasné, že aby tělo bylo zdravé a nestrádalo, potřebuje adekvátní příjem proteinů. Věděli jste ale, že není protein jako protein?

Rostlinné vs. živočišné proteiny – jaké jsou rozdíly? Foto: Viktoriia M / stock.adobe.com

Čím se mezi sebou liší různé druhy proteinů

Pokud si pokládáte otázku, podle čeho poznat kvalitní bílkovinu, bude to vyžadovat nahlédnout trochu do složení proteinů. Protein se totiž dá zjednodušeně představit jako dlouhý řetězec aminokyselin, které jsou naskládané za sebou. Aminokyselin vytvářejících proteiny 21. Protein od proteinu se liší tím, jak jsou za sebou tyto aminokyseliny naskládané.

Podle čeho posuzovat kvalitu proteinu

Poté, co sníme nějakou bílkovinu, zažívací trakt její řetězec rozloží na jednotlivé aminokyseliny. Následně se aminokyseliny musí vstřebat a dopravit se do buněk, které si tyto aminokyseliny poskládají do řetězců podle návodu ve své DNA. Tímto způsobem se tvoří veškeré bílkoviny a potažmo tedy i tkáně a svaly našeho těla.

Co se ale stane, pokud buňce nějaká aminokyselina chybí? Syntéza proteinového řetězce se zastaví a nemůže pokračovat dál. Pokud tedy hledáte kvalitní protein do svého jídelníčku, musíte najít takový, ve kterém jsou zastoupeny všechny potřebné aminokyseliny.

Živočišné proteiny

Proteiny živočišného původu mají zpravidla velmi pestré a kvalitní zastoupení aminokyselin. Díky tomu jsou bílkoviny z masa, mléka nebo vaječného bílku pro naše tělo velmi dobře využitelné. Přesto mezi jednotlivými druhy jsou rozdíly. Na žebříčku kvality si prvenství drží syrovátkový protein. Syrovátka, jakožto složka mléka, obsahuje vyváženou paletu všech potřebných aminokyselin. Syrovátkové proteiny jsou proto právem oblíbené nejen u sportovců v podobě proteinových tyčinek a nápojů, ale třeba také u lidí, kteří se snaží zhubnout. Dostatečný přísun kvalitních bílkovin při redukční dietě totiž pomáhá dobře zasytit a zahnat hlad a zároveň snižuje ztráty svalové hmoty v průběhu hubnutí.

Rostlinné bílkoviny

V porovnání s živočišnými bílkovinami ty rostlinné nejsou tak bohaté na některé druhy aminokyselin. Kvůli chybějícím aminokyselinám se pak zhoršuje využití těchto bílkovin v těle. To nastává zejména v případě, kdy v rostlinném proteinu chybí některé esenciální aminokyseliny. Esenciální aminokyselinu si totiž tělo samo nedokáže vytvořit z jiného zdroje a je na jejím příjmu stravou závislé.

Přesto je možné i rostlinné proteiny dobře a kvalitně využít. Chce to jen trochu důvtipu. Různé zdroje rostlinných proteinů jsou totiž chudé na různé aminokyseliny. Správnou kombinací rostlinných bílkovin v jednom jídle ale můžete tento handicap odbourat. Pokud jste tedy zastánci vegetariánské nebo veganské stravy nebo prostě jen chcete z důvodu udržitelnosti snížit podíl živočišných produktů ve svém jídelníčku vybírejte si kombinaci bílkovin z obilnin a luštěnin či ořechů a luštěnin.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Úžeh a úpal

Úpal a úžeh: Jaké jsou příznaky a co s nimi?

S přicházejícím létem se nás začínají dotýkat otázky spojené s vysokými teplotami. S těmi souvisí úžeh nebo úpal. V čem se liší a co si s...

Jak dlouho vydrží člověk bez jídla a vody

Jak dlouho vydrží člověk bez jídla?

Jídlo, pití a spánek je nutným předpokladem k přežití. Co se ale stane, když člověk přestane jíst? Jak dlouho dokáže bez jídla a vody...

Jak poznat plíseň na nohách a jak se jí rychle zbavit?

Jak poznat plíseň na nohách a jak se jí rychle zbavit?

Poznat plíseň na nohách nemusí být tak snadné, jak se může zdát, protože její projevy jsou občas velmi nenápadné. Jak tedy zjistit, že ji...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY