Invalidní důchod v letošním roce – podmínky, žádost a kalkulačka

Kolik je invalidní důchod v roce 2024? Kdo na něj má nárok a jaké podmínky musí žadatel splnit? Kde najít kalkulačku, která vám vypočítá výši invalidního důchodu? Veškeré informace o invalidním důchodu najdete v tomto článku.

Invalidní důchod obecně – Kdo má nárok
Stupeň invalidity – Výše důchodu
Kalkulačka – Formulář/Žádost – Přivýdělek

Výše invalidního důchodu se odvíjí od mnoha faktorů. Nejsnadnější cesta tedy je, využít k výpočtu invalidního důchodu online kalkulačku. Foto: Pixabay

Invalidní důchod – Co to je a pro koho je určen?

Invalidní důchod je pomoc od státu pro všechny, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu nemohou dál pracovat či jinak vydělávat peníze. V takovém případě poskytuje stát žadatelům náhradu za příjem, a tím zajišťuje životní úroveň v době dlouhodobé nemoci či zranění.

Existuje plný invalidní důchod, u kterého práce nepřipadá v úvahu, a částečný invalidní důchod, k němuž si lze přivydělávat. Finanční výše této podpory se odvíjí od stupně invalidity a nárok na ni mají pouze (až na výjimky) ti, kteří se alespoň určitý čas podíleli na důchodovém pojištění.

Kdo má nárok na invalidní důchod? (podmínky k získání invalidního důchodu)

K dosažení invalidního důchodu je třeba si obstarat posudek od lékaře. Ten potvrdí, že vaše schopnost pracovat poklesla minimálně o 35 procent a rozhodne, který stupeň invalidity odpovídá vaší situaci.

Pokud se vám stal pracovní úraz nebo trpíte nemocí z povolání, pak je potvrzení od lékaře jedinou podmínkou, kterou musíte splnit. V opačném případě potřebujete ještě splnit další podmínku, kterou je účast na důchodovém pojištění. Doba, kterou se žadatel musí účastnit na důchodovém pojištění, se liší v závislosti na věku.

Při odchodu do důchodu zaniká nárok na invalidní důchod. Tuto podporu od státu vystřídá starobní důchod.

Věk žadatele Doba účasti na důchodovém pojištění
Do 20 let Méně než 1 rok
20-22 let 1 rok
22-24 let 2 roky
24-26 let 3 roky
26-28 let 4 roky
28 let a více 5 let

Výše invalidního důchodu podle stupně invalidity

Stupeň invalidity, o kterém rozhoduje váš ošetřující lékař, určuje výši invalidního důchodu. Stupně invalidity jsou tři a závisí na tom, o kolik procent poklesla vaše pracovní schopnost. Čím horší je vaše zranění či nemoc, tím vyšší stupeň invalidity vám lékař napíše. V číslech to pak vypadá takto:

  • 1. stupeň invalidity: pokles pracovní schopnosti o 35-49 %
  • 2. stupeň invalidity: pokles pracovní schopnosti o 50-69 %
  • 3. stupeň invalidity: pokles pracovní schopnosti o 70 a více procent

O tom, jak se vypočítává výše invalidního důchodu, se dočtete v dalších odstavcích. Pro představu, jak stupeň invalidity ovlivňuje konečnou výši podpory, nahlédněte to následující tabulky.

1. stupeň invalidity 0,5 % z výpočtového základu procentní výměry
2. stupeň invalidity 0,75 % z výpočtového základu procentní výměry
3. stupeň invalidity 1,5 % z výpočtového základu procentní výměry

Invalidní důchod v roce 2024 (výpočet, kalkulačka)

Invalidní důchod se skládá ze dvou složek: základní a procentní výměry. Zatímco základní výměra je pro všechny stejná a odvíjí se od průměrné mzdy, procentní výměra závisí na předchozích příjmech žadatele. Minimální procentní výměra je přitom stanovena na 770 Kč.

Základní část invalidního důchodu se rok od roku zvedá, protože stoupá průměrná mzda zejména kvůli inflaci. Základní výměra se vypočítá jako 10 procent průměrné mzdy v ČR, pro rok 2024 je to 4 400 Kč. Každý rok se výše invalidního důchodu zvedá i těm, kteří už ho pobírají, a to díky valorizaci důchodů. Minimální invalidní důchod, který je v roce 2024 možné obdržet, činí 5 170 Kč.

Stupeň invalidity určuje procentní výměru pro výši invalidního důchodu, ale je nutné znát také průměr hrubých výdělků za rozhodné období. Tím jsou myšleny odpracované roky, tedy doba, kdy se žadatel účastnil na důchodovém pojištění.

Jelikož je výpočet invalidního důchodu složitý a je nutné znát tabulky a vzorce k jeho výpočtu, doporučujeme vám využít služeb online kalkulačky. Ta vám sice neposkytne naprosto přesná čísla, ale poslouží skvěle jako pomocník, díky kterému si uděláte dobrou představu o výši vašeho invalidního důchodu.

Invalidní důchod – kalkulačka online zdarma

Výši invalidního důchodu si alespoň přibližně můžete vypočítat dopředu díky online kalkulačkám. Například na této stránce se dozvíte, jak vysoký invalidní důchod můžete očekávat v závislosti na předchozím hrubém měsíčním příjmu a odpracovaných letech.

Formulář k žádosti o invalidní důchod

Žádost o invalidní důchod se neobejde bez vyplnění příslušného formuláře. Ten můžete získat na Okresní správě sociálního zabezpečení v místě svého bydliště, kde ho budete také odevzdávat. Další možností je stažení formuláře online na stránkách České správy sociálního zabezpečení. V každém případě je nutné tento vyplněný formulář osobně podat na Okresní správě sociálního zabezpečení.

Přivýdělek s invalidním důchodem – Je možné dál pracovat?

Zjednodušeně se dá říct, že můžete pracovat i s invalidním důchodem. Má to ovšem svá pravidla. Jelikož je vaše pracovní schopnost snížena minimálně o 35 %, vaše zaměstnání tomu musí odpovídat. V opačném případě se vystavujete riziku, že o invalidní důchod přijdete.

  • U 1. a 2. stupně invalidity je stále možnost pracovat, většinou na zkrácený úvazek nebo v podobě různých brigád, které ale nejsou fyzicky náročné.
  • U 3. stupně invalidity je vaše pracovní schopnost snížena minimálně o 70 %, a tak jsou vaše možnosti značně omezené. Pracovní nabídku raději konzultujte s Okresní správou sociálního zabezpečení, abyste se vyhnuli ztrátě nároku na invalidní důchod. Ve většině případů ovšem lidé s 3. stupněm invalidity pracovat nemohou.

*️⃣Jak dlouho se čeká na invalidní důchod?

Na vyřízení vaší žádosti má ČSSZ zákonnou lhůtu 90 dnů od podání žádosti. Vyrozumění vám přijde písemně poštou.

*️⃣Jak dlouho musím marodit, abych dostal invalidní důchod?

Rozhoduje doba, po kterou se žadatel účastnil důchodového pojištění. Ta je povinná a odvíjí se od věku žadatele. Nerozhoduje tedy samotné onemocnění či zranění. Více se dočtete zde v článku.

*️⃣Kdy vzniká nárok na invalidní důchod?

Nárok na invalidní důchod vzniká ve chvíli, kdy se člověk stane invalidním kvůli pracovnímu úrazu, jinému těžkému úrazu nebo v důsledku vážného onemocnění. Zároveň musí žadatel splnit povinnou dobu účasti na důchodovém pojištění. Více se dočtete zde.

*️⃣Jaký je průměrný invalidní důchod?

Průměrný invalidní důchod v prvním čtvrtletí loňského roku vypadal takto:

  • 1. stupeň: 9 685 Kč
  • 2. stupeň: 11 412 Kč
  • 3. stupeň: 17 014 Kč

*️⃣Mám nárok na invalidní důchod jako OSVČ?

U nároku na invalidní důchod hraje důležitou roli účast na důchodovém pojištění. Nezáleží na tom, jestli za vás sociální pojištění platí zaměstnavatel, či si ho platíte sami jako OSVČ. Na invalidní důchod mají tedy nárok i OSVČ, splní-li podmínku zaplacených let důchodového pojištění.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Makej a pokud chceš invalidku,tak táhni na Slovač vyžirat svou vlast!

Mal jsem druhy infarkt mam narok na částečný invalidni duchod

Mal jsem druhy infarkt mam narok na částečný invalidni duchod

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Koncesionářské poplatky - jak se přihlásit a kdy je platit

Koncesionářské poplatky - jak se přihlásit a odhlásit

Koncesionářské poplatky jsou povinné pro každého, kdo vlastní televizi či rádio. Jak se k nim přihlásit a kdy je platit se dozvíte v tomto...

Zdravotní sestra

Platové tabulky státních zaměstnanců 2024

Jak si letos polepší státní zaměstnanci? Jak vypadají platové tabulky učitelů, zdravotníků, policistů či vojáků? Všechny platové tabulky...

Jak zjistit svůj ascendent a descendent - výpočet online

Jak zjistit svůj ascendent a descendent - výpočet online

Co to je ascendent a descendent a jaký mají v astrologii význam? Jak zjistit svůj ascendent a jaký má vliv na váš život? Odpovědi najdete...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY