Kurzovní lístek ČNB: Aktuální kurz koruny k euru, kalkulačka

Česká národní banka (ČNB) dohlíží nad finančním trhem v České republice. Jejím úkolem je stanovovat pravidla zajišťující stabilitu bankovního sektoru, kapitálového trhu, pojišťovnictví a sektoru penzijních fondů.

Kurzovní lístek ČNB: Aktuální kurz koruny k euru, kalkulačka Foto: Freepik

Česká národní banka (ČNB) kurzovní lístek

Co se týče kurzu české měny k cizím měnám, ČNB vyhlašuje kurzy devizového trhu pro běžně obchodované měny každý pracovní den po 14:30 s platností pro aktuální pracovní den a pro případnou následující sobotu, neděli či státní svátek.

Kurz je klíčový pro firmy a jejich převod měn (devizy jakožto bezhotovostní zahraniční peníze, převody mezi účty, platby kartou, cenné papíry) a pro nastavení kurzů měn v komerčních bankách.

Jestliže se chystáte na dovolenou a měníte si peníze, vždy vás bude zajímat kurz valut, tedy hotovostních peněz (bankovky a mince). Výměna valut je klasickou směnárenskou činností.

ČNB vydává jen jeden aktuální kurz dané měny, podrobnější rozlišení nabízejí až komerční banky.

Dnešní kurzovní lístek ČNB

Kurzy měn jsou ovlivněny zejména situací na trhu a ta je zase poznamenána ekonomickou a politickou situací u nás i ve světě a také výší úrokových sazeb.

V případě, že chcete českou měnu směnit za cizí, budete postupovat podle sloupce prodej, a když směnit cizí měnu za české koruny, musíte se řídit sloupcem nákup.

ČNB kurzy: Kurz koruny k jiným měnám, výpočet

Kurzy devizového trhu se počítají na základě monitorování vývoje měn na mezibankovním devizovém trhu. Podle oficiálního webu ČNB „Vyhlašované kurzy vybraných měn odpovídají tomu, jak se jednotlivé měny obchodovaly na devizovém trhu ve 14:15 místního času.“

Kurz ČNB eur – Euro

Pokud cestujete v rámci Evropské unie, tedy Eurozóny, eurem lze platit ve 20 zemích, které euro přijaly, a to v Belgii, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Finsku, ve Francii, Irsku, Španělsku, Chorvatsku, Itálii, na Kypru, v Lucembursku, na Maltě, v Německu, Nizozemsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, na Slovensku a ve Slovinsku.

Týká se to i jejich zámořských území: Kanárské ostrovy, Azory, Ceuta a Melilla, Francouzská Guyana, Guadeloupe, Madeira, Martinik, Mayotte, Réunion, Svatý Bartoloměj a Saint-Pierre a Miquelon.

Na základě dohody s Evropskou unií si Monako, Andorra, San Marino a Vatikán stanovily euro jako národní měnu.

Kurzovní lístek ČNB: Kalkulačka, historie

Lidé nejčastěji hledají aktuální kurzovní lístek ČNB eur, kurz dolaru, forint a kurz zlotý. K tomu slouží praktická kalkulačka pro převod měn. Stačí pouze doplnit částku, kterou chcete převést a kalkulačka ji přepočítá valutovým kurzem. Kalkulačku poskytuje server Měšec.cz.

Další možností je navštívit web s kurzovním lístkem ZDE, případně i ZDE. Na prvním odkazu si na webu můžete prohlédnout i historický vývoj zvolené měny.

Kurzovní lístek ČNB střed – Co je to středový kurz?

Středovým kurzem se rozumí průměr nákupního a prodejního kurzu, avšak jde pouze o informaci pro banky a pojišťovny. Podle serveru Skip Pay ho banky například „využívají pro přepočet transakcí provedených platební kartou v cizině a převod peněz do zahraničí. Pojišťovny na základě středového kurzu zase vyčíslí výši výloh, které musel klient zaplatit v cizí měně na úhradu nákladů spojených s pojistnou událostí v zahraničí.“

Jaký je střed eura si můžete přečíst na webu České spořitelny, kde najdete i kurzovní lístek ČS spořitelna.

ČNB střed, valuty a devizy obsahuje i kurzovní lístek KB, který najdete TADY.

*️⃣Která banka má nejlepší kurz na euro a jaký je kurz eura ve směnárnách?

Nejdůležitější je projít si více kurzovních lístků a porovnávat. Nejvýhodnější kurzy měn v bankách a směnárnách v České republice naleznete např. na webu Kurzy.

Když se rozhodnete jít do směnárny, prověřte si ji přes recenze a volte tu s nulovými poplatky a nejvýhodnějším kurzem. U banky počítejte s tím, že za výměnu zaplatíte určitý poplatek, ale na druhou stranu někomu to za tu jistotu stojí. Výše poplatků banky za směnu souvisí s hodnotou nákupu, případně prodejem valut.

*️⃣Jaký je kurz české koruny vůči euru?

Koruna vůči euru posílila téměř o tři procenta, minulý rok touto dobou (9.6.2022) bylo 1EUR = 24,690 Kč.

*️⃣Jaký je kurz eura prodej?

Kurzy eura v bankách a směnárnách byl ke dni 9.6.2023 pro Komerční banku (valuty, prodej): 1EUR = 24,497 Kč, pro směnárnu Exchange 1EUR = 23,90 Kč.

Zdroje:

  • www.kurzy.cz
  • www.mesec.cz
  • www.cnb.cz
  • europa.eu
  • skippay.cz

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

starší lékař, platové tabulky 2024

Platové tabulky 2024: Všichni ve veřejném sektoru zchudnou!

Každá čtvrtá koruna, kterou nyní utrácí český stát, je půjčená. Vláda proto hledá nové příjmy a úspory. Ministr financí Zbyněk Stanjura...

Nemocenská: Vyplácení, nárok, výše, kalkulačka, OSVČ

Nemocenská: Vyplácení, nárok, výše, kalkulačka, OSVČ

Ocitli jste se kvůli nemoci či úrazu na dočasné pracovní neschopnosti a máte otázky týkající se nemocenské? Odpovědi naleznete v článku ☝️

Žádost o cestovní pas – cena, jak dlouho trvá a další info

Žádost o cestovní pas – cena, jak dlouho trvá a další info

Potřebujete si zažádat o nový cestovní pas a hledáte jasné a přehledné informace? Vše, co potřebujete o vydání nového pasu vědět, najdete v...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY