Jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě - máte nárok na žádost?

V posledních týdnech rodinami s dětmi stále více rezonuje příspěvek 5000 Kč na dítě a jeho podmínky. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka o tomto příspěvku informoval už v dubnu a prvního června vláda schválila konkrétní návrh. Jaké jsou podmínky pro získání jednorázového příspěvku a kdo má na něj nárok? Na to vám odpovíme v následujících odstavcích.

Žádost - Kdy se bude vyplácet
Rozvedení rodiče a pěstouni
Časté dotazy

Jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě - máte nárok na žádost?
Foto: Pixabay

Kdo má na jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě nárok

Ačkoliv v příspěvek doufali rodiče všech dětí, pravidla stanovila striktní podmínky. O příspěvek mohou žádat pouze rodiče dětí mladších 18 let. Znamená to, že pokud váš dospívající potomek do 1. srpna neoslavil své 18. narozeniny, žádat můžete. Pokud je však vaše dítě k tomuto datu již za hranicí dospělosti, na příspěvek nárok nemáte.

Děti musí mít trvalý pobyt v ČR (popřípadě dlouhodobý pobyt za účelem sloučení rodiny, popř. jsou dětmi na území ČR ekonomicky aktivních občanů EU) a bydliště.

Další podmínky pro nárok na příspěvek jsou tyto:

  • roční příjem rodiny za loňský rok (2021) nesmí být v hrubém více než 1 milion korun
  • dítě nesmí do 1. srpna dovršit věk 18 let
  • pokud se dítě narodí do konce roku 2022, můžete také podat žádost
  • žádat mohou nejen biologičtí rodiče, ale také ti, kterým bylo dítě svěřeno do péče

Žádosti o příspěvek na dítě 5000 Kč (příjmy OSVČ a další)

Ještě v dubnu Jurečka hovořil o čistých příjmech, avšak velice rychle svůj názor změnil a uvedl, že se jedná o příjmy hrubé. Do těchto příjmů se počítá celkový roční příjem domácnosti a podmínkou je, že za rok 2021 nesmí přesáhnout 1 milion korun hrubého. Do těchto příjmů se podle MPSV počítají všechny příjmy evidované Českou správou sociálního zabezpečení a také příjmy zaznamenané v daňových přiznáních (tedy příjmy ze závislé činnosti, příjmy ze samostatné výdělečné činnosti a příjmy z pronájmu nemovitostí). Příjmy není potřeba nijak dokazovat, ale zároveň je počítat s tím, že žádosti budou podléhat kontrolám.

Jak a kde žádat o jednorázový příspěvek 5 tisíc na dítě?

Automaticky příspěvek dostanou rodiny, které pobírají přídavky děti. Konkrétně jde o rodiny, které v červenci obdrželi přídavky za červen. Přídavky začnou být procesovány 26. července 2022 a příspěvek bude vyplácen v průběhu srpna. Ostatní rodiny, které mají na pětitisícový příspěvek nárok, si o něj budou muset zažádat prostřednictvím internetového formuláře nebo na CZECH Pointu od 15. srpna.

Příspěvek 5000 na dítě – žádost a formulář elektronicky – JENDA

Rodiny, které nepobírají přídavky na děti, si musí o příspěvek zažádat elektronicky. Ministerstvo práce a sociálních věcí pro to připravilo speciální systém s názvem JENDA (Jednoduše na dávky), který byl spuštěn v pondělí 15. srpna. Najdete ho na adrese jenda.mpsv.cz.

K žádosti bude potřeba elektronická identita, jejíž zřízení je záležitost na pár kliknutí. Pokud elektronickou identitu běžně nepoužíváte, doporučujeme použít bankovní identitu, jejíž ověření poskytuje každá velká banka, pravděpodobně i ta vaše.

Nebude nutné dokládat výši příjmů, postačí zaškrtnout čestné prohlášení. Kromě elektronické žádosti, by mělo být možné žádat i na vybraných Czech POINTech.

Jenda vám nefunguje?

Po spuštění aplikace zřejmě dochází k přetížení systému. Buďte trpěliví a zkuste to znova o chvíli později.

Jednorázová podpora 5000 na dítě - kdo dostane automaticky

Tisková zpráva MPSV dále uvedla, že příspěvek bez žádosti dostanou ti rodiče, kteří v červnu 2022 pobírali přídavek na dítě. Právě tito rodiče si nemusí s žádnou žádostí lámat hlavu. Ostatní rodiče s automatickým vyplácením počítat nemohou, a naopak musí sledovat, kde a kde žádat.

Příspěvek na dítě se bude vyplácet v srpnu 2022

Jurečka také několikrát zmínil, že jeho cílem je, aby rodiče dětí do 18 let dostali peníze co nejdříve. Často hovořil o srpnu a tento měsíc zdůvodňoval tím, že právě v srpnu rodiče řeší nákup školních pomůcek, učebnic a jiných potřeb souvisejících se začátkem nového školního roku. Právě tyto nákupy nezbytností často naruší rodinný rozpočet a při dnešním zdražováníinflaci rodiče dětí jistě finanční injekci ve výši 5000 ocení.

Příspěvek na dítě 5000 a vliv na další dávky

Vyplacení příspěvku na dítě se nebude započítávat do rozhodného příjmu. Znamená to, že nebude mít žádný vliv na nárok na další dávky a není potřeba se obávat, že byste kvůli tomuto příspěvku přišli o své pravidelné dávky. Zároveň se příspěvek ani nebude danit.

Příspěvek na dítě 5000 u rozvedených rodičů nebo pěstounů

MPSV uvádí jasnou informaci, že se příspěvek týká nejen biologických rodičů, ale také adoptivních rodičů či pěstounů. Co se příjmů týče, tak pro ně platí to stejné - jejich roční hrubý příjem nesmí být pro žádost o příspěvek vyšší než 1 milion korun (za rok 2021). Jak to bude u rozvedených rodičů zatím přesně nevíme. Pokud bychom předpokládali, že budou podmínky podobné jako u žádosti na přídavek na dítě, bude se počítat pouze s příjmem toho rodiče, se kterým dítě žije společně. Na upřesnění si však ještě musíme počkat.

Příspěvek na dítě 5000 Kč - časté dotazy

Na závěr článku jsme si pro vás nachystali odpovědi na nejčastější otázky. Věříme, že zde najdete srozumitelnou odpověď i na to, co zajímá právě vás.

sipka Jak se k mimořádným bonusům pro rodiče postavili na Slovensku?

*️⃣ Jaké jsou podmínky pro získání příspěvku 5000 na dítě?

Na příspěvek mají nárok děti, kterým 1. srpna 2022 ještě nebylo 18 let a které mají v trvalý pobyt v ČR. (popř. dlouhodobý pobyt za účelem sloučení rodiny, popř. jsou dětmi na území ČR ekonomicky aktivních občanů EU) a bydliště. Další podmínkou je, že hrubý příjem rodičů za rok 2021 nesmí být vyšší než 1 milion korun.

*️⃣ Jak žádat o příspěvek 5000 Kč na dítě?

Žádost bude probíhat elektronicky prostřednictvím online formuláře, který bude na webu www.mpsv.cz dostupný v polovině srpna. Nebo osobně na vybraných Czech POINTech. Také v tomto případě bude možné žádat až od poloviny srpna. detaily jsou popsané zde v článku.

*️⃣ Kdy se bude příspěvek 5000 vyplácet?

Rodiny, které pobírají přídavky na děti, dostanou příspěvek automaticky v srpnu. Ostatním rodinám bude vyplacen do 30 dnů od podání žádosti.

*️⃣ Jak se bude příspěvek pět tisíc na dítě vyplácet?

Obvyklým způsobem jako ostatní dávky a přípěvky: Převodem na účet nebo složenkou.

*️⃣ Kde najít formulář pro žádost o příspěvek 5000?

Online formulář bude dostupný v novém klientském portálu MPSV. Žádat bude možné od 15. srpna Sledujte tento článek a dozvíte se aktuální informace včetně odkazu na formulář.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Požádáno 15.8. a stále nic… takto stát pomáhá českým rodinám….

Podáno 15.8 a stále čekám na schválení žádosti.

Dnes jsem volal na call centrum Úřadu práce: 800 77 99 00 a tam mi řekli, že na to mají 30 až 60 dnů, takže asi tak. Chce to čekat. Více info zde: https://www.mpsv.cz/jednorazovy-prispevek-na-dite

Výborný systém,přišel email,že musí přezkoumat příjmy. Chápu,ale prodloužení o dalších 60 dní,takže vyplácení do 30 dnů těžko...

Podávala jsem si žádost 15.8 a doteď žádná zpráva o schválení ani peníze a to už je 30dni pryč. Kde se stala chyba? Nikdo mi není schopný říct.

Dobrý den, žádost jsem podávala 15.8. a také mi stále nic nepřišlo.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdy dostanu jednorázový příspěvek, žádala jsem si 16.8.2022.Dekuji

Také jsem podávala žádost 17.8. a nic , některé maminky žádali dříve a už ho dostali a neberou přídavky

dne 17.8.jsem si o prispevek zazadafa na, obecnim urade a porad se nic nedeje

Pokud potřebujete finanční pomoc, kontaktujte nás, protože nabízíme půjčky s 2% úrokem. Pro více informací nás kontaktujte prostřednictvím e-mailu andmorris0411@yahoo.com Můžete nás také kontaktovat prostřednictvím čísla whatsapp: +447864822443 pro více informací

Taky mi přišla SMS schváleno, ale peníze stále nemám.

Taky nic

Žádost jsem podávala 15.8. a též pořád nic nemám, v systému je schválena, ale peníze nikde. Kde je problém? :(

Žádost jsem podávala 15.8. a též pořád nic nemám, v systému je schválena, ale peníze nikde. Kde je problém? :(

Dobrý den také jsem podávala žádost 15.8 a žádost se stále zpracovává a peníze nikde , to dcerám toho do školy moc nekoupím , jsem samoživitelka a otec dcerám nepřispěl ani korunu , hlavně, že nám to mělo pomoc, zase jen sliby chyby ...

Dobrý den žádost jsem podávala 15.8.a dodneška mi nepřišla složenka s 5000kc kdy to bude vyplacené děkuji

Dobrý den peníze mi ještě nepřišly jednorázový příspěvek 20000 Kč na děti nezbedova

Dobrý den, požádala jsem si 15.08., ale dnes mi bylo řečeno na ÚP, že žádost je daná stranou, protože jsem si zaškrtla automatické ověření příjmů a systém jim ještě nefunguje a fungovat bude až někdy v září. Jak potom hodlají dodržet slib, že částka bude vyplacená do 30 dní od podání žádosti????

Dobrý den žádost jsem podala 15.8 a ještě mi peníze nepřišly na děti 20000 kc

Dobrý den,jak můžu podepsat čestne prohlášení když nevím kolik mám ta rok v hrubém?dekuji

Ještě jsem nedostala měla jsem podání 11.7. A 5.8. Odesílá 9.8.vyplácí termín 12.8. Prostě všech b,dělení i přídavky i příspěvek 5000 ještě vůbec nemám kdy mame dostát jak to dlouhou trva

jsem otec 10 desek co mam robit,kduz telefn stoji 20 tisic

Dobrý den.1.mil.hrubého ,rozpočteno na osobu,nebo na rodinu? Děkuji

Zdravím, jaký příjem se počítá, když rodič je OSVČ a výdaje má uplatněný paušál 80% (řemeslník)? Příjmy, a nebo základ daně? Děkuji za odpověď

Dobrý den som pracujúca Slovenka a chcem sa opitat či mám aj ja nárok na príspevok...a nepoberám prídavky. Ďakujem za odpoved

Dobrý den som pracujúca Slovenka a chcem sa opitat či mám aj ja nárok na príspevok...a nepozerám prídavky. Ďakujem za odpoved

Zoufaý stav společnosti a rodiny je v téhle zemi horší než kdekoliv v Evropě. Vláda tímto dává najevo, že nejmenší podporu mají pracující, vychovávající děti v pevném, monogamním svazku. Zdravý rozum je tady úplně v koncích.

Mám 2 děti a chodím poctivě do prace víkendy abych si vydělala a nárok na to nemám jak je to nespravedlivé každé dite by to mělo dostat

Dobrý den můj syn pobírá syroci důchod musím si take žádat nebo to dostanu automaticky děkuji a přeji hezký den

Dobrý den,

v článku se píše , že elekronická identita je záležitost na pár kliknutí.Mohu si ji tedy zřídit online?Formulář bude také na stránkách www.mpsv od 15.8.?

Kdyby jste všichni sledovali zprávy tak by jste věděli co kdy jak, myslím si že tady komentáře jsou naprosto zbytečné, každý stejně píše něco jiného....

Když mám 2 nezletilé děti tak tak. Kolik dostanu příspěvek 5000 nebo 10000 na obě děti dekuju

kde najdu ten formulář na vyplnení

Nerozumím tomu, proč já jako matka na mateřské nedostanu příspěvek automaticky taky.. moc dobře víme, kdo v ČR pobírá nejvíc soc.přídavků..tak už vůbec nerozumím tomu, proč by proto nemohli aspoň jednou hnout prstem..

Pardon, ale kde jste vzali informaci o tom, že příspěvek bude vyplacen do konce července? To je naprostý nesmysl. Příspěvek se začal 26. července administrovat pro ty, kteří v červnu měli nárok na přídavky na děti. To ale neznamená, že bude vyplacen do konce července. Každá pobočka Úřadu práce má vlastní výplatní termín dávek a proto logicky nepřijde příspěvek všem ve stejnou dobu a v červenci.

Kdyz pobiram sirotci duchod na syna ale pridavky nepobiram dostanu prispevek automaticky nebo musim zazadat? Dekuji

Bude i formulář v papírové podobě?

Jako otec samoživitel a manželky živitel, počítám každou korunu i 5000 Kč nám pomůže :-)

Prosím vás mám rodit na začátku prosince myslíte že budu mít taky nárok ?

Dostala jsem přídavky za červen, ale ještě mi příspěvek nepřišel, tak snad dokonce týdne.

Má už někdo vyplaceno jak píšou od 26.7.?

Má už někdo vyplaceno jak píšou od 26.7.?

Dobrý den co se vše vypisuje na příspěvek 5000kc

Chtěla jsem se zeptat ,nejsem oficielně rozvedená ,ale manžel žije se svou milenkou skoro rok v jiné domácnosti .stačí jen čestné prohlášení ,že od něj nedostávam žádné peníze na syna a domácnost v které žijí se synem držím nad vodou sama ?děkuji za odpověď

Máme vnučku v péči.Take máme nárok na 5000 kč?

Dostanu těch 5000 ještě do konce týdne

Když děti berou sirotčí důchod musím také žádat?

Pardón,oprava. Máte tam do konce července. Což se určitě nestihne. Takže příspěvek bude až v srpnu.

Všude říkají že v srpnu se bude vyplácet příspěvek těm co berou přídavky na dítě. Ale vy tady máte od 26.7. Takže podle mě tam máte chybu:-)

Opět dávka, která pomůže malému procentu, neboť neznám cikána, který je ženatý, všechny jsou příjemci dávek a samozivitelky. Nemluvě o spoustě dalších párů kteří jak se říká moderně žijí na hromadce. Je to moderní ne?

Já když bylo tak to by bylo. KDo to nebude bude doma prachy. nikdo nikdy nebyl jídlo drahé palivo drahé. nebude na jidlo a na šaty. kolik sem píše asi. kolik sem nepíše ? kdo komu ten o kom taky ...

Je de facto že jsem babička předběžné péči .o vnuka se starám 3 a půl roku jo že se to hodí zaplatí se obědy školka koupíte lepší botičky a Školky a peníze jsou zase pryč 🤔🤗🙄

Syn dostává sirodčí důchod, musím žádat o příspěvek nebo ho dostane s důchodem.

Dobrý den,mám dotaz mohu žádat o příspěvek 5000kc i když přídavek na dítě momentálně neberu a budu si o něj opět žádat teď v srpnu 2022 děkuji.

Takovvý příspěvek se hodí,škoda,že je jednorázový,ale jak se říka na hnoji to nenajdete

Ahojky nevíte jestli už ten formulář je na nete dekuju

Tady je strašně moc inteligentních lidí... :-) Čtete to po sobě někdy??? :-)

Dobry den,prosim vas poradi mi nekdo kde najdu formular na jedno razovi prispevek na dite? Dekuji

Když o něj budeme muset žádat až v Srpnu tak těžko se v Srpnu bude i vyplácet,takže ho dostaneme v Září,kdy už děti budou ve školách a školkách

Prosím mám dotaz, můžu o dávku zadat když jsem vdaná ale s manželem již nežijí. Dekuji

5tisíc pomůže sotva ten měsíc,ale co to ostatní?Každý měsíc máme výdaje o deset víc,energie,doprava,jídlo.A to setrím.A má to takhle dost lidí v mém okolí.Nějak jsem si nevšimla,že tady jezdí jen nové auta a všichni jezdí na Nový Zéland.A diví se,že lidi nemají,když se to sečte za rok,pěkná suma.Matky samoživitelky,holky smekám.

každá matka je samoživitelka, jelikož se málo kdo vdá a 99% jich žije s přítelem, který má ovšem trvalé bydliště jinde.

když syn bete sirodčí duchod musím také ždat nebo ho dostane automaticky?

Jsem dite ktere jde do skolky

Jsem matka 3 deti a pozrazovani jde to vydet a znat na financni strance

Jsem matka 3deti taky pocitala s kazdou korunou

Jako matka samoživitelka, počítám každou korunu i 5000 Kč nám pomůže

Jako matka samoživitelka, počítám každou korunu i 5000 Kč nám pomůže

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení? Jak o něj zažádat a kolik vlastně je? Všechny informace o příspěvku na bydlení pro rok 2024 se...

rodičovský příspěvek - kalkulačka

Výpočet rodičovského příspěvku – žádost a kalkulačka

Kolik je rodičovský příspěvek a kde o něj žádat? Ohrozí to finanční situaci rodiny? S kalkulačkou počty snadno zvládnete. Přičíst můžete i...

Kalkulačka alimentů na děti - výpočet, tabulky a zákon

Kalkulačka alimentů na děti – výpočet, tabulky a zákon

Otázka alimentů je v České republice ožehavé téma. Potřebujete poradit, jak řešit vaši situaci?☝ V tomto článku najdete veškeré informace o...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY