Jak si ověřit společnost, u níž si domlouváte půjčku

Když do Googlu zadáte slovo „půjčka“, vyskočí vám desítky nabídek seriózních, ale i lichvářských společností, u nichž se dá půjčka sjednat. Jak tedy při sjednávání půjčky rozpoznat pouze důvěryhodné poskytovatele?

Jak si ověřit společnost, u níž si domlouváte půjčku Foto: Provident

U férového poskytovatele půjček je samozřejmostí:

1) Licence ČNB

Každý poctivý poskytoval půjčky by měl mít oficiální licenci od České národní banky (ČNB). Ta se uděluje jen bankovním a nebankovním společnostem, které si ČNB důkladně prověří.

Pokud tedy narazíte na poskytovatele, který licenci ČNB nemá, půjčku si od něj neberte. Nejspíš se jedná o lichváře nebo jiného neférového poskytovatele, jehož půjčka by pro vás byla velmi nevýhodná (např. tak, že vám k půjčce přičte skryté poplatky nebo pokuty).

TIP: Jak poznat, že má poskytovatel licenci ČNB? Většinou se s ní pochlubí na svých webových stránkách. Pokud na nich však informace o licenci nenajdete, hledejte jméno společnosti v seznamu ČNB.

2) Důkladná kontrola vašich příjmů a dluhů

Ať už vás čeká bankovní, nebo nebankovní půjčka, měl by si váš poskytovatel půjčky zkontrolovat, že ji zvládnete splácet. Udělá to tak, že si od vás vyžádá potvrzení o příjmu, výpis z účtu nebo daňové přiznání. Dívat se bude na údaje minimálně za poslední 2 měsíce.

Férový poskytovatel půjčky zároveň musí také nahlédnout do registru dlužníků a ujistit se, že nemáte nějaké nesplacené finanční závazky nebo exekuce. Pokud nějaké takové v registru najde, nemusí vám půjčku povolit.

Proč je to potřeba? Každý správný poskytovatel půjčky by měl sjednávat půjčky pouze těm, komu nezatíží rodinný rozpočet a koho nepřivede do dluhů. Společnostem, které potvrzení o příjmech nevyžadují a do registru dlužníků nenahlížejí, na ničem z toho nezáleží.

3) Transparentní informace a jednání

Ještě než si od nějaké společnosti půjčíte, pečlivě si ji proklepněte. Přečtěte si, co se o ní píše na internetu a jaké s ní mají zkušenosti ostatní. Zjistěte si, kde sídlí její pobočky a jak dlouho je společnost na trhu. To vše vám dá cenné informace, díky kterým přijdete na to, jestli je pro vás poskytovatel půjčky vhodný, nebo ne.

Důležitý je taky způsob, jakým s vámi společnost jedná. Chce po vás někdo podpis smlouvy co nejdřív? Nemáte moc prostor ani čas si ji přečíst? Ve stresu nic nepodepisujte. Vezměte si čas na rozmyšlenou, proberte půjčku s rodinou nebo známými. Nikdo by vás do sjednání půjčky neměl tlačit, a pokud ucítíte, že to dělá, odmítněte a najděte si jinou společnost.

4) Pomoc v případě, že přestanete být schopní splácet

Pracovní úraz a následný částečný výpadek příjmů. Ztráta práce a žádné nové zaměstnání v nedohlednu. Stát se to může každému a důvěryhodní poskytovatelé půjček s tím počítají. Proto vám při domlouvání půjčky nabídnou taky pojištění schopnosti splácet, díky kterému si nemusíte se splátkami během pracovní neschopnosti nebo ztrátě zaměstnání dělat hlavu.

Nemusí jít ale jen o pojištění. Seriózní společnosti vám nabídnou pomocnou ruku i bez něj – třeba tak, že vám dovolí upravit si výši splátky nebo si prodloužit dobu splácení. Ty lichvářské vám naopak za to, že nezvládnete půjčku splácet, přičtou vysoké pokuty. Podívejte se proto do smlouvy, jak se k tomuto problému daná společnost staví, a rozhodujte se i podle toho.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kurzovní lístek ČNB: Aktuální kurz koruny k euru, kalkulačka

Kurzovní lístek ČNB: Aktuální kurz koruny k euru, kalkulačka

Kurzovní lístek ČNB reflektuje vývoj kurzů cizích měn. Zajímá vás, jak si stojí euro, nebo jiné měny?

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení? Jak o něj zažádat a kolik vlastně je? Všechny informace o příspěvku na bydlení pro rok 2024 se...

Srovnání úroků na termínovaných vkladech 2022

Srovnání úroků na termínovaných vkladech 2024

Termínované vklady představují bezpečný způsob, jak nechat zhodnocovat své peníze. Podívejte se na srovnání nejvyšších úroků ✌

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY