Koncesionářské poplatky - jak se přihlásit a odhlásit

Koukáte se doma na TV? Posloucháte rádio ať už doma či v autě? Víte, že jste povinni platit koncesionářské poplatky? K čemu jsou, jak se platí a kde se k nim přihlásit se dozvíte právě zde.

Co jsou koncesionářské poplatky - Kolik za ně zaplatíte
Přihlášení a odhlášení - Pro podnikatele - Výjimky

Koncesionářské poplatky - jak se přihlásit a kdy je platit Foto: Pixabay

Zvýšení koncesionářských poplatků 2023

Ministr kultury Martin Baxa na začátku září 2023 oznámil, že se vláda dohodla na zvýšení poplatků za televizi a rozhlas. Kromě toho se také rozšíří okruh platících. Poplatky se posledních 18 let neměnily, ceny za tu dobu ale vzrostly o desítky procent a zástupci České televize dlouhodobě varují, že současné příjmy už dávno nestačí.

  • U České televize se má poplatek zvýšit o 25 Kč na 160 korun.
  • U Českého rozhlasu se má poplatek zvýšit o 10 Kč na 55 korun.

Zároveň se povinnost platit poplatky rozšíří na všechny majitele mobilních telefonů, tabletů nebo jakýchkoliv jiných přístrojů, které jsou schopné přijímat televizní vysílání. Stále ale bude platit, že se platí jeden poplatek za jednu domácnost.

Změny by podle Baxy měly začít platit až od ledna 2025.

Co jsou koncesionářské poplatky a kdo je povinen je platit

Česká televizeČeský rozhlas jsou média, kterým se říká veřejnoprávní. Musejí být politicky nezávislá a nesmí přejít do soukromého vlastnictví. To je dáno zákonem o rozhlasových a televizních poplatcích - č. 348/2005 Sb. Na jejich provozu se tak podílí každý, kdo vlastní televizi nebo rádio pomocí koncesionářských poplatků.

Tyto poplatky platí domácnost jako celek. Není tedy nutné, aby koncesionářské poplatky platil každý v rodině, která bydlí pohromadě. Povinnost platit koncesionářské poplatky vzniká při pořízení první televize či rádia, ale také při jejich dlouhodobém zapůjčení (na dobu delší než jeden kalendářní měsíc). Jste-li nájemníkem v bytě s TV či rádiem, také jste povinni platit tyto poplatky vy, nikoli majitel bytu.

U koncesionářských poplatků nerozhoduje, zda-li se koukáte na ČT, nebo jestli posloucháte Český rozhlas. Nezáleží tedy na tom, že vám doma běží jenom Netflix, nebo posloucháte pouze Radio Kiss. Pokud vlastníte přijímač, musíte ze zákona platit koncesionářské poplatky.

Kolik je poplatek za televizi a rozhlas

Poplatky se platí měsíčně. V roce 2023 za televizi zaplatíte 135 Kč a za rozhlas 45 Kč. Platbu můžete provést osobně na České poště, nebo přes internet na stránkách České televize a Českého rozhlasu. Většina lidí k platbě těchto poplatků využívá SIPO.

Koncesionářské poplatky v roce 2023
Poplatek za televizi 135 Kč
Poplatek za rozhlas 45 Kč

Jak probíhá přihlášení ke koncesionářským poplatkům

K platbě koncesionářských poplatků se musíte sami přihlásit, a to nejpozději do 15 dnů od chvíle, kdy vzniká povinnost je platit. Přihlášení (ale také odhlášení) probíhá dvěma způsoby:

  • na České poště
  • přes internet

Pokud zajdete na pobočku České pošty, můžete na místě poplatky ihned zaplatit a vyřešíte tak obojí naráz. Druhá možnost, přihlášení přes internet, je jistě pohodlnější. Nemusíte běhat na poštu a čekat někdy opravdu dlouhé fronty. Vše vyřešíte sami z pohodlí domova. Stinnou stránkou ovšem je, že se budete muset zaregistrovat na portálu České televize a Českého rozhlasu. Koncesionářské poplatky potom zaplatíte bankovním převodem.

Chcete-li se naopak od placení koncesionářských poplatků odhlásit, opět tak můžete učinit na České poště i online.

Koncesionářské poplatky platí i podnikatelé

Také podnikatelé jsou povinni platit koncesionářské poplatky, vlastní-li alespoň jednu televizi nebo rádio. Nerozhoduje, jaký účel TV nebo rádio ve vašem podnikání plní. Pokud tedy máte rádio jen jako kulisu, aby vám práce rychleji utíkala, stejně se na vás vztahují koncesionářské poplatky pro podnikatele.

Ke koncesionářským poplatkům se OSVČ musí také sami přihlásit. Poplatky se v tomto případě hradí přímo na účet České televize a Českého rozhlasu, a to vždy jednou za čtvrt roku. Splatnost těchto poplatků je vždy 15. první měsíc čtvrtletí. Tzn. 15. ledna, 15. dubna, 15. července a 15. října.

Výjimky - kdo nemusí platit koncesionářské poplatky

Přestože TV či rádio vlastní téměř každý, existují i výjimky. Domácnost, kde žádný z těchto přijímačů není, nemusí platit koncesionářské poplatky. Aby tomu tak bylo, je nutné zaslat České televizi a Českému rozhlasu čestně prohlášení o tom, že nevlastníte žádný přijímač.

Pozor! Pokud doma nemáte televizi ani rádio, ale vlastníte auto a v něm rádio posloucháte, pořád jste povinni platit koncesionářské poplatky!

Od placení koncesionářských poplatků jsou osvobozeny také chalupy a chaty. Platíte-li poplatky za domácnost, nemusíte je znovu platit kvůli televizi či rádiu u vás na chalupě.

Koncesionářské poplatky nemusí platit také tyto instituce:

  • školy
  • zastupitelské úřady České republiky v zahraničí
  • Rada pro rozhlasové a televizní vysílání
  • licencovaní provozovatelé vysílání
  • soudy - v případě, že se TV či rádio využívá pro účely soudního řízení
  • muzea - v případě, že jsou přijímače součástí výstavy

Další výjimkou jsou domácnosti s velmi nízkými příjmy. Je-li příjem vaší domácnosti nižší než 2,15 násobek životního minima, můžete si zažádat o osvobození od placení koncesionářských poplatků. Každý půlrok ovšem musíte doložit příjmy domácnosti, aby osvobození od placení nadále trvalo. V případě, že se vaše příjmy zvýší, nebo je nedoložíte, automaticky se vaše domácnost znovu stává poplatníkem koncesionářských poplatků.

Poslední výjimkou jsou neslyšící a nevidomí lidé, kteří jsou od těchto poplatků úplně osvobozeni.

Pokuta za neplacení koncesionářských poplatků - co vám hrozí?

Neplacení koncesionářských poplatků může vyjít draho. Pokutovat vás může jak Česká televize, tak i Český rozhlas.

  • Pokuta od České televize: 10 000 Kč
  • Pokuta od Českého rozhlasu: 5 000 Kč

Kromě pokuty, která je sama o sobě velmi vysoká, navíc musíte zaplatit včas, protože jinak vás čeká ještě možný soud a úroky z prodlení.

Jak zrušit placení koncesionářských poplatků

To je častým dotazem poplatníků. V případě, že máte v bance trvalý příkaz, můžete ho sami jednoduše zrušit. Odchází-li vám roční platby jako SIPO, pak je nutné zajít na pobočku České pošty. S sebou si vemte doklad SIPO, ze kterého se dá vyčíst vaše spojovací číslo, a samozřejmě doklad totožnosti.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Dobrý den. Zjistil jsem, že omylem platím dvakrát koncesionářský poplatek za TV. Jednou na SIPO a jednou trvalým příkazem. Vrátí mi TV omylem zaslané platby - přeplatky? Nebo poraďte, kde je nárokovat. Děkuji Hošek.

Pokud sleduji Čs.televizi přes internet,přes protokoly IPTV (tudíž logicky nemám a nepotřebuji vysokofrekvenční stupeń v přístroji)..Proto nemá nárok hlásná trouba Čs.televize na žádné koncesionářské poplatky..Změnte si definici poplatků v zákoně a neterorizujte zločineckým vymáháním poplatků na lidech,protože žalobu na neplacení poplatků schodí ze stolu jen trochu vzdělanější znalec elektroniky..

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Čistá mzda se v roce 2021 zvedla o stovky až tisíce korun!

Postup výpočtu čisté mzdy (online mzdová kalkulačka)

Co je čistá mzda? Jak postupovat při výpočtu čisté a hrubé mzdy? Jak zrušení superhrubé mzdy ovlivnilo váš plat? ☝ Veškeré informace...

Český startup Ikiseq nabízí investování do talentovaných lidí s potenciálem uspět

Burza talentů Ikiseq - představení investiční platformy

Ikiseq⭐ je první investiční platforma svého druhu na světě, která nabízí přímo se podílet na rozvoji konkrétního talenta nákupem podílů na...

Zdravotní sestra

Platové tabulky státních zaměstnanců 2024

Jak si letos polepší státní zaměstnanci? Jak vypadají platové tabulky učitelů, zdravotníků, policistů či vojáků? Všechny platové tabulky...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY