Jak si vybrat cestovní pojištění: Nejdůležitější faktory, které je třeba zvážit

Cestovní pojištění byste si měli sjednat vždy, když jedete za hranice našeho státu, i kdyby šlo o výjezd jednodenní. K čemu se vám bude hodit a jaké faktory zohlednit při výběru konkrétního produktu?

Jak si vybrat cestovní pojištění: Nejdůležitější faktory, které je třeba zvážit Foto: Friends Stock / Shutterstock.com

Pojistný limit léčebných výloh

Patrně vůbec nejdůležitější složkou cestovního pojištění je úhrada případných léčebných výloh. Zatímco v tuzemsku totiž získáte potřebnou lékařskou péči zdarma z titulu veřejného zdravotního pojištění, v zahraničí tuto možnost nemáte.

I banální lékařský zásah (například vyoperování slepého střeva při akutním zánětu) vás může přijít na stovky tisíc korun. Nemáte-li cestovní pojištění, tuto částku budete muset uhradit ze svého. Pokud by došlo k závažnějšímu poranění – třeba během havárie –, které si vyžádá náročnou operaci a několik týdnů léčení, účet se může vyšplhat až do výše několika desítek milionů korun.

Není proto divu, že pojistné limity se v této oblasti pohybují právě až v řádu desítek milionů korun, některé pojišťovny dokonce nabízejí limit neomezený. Dejte si pozor na pojistné produkty, u kterých je limit léčebných výloh výrazně nižší.

Máte s sebou cenná zavazadla?

Cestování je vždy spojeno s batohy a kufry, ve kterých s sebou vezeme nejnutnější osobní potřeby. Zatímco trička a konzervy pravděpodobně není nutné pojišťovat, vezete-li s sebou počítač, tablet nebo dražší telefon, měli byste si v rámci cestovního pojištění ohlídat také pojištění zavazadel. I v této položce totiž mohou být značné rozdíly, pojistný limit se může pohybovat v řádu jednotek či nižších desítek tisíc korun, limit ale rovněž může překročit 100 000 Kč. Zamyslete se proto nad tím, jak cenná zavazadla si s sebou berete, a dle toho je odpovídajícím způsobem pojistěte.

Budete sportovat?

Třetím důležitým bodem, který byste neměli při sjednávání cestovního pojištění opomenout, je sport. Standardem je, že součástí pojištění bývají nenáročné rekreační sporty (jízda na kole, bruslení, plavání apod.). Plánujete-li provozovat náročnější sporty (sjezdové lyžování, lední hokej, rafting, horolezectví a mnoho dalších), většinou se musíte na danou činnost připojistit. Pojišťovny rozlišují mezi zimními sporty, rizikovými sporty, extrémními sporty a organizovanými sporty.

Při sjednávání pojištění se vždy informujte, do které kategorie vaše plánovaná sportovní aktivita patří. V případě, že by ke zranění došlo během sportu, na který nejste pojištěni, může pojišťovna odmítnout proplacení veškerých léčebných výloh.

Pojistka „na blbost“

Další nedílnou součástí cestovního pojištění je pojištění odpovědnosti, kterému se hovorově říká také pojistka „na blbost“. Cestovní pojištění vás z finančního pohledu zachrání v situacích, kdy způsobíte někomu škodu. Nikdy nevíte, kdy nevědomky vytopíte v penzionu sousedy nebo někomu poškrábete automobil. Ať už se stane cokoliv, díky pojistce se s poškozeným snadno vyrovnáte.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Parkování na letišti a u letiště v Praze.

Jak vyzrát na parkování na Letišti Václava Havla?

Chystáte se do zahraničí, ale nevíte, jak to udělat s přepravou na letiště v Praze? Jeďte vlastním vozem! V tomto článku vám poradíme, co...

Seznam povinné výbavy do auta podle zákona

Seznam povinné výbavy do auta podle zákona

Jaká je povinná výbava vozu v ČR? A co když se vydáte do zahraničí? Na co nezapomenout v Rakousku, Chorvatsku, Polsku nebo na Slovensku?

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jaké jsou ceny pohonných hmot při cestách po Evropě? Kde se vyplatí natankovat? Podívejte se, jak můžete ušetřit na benzinu a naftě!

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY