Bonus za vychované dítě k důchodu - kdo dostane 500 Kč

Od letošního září mohou senioři pobírající starobní důchod požádat o příspěvek za vychované dítě či "výchovné". Týká se především matek, které příspěvek dostanou automaticky. Další osoby musí kromě podání žádosti splňovat určité podmínky. Všechny podrobnosti a instrukce naleznete v článku.

Kdo má nárok - Žádost o výchovné
Valorizace důchodů 2023

Příspěvek za vychované dítě k důchodu Foto: Pixabay

Státní příspěvek 500 kč na dítě (k důchodu)

Příspěvek 500 korun za vychované dítě či „výchovné“ bude od ledna 2023 vyplácen seniorům pobírající starobní penzi, kteří vychovali jedno či více dětí. Příspěvek může dostat vždy jen jeden z rodičů a vztahovat se bude na každé vychované dítě, přičemž jejich počet není nijak limitován.

Bonus za vychované dítě má snížit rozdíl mezi důchody mužů a žen-matek, které trávily roky s dětmi na mateřských a jejich důchody jsou o to menší. Rozdíl mezi důchody činí v průměru 3 tisíce.

Kdo dostane příspěvek 500 kč za vychované dítě (nárok na výchovné)

Příspěvek 500 kč na dítě je sice primárně určen pro matky, které trávily výchovou dětí více času, nárok na něj však mohou mít i jiné osoby. Abyste mohli získat bonus za vychované dítě, musíte být buď:

  • Matka dítěte/dětí pobírající starobní důchod (s řádným i předčasným důchodem)
  • Otec dítěte či jiná osoba, která dítě vychovávala a pobírá starobní důchod, kterého dosáhla naplněním 35 let pojištěné doby.

Pokud patříte do jedné ze zmíněných skupin, dosáh(a) jste starobního důchodu, který ale zanikl z důvodu stávajícího vyššího invalidního důchodu, nárok na výchovné máte také.

Žádost o výchovné k důchodu a další podmínky

Automaticky příspěvek dostanou ty matky, které do důchodu odešly dříve, tedy jejich důchodový věk jim byl stanoven s ohledem na počet vychovaných dětí. Jiné osoby musí o příspěvek za vychované děti podat žádost na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Pokud o příspěvek žádá otec dítěte či jiná osoba, musí s žádostí předložit i čestné prohlášení, že se o  dítě „staral v největším rozsahu“. Pokud by úřad pojal podezření, že to tak nebylo, může se pustit do zkoumání. V rámci šetření může úřad vycházet z informací o předchozím zaměstnání, místě bydliště, záznamů o čerpání rodičovských dovolených či z  různých svědectví.

K podání žádosti slouží speciální formulář, který najdete na webu ČSSZ. Celému procesu vyplnění a odeslání formuláře se podrobně věnuje tento článek.

Jak žádat o výchovné k důchodu – důležité termíny:

  • Žádosti je možné podávat od září 2022.
  • Dosavadní důchodci a ti, kteří půjdou do penze během letošního roku, mohou žádat o příspěvek nejpozději do konce roku 2024. Pokud by tak neučinili, nárok na výchovné zanikne.
  • Zájemci o příspěvek, kteří půjdou do důchodu v roce 2023 a později si budou muset o výchovné zažádat vždy, a to nejpozději při podání žádosti o starobní důchod. Při žádosti pak bude nutné doložit doklady o dětech, tedy čestné prohlášení a například rodné listy dětí. (Kalkulačku odchodu do důchodu a vyše penze naleznete zde.)

Kdo nemá nárok (invalidní důchod a další)

Příspěvek se vztahuje pouze pro seniory pobírající starobní důchod. Příspěvek se tedy nevztahuje na jiné důchody – invalidní, vdovské atd.

  • Na výchovné rovněž nedosáhnou lidé, kteří invalidní důchod pobírali dříve, načež se jim po dosažení důchodového věku pouze převedl (transformoval) do starobního důchodu (nárok by měly pouze v případě dosažení minimální doby 35 let důchodového pojištění).
  • Matky-důchodkyně, které nemají výchovu započítanou do důchodu, resp. ženy, které výchovu nedoložily.
  • Na příspěvek nemá nárok takový rodič, který se na svém dítěti dopustil trestného činu jakékoli povahy.
  • Do budoucna se také nepočítá s tím, že by příspěvek po případném dřívějším úmrtí matky přešel na otce. Příspěvek v takovém případě propadne bez dalšího nároku.

Odpovědi na doplňující otázky, které v souvislosti se vznikem nároku na výchovné často vznikají, najdete na stránce MPSV.

Zvýšení důchodů od ledna 2023 + příspěvek za vychované dítě

Kvůli rostoucí inflaci budou důchodcům od ledna 2023 také navýšeny důchody, a to v průměru o minimálně 850 korun. Zvýší se obě výměry, podle kterých je výše důchodu vypočtena:

  • základní – částka pro všechny stejná
  • procentní – závisí na délce pojištěné doby a výši příjmů konkrétního důchodce

Za letošní rok byly důchody navýšeny již dvakrát, v lednu a v červnu. K dalšímu navýšení dojde v září, a to průměrně o 700 korun. Výchovné se pak bude každý rok navyšovat spolu s valorizací důchodů.

Finančního příspěvku se však nedočkají jen důchodci. Stát plánuje podporovat například i rodiče nezletilých dětí formou jednorázového příspěvku ve výši 5 tisíc korun. Zda na něj máte nárok, si můžete přečíst v tomto článku.

*️⃣Jak žádat o výchovné k důchodu?

Matky, které odešly do důchodu předčasně s ohledem na vychované děti, dostanou příspěvek automaticky. Ostatní musí podat žádost a splňovat podmínky. Veškeré informace naleznete zde.

*️⃣Kdo bude mít nárok na 500 kč za vychované dítě?

Bonus je primárně určen pro matky pobírající starobní důchod (s předčasným i řádným odchodem). Nárok mají i otcové a případně další osoby ve starobním důchodu. Další podmínky zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Manželka mých 3 dcer umřela v 47 letech, můžu si zažádat o příspěvek za výchovné? Jsem důchodce 78 let, dcery jsme vychovávali společně, nyní mi jedn DCERA UMŘELA, MÁM NA NI TAKÉ NÁROK?

Teď v červnu budu mít 65.let a mám invalidní důchodu 3.stupně Chybí mi 3.roky .Onemocněla jsem rakovinou prsa v r. 2001 a podruhé v roce 2015 ,mám nárok na výchovné na děti? 4 děti syn umřek ve 14 letech byl ležák , jsem sama ,,

Manželka nedostala příspěvek důchodu za vychované děti za 1a2 měsíc i když splnuje požadavky. může jej zpětně dostat

Dobrý den. Vychovala jsem 1 dítě, ale 500 Kč k důchodu jsem nedostala. Je nás více takových, kam se mám obrátit s reklamací.

Mám nárok na příspěvek za výchovu dětí, když beru vdovský důchod?
Kdyby manžel nezemřel,tak příspěvek dostanu?

S manželkou jsme vychovali dvě děti.Manželka bohužel již před rokem zemřela.Já pobírám starobní a vdovský důchod.Mám nárok na výchovné?

Vychovala jsem 2 dětí,ale byla jsem celý věk v domácnosti ptám se jestli mám nárok na výchovné

MÁM NÁROK NA PŔÍSPĚVEK 500 Kč ZA VYCHOVANÉ DÍTÉ KTERÉ JSME VYCHOVALI
S MANŹELKOU SPOLEĆNÉ A NYNI JSEM VDOVEC

Vychovala jsem dvě děti. Do invalidního důchodu jsem odešla když jsem byla již 2x babičkou a syn po maturitě nastoupil na VŠ. Za pár roků jsem byla převedena do starobního důchodu. Odpracovaných roků mám mnoho, pracovala jsem i při invaliditě na částečný úvazek. Příspěvek jsem nedostala. Děti
asi nejsou podle úřadů vychované. Může o příspěvek požádat manžel ? Vychovávali jsme společně.

Všude se píše o automatické výplatě výchovného 500,-Kč na dítě.Nikde ani zmínka o procentuálním snížení částky v případě práce v zahraničí.Proč?

Dobrý den,chci se zeptak jestli mám nárok na výchovné,když mám častečný invalidní důchod 2.stupně a letos od 5. února mi jej převedou na starobní důchod,ale chybí mi doba pojištění.Vychovala jsem 3 děti. Děkuji za odpověď.

S manželkou jsme vychovali 3 děti ale manželka již zemřela já jsem ve starobním důchodu mám nárok na příspěvek 500 korun?Pokud ano tak kam mám poslat žádost

Mám nárok na výchovné,když jsem byl vdovec se třemi dětmi a pak si nasel manželku která take umřela.pobíram starobní a vdovský důchod

S manželkou jsme vychovali dvě děti.Manželka bohužel již zemřela.Já pobírám starobní a vdovský důchod.Mám nárok na výchovné?

S manželkou jsme vychovali jedno dítě.Manželka,starobní důchodce před dvěma léty zemřela.Já jsem rovněž starobní důchodce.Mám nárok na výchovné?

Dobrý den chci se zeptat zda najdu někde vyplněný formulář na výchovu dětí a co k tomu vše přítel bude potřebovat jako vdovec dekuji

Jsem 2 roky vdovec můžu žádat ja

Jsem 2 roky vdovec můžu žádat ja

Vychovali sme s manželkou 4 déti manželka je 2 roky po smrti mám na to nárok

Mám nárok na příspěvek 500 kč za výchovné dětí, které jsme vychovali s manželkou společně a nyní jsem vdovec a pobírám storobní a vdovský dúhcod.
Mám n příspěvek nárok?

S manželkou jsme vychovali společně 2 děti. Manželka již v důchodovém věku zemřela. jsem vdovec, pobírám starobní a vdovecký důchod. Mám na příspěvek nárok, jak o něj žádat a jak zdůvodnit žádost?

hledám formulář na výchovné a kde nic tu nic. mají jej na ossz?

4,11,2022

Chtěla bych se zeptat má tatínek nárok na prispek na dítě když je vdovec vychovávaly děti s manželkou společně.Tatinek je v důchodu.dekuji

Vychovali jsme s manželkou společně dvě děti a manželka mi zemřela již v důchodovém věku. Mám jako vdovec nárok na příspěvek?

Obávám se, že zde nám nikdo neodpoví. Zde jsou pouze komentáře že pane Martine Skočdopole ??

Mám 4 děti. formulář je pouze na jedno dítě. Musím vyplnit 4 x A přiložit 4 x čestné prohlášení ???? Děkuji za odpověď

Dobrý den, chci se zeptat, zda mám nárok na výchovné? S manželkou jsem vychoval 4 děti a manželka bohužel již zemřela. Pobírám starobní a vdovský důchod. Děkuji za odpověď.

S manželkou jsme vychovali dvě děti.Manželka bohužel již zemřela.Já pobírám starobní a vdovský důchod.Mám nárok na výchovné?

Mám nárok na příspěvek když nyní jsem vdovec. Manželka byla hodně nemocná rakovina, trpěla při opakovaných chemoterapiich a ozařování.Nakonec se ani starobního důchodu nedožila. V nemoci se od nás odstěhovala a já se musel o děti starat sám. Odstěhování bylo z důvodu psychiky manželky. Byla bez vlasů a popálená od ozařování. Děkuji za odpověd.

Po rozvodu jsem se staral o dva syny ,bývalá žena o jednoho mám nárok na výchovné? Děkuji.

Má nárok 500kč moje matka,na děti které vychovala od 7 a 8 let jejich věku.Byli to sourozenci jejího muže/táty/.Své děti měla 3.Děkuji

S manželkou jsme vychovali dva syny.Manželka bohužel již zemřela.Já pobírám starobní a vdovevký důchod.Mám nárok na výchovné?
Děkuji za odpověď.
S potdravem Miloš Moucha

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak se počíta výchovne když jsem vychovala dvojčata děkuji.

Dobrý den. Chci se zeptat, jestli je příspěvek 500,-- Kč nějak omezen počtem dětí? Doslechla jsem se, že bude vyplácen jen do 3 dětí, na další 4 nebo 5 už ne. Děkuji za odpověď.

Dítě jsem vychovávala do 10 let.Potom jsem se znovu vdala,ale dítě zůstalo u babičky,protože nechtělo jít se mnou kvůli novému manželovi.Stále jsem s dítětem udržovala kontakt.Mám nárok na výchovné?

Dostanu prispevek500kc na vychovane dite jsem v duchodu 15let automaticky nebo si musim zazadat dekuji

Dostanu prispevek500kc na vychovane dite jsem v duchodu 15let automaticky nebo si musim zazadat dekuji

Mám nárok na příspěvek 500,-Kč za vychované dítě, které jsme vychovali s manželkou společně a nyní jsem vdovec

je mi 63 let pobírám plný invalidní důchod a od 22.5.2022 pobírám navíc vdovský důchod bude mi přiznáno výchovné na 2 děti

Jak zjistím,že musím žádat o přízpěvek 500,- korun za každé vychované dítë děkuji

CHtela bych se zeptat jestli tech 500 kc bude vyplaceno kazdy mesic nebo jen jednou v tom Lednu dekuji


Dobry den,pobiram plny invalidní duchod 13let,mam 2deti,jinak od r.1979jsem pracovala. Od rijna mam narok na starobni duchod. Mam narok na vychovne? Dekuji

MÁM NÁROK NA PŘÍSPĚVEK NA 3DĚTI,KDYŽ JSEM MĚLA OD 45LET ČÁSTEČNÍ INVALIDNÍ DŮCHOD DO 59 LET MÁM STAROBNÍ A OD 55LET VDOVSKÝ DĚKUJI.

Mám nárok na příspěvek 500,-Kč za vychované dítě, které jsme vychovali s manželkou společně a nyní jsem vdovec?4

Mám nárok na příspěvek když jsme vychovávali děti s manželkou spúolečně a nyní jsem vdovec?

Musim si zadat o vychovne kdyz mam vdovsky duchod a zadala jsem o predcastny duchod letos a jeste mi neodpovedeli ? Dekuji.

Dobrý den.. Mám dotaz.. Musím zažádat o výchovné , když jsem šla o3 roky dříve do důchodu... Tudíž předčasný... Děkuji. Hezký den.. Frischova

Tento příspěvek byl v rozporu s pravidly diskuze a byl administrátorem odstraněn

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení - kdo má nárok a jak podat žádost

Chcete si zažádat o příspěvek na bydlení? Poradíme vám, jak celý proces funguje, co je potřeba doložit, kde najít všechny potřebné...

rodičovský příspěvek - kalkulačka

Výpočet rodičovského příspěvku – žádost a kalkulačka

Kolik je rodičovský příspěvek a kde o něj žádat? Ohrozí to finanční situaci rodiny? S kalkulačkou počty snadno zvládnete. Přičíst můžete i...

Úsporný energetický tarif

Úsporný energetický tarif: Jaká bude sleva a kdo na ni nedosáhne

Proti zdražování energií bojuje stát úsporným tarifem pro domácnosti a odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje. Jak to bude fungovat si...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY