Zařiďte si obývací pokoj podle pravidel feng shui

Obývací pokoj je společně s kuchyní nejvyužívanější částí každé domácnosti. Trávíme zde čas s rodinou, odpočíváme, díváme se na oblíbené pořady v televizi nebo hostíme návštěvy. Obývací pokoj je vaše vizitka a zároveň by vám měl nabídnout dokonalý prostor k odpočinku. Poradíme, jak si obývák zařídit podle pravidel feng shui a vytvořit si perfektní místo k relaxaci.

Zařiďte si obývací pokoj podle pravidel feng shui
Foto: Ilina Yuliia / Shutterstock.com

Sedací souprava nikdy nesmí být zády ke dveřím

I když vás možná vzhledem k prostoru láká usadit sedačku tak, že bude v otevřeném prostoru zády ke dveřím, nedělejte to. Ke dveřím byste podle starého čínského učení měli sedět čelem, případně bokem. Získáte tak přehled o tom, kdo zrovna do místnosti vchází, což přispěje vašemu celkovému pocitu pohodlí. Za sedací soupravou by se také nemělo nacházet okno. Podle feng shui je ideální sedět zády k pevné stěně, což vám zaručí pocit stability.

Konferenční stolek vždy udržujte v čistotě

Konferenční stolky nesmí v obývacím pokoji chybět. Jsou nedílnou součástí sedací soupravy, společně vytváří příjemný celek. Konferenční stolek zde plní nejen roli praktickou, ale také estetickou. Málokdo ví, že podle feng shui představuje konferenční stolek v obývacím pokoji zdraví, proto byste jej vždy měli udržovat v čistotě. Neměl by na něm vládnout chaos a nepořádek. Ideálně na stolek postavte živou květinu mající zakulacené listy.

Zajistěte si zde dostatek světla

V obývacím pokoji je důležité světlo, kterého by zde mělo být dostatek. Pokud do místnosti neproudí dostatek denního světla, neváhejte si pomoci doplňkovým osvětlením. Celkově by měl být obývací pokoj světlý a vzdušný, vyhýbejte se tmavým koutům a zbytečně temným odstínům. Pomoci si můžete nejen vhodnou výmalbou, ale i světlým nábytkem. Mnohé udělají i zrcadla šikovně umístěná v prostoru – budou odrážet světlo a díky nim bude místnost působit světlejší

Nábytek rozmístěte do kruhu

Feng shui klade poměrně vysoké nároky, i co se týče rozmístění nábytku v obývacím pokoji. Správně by zde měl být nábytek rozmístěn do kruhu – ideálně tak, aby na sebe všichni přítomní pohodlně viděli. Ze sedačky byste měli mít výhled do otevřeného, vzdušného prostoru. Ve výhledu ale může být i televize, která je často součástí obývací stěny. Po levé straně sedací soupravy umístěte stojací lampu nebo vysokou rostlinu. Po pravé straně by se měl nacházet menší odkládací stolek, případně taburetka.

Doplňky v duchu feng shui

Staré čínské učení promlouvá nejen do umístění nábytku, ale slova se ujímá, i co se týče dekorací a doplňků.  Podle feng shui by ve vašem obývacím pokoj neměly chybět optimisticky laděné obrazy a kresby. Mohou zde být i fotografie, které ve vás vyvolávají příjemné pocity – fotky s rodinou a lidmi, kteří jsou vám blízcí, jsou proto ideální volbou. Nezapomínejte na živé rostliny, svíčky a nebojte se i v obýváku vyhrát se zrcadly – rozhodně neplatí, že patří jen do předsíně nebo do koupelny.

Doplňky v duchu feng shui
Foto: Ilina Yuliia / Shutterstock.com

Jaké zvolit barvy?

Už bylo řečeno, že pro vytvoření vzdušného prostoru je ideální vsadit na světlejší odstíny. To se týče nejen výmalby, ale tímto pravidlem byste se měli řídit i ve chvíli, kdy se rozhodnete do obýváku pořídit tapety na stěnu. Nebojte se veselých barev, které zde použijte ve světlejším odstínu. Světlé barvy by měly být i na nábytku (pohovka, obývací stěna, …).

Na co ještě nezapomenout?

Obývací pokoj je místem, kde trávíme poměrně dost času. Proto je důležité, abyste se zde cítili co možná nejpohodlněji. Pozornost tedy věnujte i výběru nábytku, který by měl být komfortní. Místnost se snažte zbytečně nezahlcovat - prostor by měl být vzdušný a ideálně otevřený, aby zde mohly proudit správné energie.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Číslo popisné, orientační a evidenční

Číslo popisné, orientační a evidenční – jaký je mezi nimi rozdíl?

K čemu slouží číslo popisné, orientační nebo evidenční? V našem článku vám ukážeme, co tato čísla označují, jak je poznáte a proč se...

Jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě - máte nárok na žádost?

Jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě - máte nárok na žádost?

Příspěvek na dítě 5000 Kč pomůže mnoha rodinám. Kde, kdy a jak o něj žádat? Kde najít formulář? A kdo má na příspěvek nárok? To se dočtete...

Streamovací služba Disney Plus

Disney+ Česká republika – Aplikace, obsah, filmy a novinky

Streamovací služba Disney+ nabízí velkolepý obsah plný filmů, televizních seriálů či dokumentů. A to vše si můžete užívat na téměř...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY