Valorizace důchodů v roce 2024

V lednu 2024 dochází k navýšení všech státních důchodů. O kolik si důchodci polepší? Jaká pravidla platí pro řádnou a mimořádnou valorizaci? A jak probíhala valorizace důchodů v minulém roce?

Valorizace důchodů Foto: Pixabay

Co je valorizace důchodů, kdy byla, kdy bude a proč?

Slovo valorizace jednoduše znamená navýšení hodnoty vyplácené částky obvykle v návaznosti na rostoucí inflaci. Valorizace může probíhat u různých dávek a platů, my se budeme soustředit na valorizaci starobních důchodů.

Vyplácená částka se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra je jednotná pro všechny pobíratele starobního důchodu a měla by odpovídat desetině průměrné mzdy. Zbytek částky pak tvoří takzvaná procentní výměra, která se vyměřuje podle zásluh. Závisí totiž na výši příjmů, počtu odpracovaných let a odvádění sociálního pojištění. Zohledňuje tedy celkovou pracovní a pojišťovací historii každého důchodce zvlášť.

  • Na loňský rok 2023 připadly valorizace hned dvě, řádná lednová a mimořádná červnová.
  • V letošním roce 2024 zatím proběhla řádná lednová valorizace. O dalších plánovaných navýšeních vás budeme včas informovat.

Facebookový profil

Ústavní soud schválil zkrácení valorizací 2024

71 poslanců z hnutí ANO vzneslo stížnost ohledně šetření na navyšování důchodů, kvůli kterému už v loňském roce při mimořádné valorizaci v červnu 2023 dostali poběratelé důchodů průměrně o tisíc korun méně, než bylo původně v plánu. Napadli vládu, že zneužila legislativní nouze.

Soud však 24. ledna oznámil, že zákon o zkrácené valorizaci byl však shledán oprávněným a ve shodě s ústavou. "Soud nezjistil, že by vláda pochybila," vysvětluje soudce.

Řádná valorizace důchodů – leden 2024 (novela zákona, důchodová reforma)

V loňském roce byla podepsána důchodová reforma, která v tomto roce vstupuje v platnost. Novela zákona obnáší přísnější pravidla pro předčasné důchody, zpomalení řádné valorizace a zavedení dočasného přídavku v závislosti na růstu cen místo mimořádné valorizace.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky průměrný důchod se začátkem roku 2024 dosahuje výše kolem 20 690 Kč. To znamená nárůst o 360 Kč oproti poslední loňské valorizaci. Zároveň se však jedná o nárůst, který je o 400 Kč nižší v porovnání s rokem předchozím.

Výše základní důchodové výměry pro rok 2024 se rovná 4 400 Kč.

Mimořádná valorizace důchodů – červen 2023

Kvůli nadměrně rostoucí inflaci bylo v tomto roce přistoupeno k výjimečnému opatření, tedy mimořádné valorizaci, která proběhla mimo řádný termín začátkem léta.

Původně tato mimořádná valorizace měla důchody navýšit o zhruba 1760 korun, nakonec ale důchody narostly jen o 760 Kč v souvislosti se změnou zákona o valorizaci. Ta byla na začátku března schválena ve Sněmovně i v Senátu, i když i řada senátorů vládních stran nesouhlasila s tím, že poslanci o zákonu jednali ve stavu legislativní nouze.

Prezident Petr Pavel byl k novele zákona zprvu skeptický, protože si nebyl jistý, zda byla v souladu s ústavou. Nakonec ji nechal prošetřit u Ústavního soudu. Reagoval tak mimo jiné na stížnosti ze strany opozičního hnutí ANO.

Jurečka: Důchody musí být udržitelné do budoucna

Podle současného ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky se jedná o nezbytný krok z důvodu udržitelnosti do budoucna a obecné spravedlnosti mezi poběrateli důchodu. Mimořádná valorizace se totiž přiděluje na základě zásluh, a tak dochází ke znevýhodnění poběratelů nižšího důchodu.

Jak se navýšily důchody po schválené novele zákona o valorizaci v červnu 2023? (konkrétní částky, tabulka)

Novela zákona přilepšila pouze důchodcům v kategorii nejnižších důchodů, poběratelům vyšších důchodu přihoršila úměrně k částce, kterou pobírají. V tabulce níže se můžete podívat na konkrétní čísla a porovnat výchozí výši důchodu s původně  plánovaným navýšením a navýšením po schválení novely zákona. V posledním sloupci vidíme, jak si kdo polepšil nebo pohoršil.

Výchozí výše důchodu Původně plánované navýšení Po novele zákona Rozdíl
6 000,- 6 226,- 6 446,- + 220,-
8 000,- 8 456,- 8 492,- + 36,-
10 000,- 10 686,- 10 538,- - 148,-
12 000,- 12 916,- 12 584,- - 332,-
15 000,- 16 261,- 15 653,- - 608,-
19 000,- 20 721,- 19 745,- - 976,-
21 000,- 22 951,- 21 791,- - 1 160,-
25 000,- 27 411,- 25 883,- - 1 528,-
30 000,- 32 986,- 30 993,- - 1 988,-
35 000,- 38 561,- 36 113,- - 2 448,-

zdroj: Novinky.cz

Řádná valorizace důchodů – leden 2023

V lednu roku 2023 proběhla řádná valorizace. Řádná proto, že k ní došlo v řádném valorizačním termínu, tedy se začátkem kalendářního roku. K takovému navýšení dochází podle zákona každoročně, aby se udržovala v normě životní úroveň pobíratelů důchodu s ohledem na nárůst cen.

Důchody přiznané před začátkem roku se navýšily o 825 korun, při čemž ke starobním i předčasným starobním důchodům bylo připočteno výchovné 500 korun za každé vychované dítě pro hlavního pečovatele. O takový důchod není třeba podávat žádnou speciální žádost, valorizace probíhá automaticky. O výchovném se můžete více dozvědět ZDE.

Při řádné valorizaci se navyšuje jak základní výměra, tak procentní výměra, tedy obě části důchodu. Konkrétní částku navýšení si můžete vypočítat na valorizační kalkulačce.

Valorizace předčasného, invalidního a pozůstalostního důchodů

Nárok na navýšení pobírané důchodové částky mají všichni důchodci, a to nejen starobní, ale i předčasní, invalidní a pozůstalostní (tedy vdovské nebo sirotčí). Platí pro ně stejný valorizační vzorec jako pro starobní důchody.

Kalkulačka pro výpočet valorizace důchodů v roce 2023

Přesné navýšení svého důchodu, které vám bylo přiděleno od ledna, si můžete vypočítat TADY.

Valorizační kalkulačka Foto: Pixabay

Na závěr si pojďme shrnout to nejdůležitější...

Kolik valorizací proběhlo v roce 2023?

V minulém roce 2024 proběhly valorizace dvě, a to řádná lednová, kdy došlo k navýšení základní i procentní výměry, a jedna mimořádná v červnu, kdy se navýšila pouze procentní výměra. Více o řádné lednové valorizaci se dozvíte TADY a o mimořádné letní valorizaci TADY.

Kolik valorizací proběhne v roce 2024?

V letošním roce zatím proběhla jedna řádná valorizace, a to v lednu 2024. O dalších navýšeních vás budeme včas informovat.

Týkají se letošní valorizace i jiných než starobních důchodů?

Ano, týkají se i předčasného starobního, invalidního a pozůstalostního (tedy sirotčího nebo vdovského) důchodu.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Vládo, proč berete peníze důchodcům? Oni za Vaši neschopnost nemohou. Podejte všichni, do jednoho demisi, vedete národ di záhuby

V článku je psáno, že bude jen jedna mimořádná valorizace v červnu 2023. V únoru už ale zase byla vysoká inflace, a pokud takto inflace bude pokračovat tak to budou řešit jako jak, to už s žádnou další mimořádnou valorizací stát nepočítá? Je na to přece zákon, pořád platný zákon. Neb zase vláda nic neřeší, s ničím nepočítá a přijde zase s něčím na poslední chvíli a bude to řešit v legislativní nouzi?

Jak to tak nezůčastněně sleduji,s příchodem této "koalice" země přešla od sametové revoluce k novému vývojovému stádiu, totalitní demokracii.K tomuto závěru mě vyprovokovala dnešní debata Moravce a to ubohého premiéra.

Soudruzi poslanci-- za co ??? Proč trestáte důchodce ? Nemáte rodiče , či prarodiče ,kterých se toto také týká ?

Stáří kterému se oplácí stejnou mincí jako když ďábel má svého převozníka a ten má své žezlo a těžko se ho zbaví a tím trpí i staří lidí nad vládou která nechce být schopná a splňovat jaké koliv jiné akceptovatelné pomoce těm kteří ji potřebují to je kalkulace na úkor neschopnosti těch kteří se dotýkají toho ďáblovo žezla a trestají jako důchodce tím že z nich dělají své otroky

A co cirkevní restycuce taky budou kratit

Myslím, že by se vláda měla zaměřit spíše na sebe a ne na důchodce. Kdyby si místo zvyšování svých platů, platy snížily...zbylo by jim i tak dost a do státni kasy by to taky něco přineslo. Ale ono je snažší důchodcům ubrat, sobě přidat a ještě krást.

Vždy to odnese ta nejslabší skupina- důchodci.
Proč si politici nesníží v době krize své nehorázné platy a náhrady, byty mají zdarma,obědy za pakatel, vozí se v luxusních autech,podnikají drahé nesmyslné cesty např.p.Pekarová na Thai Wan , posílají peníze " Bůh" ví kam na úkor našich lidí. V Česku je více ohrožených skupin, nejenom důchodci, např. samoživitelky, dělníci pracují za malé platy!Vše zdražuje!! A kdo za to může? Podle mne vláda, ta se stará jen o svoje přidávání na platech,vysokých odměnách, každý ministr má několik poradců placených z našich daní.A přitom by politici měli jít příkladem. Co vy na to pane premiére?

Když se koncem roku jednalo o zákonném přidání poslancům o desítky tisíc pro každého, muselo za každou cenu projít.-Peníze se našly, protože byly obavy ze soudců. Důchodci musí přijmou vše, nemají sílu se bránit. Pracovala jsem 42 roků a odváděla na důch.pojištění, rovněž můj zaměstnavatel.

Snížení narustu dúchodů to nevytrhne. 19mil uspora je směsná jek prijdete o 2.mil voličů v komunalnich volbách.
Co takhle něco dokazat , třeba vybrat nevybrane daně to budou nějaké stovky milionů ale asi moc prace. Osolit lidi co cely život pracovali a prinašeli do st. Rozp je snažší že?

Dobrý den , prosím o informaci .
Jak to bude s tím valorizaci příspěvku na péči
jak slibuje ministr Jurečka . Bude ještě letos
vyplácena v červnu spolu s navýšením duchodu .

Děkuji
Jan

Dobrý den,

příspěvek na péči poroste společně s valorizací důchodu. Jurečkovo ministerstvo plánuje v rámci projednávané novely zákona zavedení automatického valorizačního schématu, které by umožnilo navyšování těchto příspěvků v závislosti na vývoji důchodů. To znamená, že by se příspěvek na péči zvyšoval vždy o tolik procent, o kolik by se navyšovala procentní výměra. To by se mělo týkat všech čtyřech stupňů péče, příspěvek na péči prvního stupně by se měl od července zvýšit z 880,- na 2000,- měsíčně.

S pozdravem
MD a redakce

Pokud jde omimořádnou valorizaci důchodů, je krok vlády naprosto správný, není to žádné "okrádání důchodců", protože řádná valorizace proběhla podlezákona a tato je jen něco navíc. Nebo tady všichni "důchodově spořili"tak, že si to po rozhazování Babišovy vlády vůbec můžeme dovolit?

Vláda ČR hospodařit neumí a čím více se snaží je hospodaření horší a horší.
Nyní se vláda snaží okrást důchodce a příště mladé lidi na daních.Tato vláda neví co dělá.
Měli by podat demisi.
Každý den prodloužení nás stojí milióny korun navíc.

Už několikrát jsem v TV slyšel, že vláda plánuje pomalejší růst důchodů, než dosud, než je inflace (změnou legislativy) ! Upozorňuji, že průměrná mzda za posledních 10 let narostla o 43% (dle STÚ) a předpokládám, že zhruba ve stejném poměru rostly i daně, kdežto můj důchod pouze vzrostl o 35%. Nevidím tedy žádný důvod, proč dále snižovat důchody, na které jsme si my důchodci řádně v minulosti platili důchodové pojištění?? jedná se o neoprávněné okrádání seniorů!

Dobrý den, prosím o informaci pokud půjdu do předčasného důchodu v květnu 2023 zda budu mít nárok i na lednovou řádnou valorizaci.Děkuji za odpověd.

Před odchodem do starobního důchodu jsem (při zkráceném úvazku na 6 hod.denně) pobírala častečný invalidní důchod.Jak se to projeví ve výpočtu a pobírání starobního důchodu?

Dobrý den, prosím o informace.
1) jak se počítá důchodová zamítačka, dojde k % krácení za neodpracované 90ti denní cykly již při výpočtu (v tomto roce) nebo se zmiňované krácení započte až v čase, kdy si nechám uvolnit výplatu důchodových dávek?
2) otázka - při výpočtu důchodové zamítačky v r.2022, bude vypočtená částka důchodu valorizována v lednu 2023 a případně i mimořádně během roku 2023 pokud dojde k mimořádné valorizaci v 2023 nebo ne?
3) kde najdu návod - postup výpočtu starobního důchodu. Jde mi o to, že při předčasném důchodu se % krácení počítá z "procentní výměry důchodu" z plné výše, která se vypočte z "výpočtového základu" a ne ze skutečné výše procentní výměry důchodu, která se vypočítá dle odpracovaných let (za každá rok 1,5%, t.j. např. 44let je 66% z "jmenovité" procentní výměry důchodu.

Děkuji
Lumír

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Čistá mzda se v roce 2021 zvedla o stovky až tisíce korun!

Postup výpočtu čisté mzdy (online mzdová kalkulačka)

Co je čistá mzda? Jak postupovat při výpočtu čisté a hrubé mzdy? Jak zrušení superhrubé mzdy ovlivnilo váš plat? ☝ Veškeré informace...

Kalkulačka odchodu do důchodu – vzorec a tabulka důchodů

Kalkulačka odchodu do důchodu – vzorec a tabulka důchodů

Chystáte se do starobního důchodu? Zajímá vás předčasný odchod do důchodu a důchodová kalkulačka? Veškeré informace se dočtete v článku! ✔️

Výše invalidního důchodu se odvíjí od mnoha faktorů. Nejsnadnější cesta tedy je, využít k výpočtu invalidního důchodu online kalkulačku.

Invalidní důchod v letošním roce – podmínky, žádost a kalkulačka

Kolik je invalidní důchod v roce 2024? Kdo na něj má nárok a jaké podmínky musí žadatel splnit?✔️ Veškeré informace o invalidním důchodu...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY