Aktuální kurz chorvatské kuny - nákup, vývoj, kalkulačka a platnost

Chorvatsko, ráj letních dovolených nejen českých cestovatelů a milovníků moře. Poradíme vám, kde můžete nakoupit kuny, jaká je jejich aktuální cena a kdy přestanou chorvatské kuny platit!

KurzBankaKalkulačkaBankovkyPlatnost

Aktuální kurz chorvatské kuny
Foto: Pixabay

Chorvatská kuna – kurz, měna a euro

Chorvatsko přišlo s kunou jakožto s oficiálním platidlem v roce 1994. Do oběhu se tehdy dostaly jak bankovky tak mince. Ty jsou koneckonců platné i v současných dnech. Dlouho tomu ale nebude!

Měna chorvatská kuna totiž zanikne a Chorvatsko se stane dalším členem eurozóny. Od 1. ledna 2023 tak bude na území Chorvatska platit euro. Letošní dovolenou si tak naposledy užijete s kunami.

Kurz kuny a koruny - banky vs. směnárny

V případě, že budete kupovat kuny ještě v České republice, budete se řídit kurzem kuny vůči české koruně. Kurzy se mohu významným způsobem lišit, záleží na tom, zda budete měnit v bance nebo ve směnárně.

Aktuální kurz kuny vždy najdete v rámci kurzovních lístků jednotlivých bank, případně přímo u směnárníků. Doporučujeme se tak dopředu s kurzem seznámit, abyste za kuny nezaplatili více než musíte.

Nedá se však obecně říct, zda je lepší vyrazit do banky nebo do směnárny. Vždy záleží na aktuálních cenách. Navíc, ve směnárnách můžete občas narazit na příjemné slevy při větší směně kun.

Chorvatská kuna kalkulačka

Naštěstí existují také kalkulačky chorvatské kuny, pomocí které snadno zjistíte, kolik peněz si na směnu připravit. Kalkulačka zpravidla počítá s aktuálním kurzem jak české koruny tak také eura.

Ve většině chorvatských letovisek, které patří mezi oblíbená místa na dovolenou, navíc můžete platit také eurem. Obecně se to ale vzhledem ke kurzu příliš nedoporučuje. Je vždy lepší si raději kuny vyměnit dopředu v české bance nebo u směnárníka.

Chorvatská kuna platné bankovky

Chorvatská kuna se dále dělí na lipu. Je to obdoba českého haléře. Setkat se můžete s následujícími mincemi:

  • 1 lipa
  • 2 lipy
  • 5 lip
  • 10 lip
  • 20 lip
  • 50 lip
  • 1 kuna
  • 2 kuny
  • 5 kun

V rámci bankovek zase narazíte na tyto nominální hodnoty s vyobrazením různých osobností:

  • 5 kun - bán Peter Zrinský a kníže Fran Krste Frankopan
  • 10 kun - biskup Juraj Dobrila
  • 20 kun - bán Josip Jelačić
  • 50 kun - básník Ivan Gundulić
  • 100 kun - bán Ivan Mažuranić
  • 200 kun - politik Stepjan Radic
  • 500 kun - spisovatle Marko Marulić
  • 1000 kun - právník Ante Starčević

Konec platnosti chorvatské kuny

Protože bude Chorvatsko již dvacátým státem eurozóny. Příští rok tak s kunami v oblíbeném letovisku nezaplatíte. Doporučujeme proto ideální utratit všechny kuny, případně je směnit zpět na české koruny. Ušetříte tak nejen peníze ale také případně práci s výměnou neplatných bankovek.

V případě, že se rozhodnete cestovat automobilem, můžete přebývající kuny v klidu utratit například na čerpacích stanicích. Můžete si pohodlně natankovat na cestu domů nebo si koupit občerstvení.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Bude to zvláštní, když nebudeme v Chorvatsku platit kunami. Co se dá ale dělat. Nějak se rozhodli, tak to musíme respektovat. Do Chorvatska budeme jezdit i dál. Děti byly letos u moře poprvé a byly nadšené. S manželkou jsme měli obavy z cesty, tak jsem objednal každému monitory do opěrek na hlavu do auta z https://www.2din.cz/ a po cestě se dívaly na pohádky, takže jsme zvládli dojet k moři bez problému.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

dite-v-autosedacce.jpg

Vybíráme autosedačku - druhy, rady a tipy

Jak vybrat autosedačku pro miminko? Jaké jsou ty nejlepší autosedačky na trhu? Jak oblékat miminko do autosedačky? Odpovědi najdete v...

Dálniční známky Rakousko: Cena – kde koupit a kam nalepit

Dálniční známky Rakousko: Cena – kde koupit a kam nalepit

🧨Hodláte cestovat přes ⭐Rakousko⭐ a využívat tamní placené silniční úseky? Potom se vám budou hodit aktuální informace o dálničních...

eockovaci prukaz - léky na predpis a ockovani

EOP - elektronický očkovací průkaz online

Digitalizace zdravotnictví je nyní nutnost. Sjednocení informací o veškerém očkování do elektronické podoby nám ulehčí život. Seznamte se s...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY