Vytápění dřevem zažívá zlaté časy

Pro někoho tradiční a osvědčené palivo, pro jiné nově objevený způsob vytápění, o kterém by dříve ani neuvažovali. Nejistota na trhu s energiemi přivedla řadu českých domácností k topení dřevem.

V moderních novostavbách volí majitelé hlavně krbová kamna nebo vložky, které používají jako druhý zdroj vytápění. Často jim stačí výkon jenom několik kilowattů, protože nové domy mají velmi dobré tepelně-izolační vlastnosti.

Vytápění dřevem zažívá zlaté časy
Foto: Shutterstock

Pokud je potřeba větší výkon a plnohodnotné vytápění několika místností, je nejlepší volbou kotel. Připojuje se k centrální otopné soustavě a funguje jak s klasickými radiátory, tak s teplovodním podlahovým topením. Moderní zplynovací kotle na dřevo navíc přinášejí o poznání jednodušší obsluhu i ovládání, než bylo zvykem v minulosti.

Míň dřeva, ale víc tepla

Dřevo patří dlouhodobě mezi nejlevnější paliva. Přesto se vyplatí sledovat jeho spotřebu a spálit co nejméně. Jak na to? Ideální je pořídit kotel s vysokou účinností, který je schopen většinu energie paliva použít na vytápění. Při vysoké účinnosti (ideálně přes 90 procent) budete mít v domě příjemně teplo, ale přitom spotřebujete méně dřeva. Pro srovnání – otevřený krb má účinnost jen kolem 15 procent, a tak většinu energie vůbec nedokáže využít.

Aplikace pro snadné ovládání

Zplynovací kotle bývají vybavené řídicí jednotkou, která monitoruje a automaticky upravuje průběh vytápění. Pro nastavení slouží displej a kotle umí samy regulovat svůj aktuální výkon díky odtahovému ventilátoru.

Pokud rádi využíváte prvky takzvané chytré domácnosti, můžete do ní snadno zahrnout i kotel na dřevo. Po připojení k domácí Wi-Fi síti, lze sledovat chod kotle v aplikaci na mobilu. Aplikace za vás sice nepřiloží, ale pohodlně zobrazí nastavenou teplotu nebo fázi roztápění. Zároveň vás může i upozornit, že je potřeba přiložit, protože v přikládací šachtě dochází palivo.

Vytápění dřevem zažívá zlaté časy 2
Foto: Shutterstock

Rozdíly ve dřevě

Asi jste slyšeli o rozdílech mezi tvrdým a měkkým dřevem. Kromě vlastností je odlišná hlavně prodejní cena. Tvrdé dřevo (buk, habr nebo jasan) bývá dražší než měkké dřevo smrku, modřínu nebo břízy. Podle odborníků ale můžete s úspěchem využívat oba typy dříví. Stačí zvolit odpovídající použití.

Různé typy dřeva mají různé výhody, a tak se dají dobře kombinovat. Měkké dřevo se hodí pro založení ohně a rychlé vytvoření tepla. Naopak tvrdé dřevo déle a stabilněji hoří, a proto je vhodné pro pravidelné spalování v kotli.

Dále je důležité pohlídat si dobu, jak dlouho polena vysychala na vzduchu. Před použitím v krbu i kotli musí vlhkost dřeva klesnout pod 20 procent. K tomu je potřeba alespoň dva roky v optimálních podmínkách.

Vytápění dřevem zažívá zlaté časy 3
Foto: OPOP

Teplo do zásoby

Bez pravidelného přikládání se zplynovací kotel na dřevo neobejde. Jak zajistit přechodnou dobu, kdy nemůžete nebo nechcete palivo doplňovat? Řešením je instalace akumulační nádrže, která pojme velké množství ohřáté vody a dokáže ji udržet pro pozdější využití. Podle objemu nádoby můžete překlenout až jeden den bez přikládání. Druhou možností je vytvoření žhavé vrstvy, které vydrží žhnout po několik hodin.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pelety jako ideální zdroj vytápění

Pelety jako ideální zdroj vytápění

Na úplném začátku bylo dřevo. Krásný, voňavý a do poslední třísky využitelný přírodní zdroj. A poté přišla peleta – malý zázračný váleček...

Kotel na pelety

5 věcí, které jsou díky kotli na pelety jednodušší

Start topné sezóny se pomalu blíží a letos se kolem vytápění vedou opravdu vášnivé diskuze. Na vině je dramatické zdražování cen za plyn a...

Nejlevnější dodavatel plynu: kalkulačka a srovnání cen

Nejlevnější dodavatel plynu: kalkulačka a srovnání cen

Jaká je aktuální cena plynu? Za kolik se prodává v tarifech dodavatelů? Kdo je nejlevnějším dodavatelem plynu u nás? Čtěte dál a dozvíte se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY