Vytopte dům tepelným čerpadlem: Jak získat dotaci

Tepelné čerpadlo je v současnosti jeden z nejvýhodnějších způsobů vytápění, který navíc nevyžaduje žádnou velkou údržbu. Podívejte se, jak vám s investicí do nového čerpadla mohou pomoct dotace.

Vytopte dům pomocí tepelného čerpadla. Poradíme, jak na čepadlo získat dotaci.
Foto: Pxhere

Vytopte dům pomocí tepelného čerpadla. Poradíme, jak získat dotaci.

Obecně existuje celá řada důvodů, proč si domů na vytápění pořídit tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo je nenáročné na obsluhu i na údržbu. Zatopit si zvládnete klidně jen prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu. Dlouhá životnost tepelných čerpadel a menší spotřeba energie zaručují poměrně rychlou návratnost počáteční investice. Pro připojení čerpadla se navíc dají použít stávající rozvody a radiátory a ušetřit se dá také díky státním dotacím na ekologické způsoby vytápění.

V roce 2022 hovoří pro pořízení tepelného čerpadla ještě několik dalších důvodů. Ceny plynu jsou velmi nepředvídatelné a kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině se dá říct, že nepředvídatelná je do budoucna i samotná dostupnost této suroviny. Od 1. září navíc začne platit zákaz používat kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy a jejich majitele tak jako tak čeká výměna za ekologičtější způsob vytápění. A tepelné čerpadlo může být ideální řešení.

Jaké jsou druhy tepelných čerpadel?

Nejdostupnějším typem tepelného čerpadla je čerpadlo vzduch/voda. Použít ho můžete v podstatě kdekoliv, úplně vhodné není jen v horských lokalitách. Tepelné čerpadlo vzduch/voda totiž přestává pracovat při teplotách nižších než -15 °C. To ale neznamená, že přestane úplně topit. Při extrémních mrazech si čerpadlo začne přitápět elektřinou.

S velkými výkyvy teploty se umí lépe vyrovnat tepelné čerpadlo země/voda, které získává energii z hlubinného vrtu nebo zemního kolektoru. Jde sice o nejúčinnější variantu tepelného čerpadla, kvůli vyšší pořizovací ceně je ale dobré si dobře spočítat návratnost celkové investice.

Nejúčinnějším způsobem vytápění je tepelné čerpadlo voda/voda, pro jeho pořízení ale musí být k dispozici odpovídající podmínky. Tento druh tepelného čerpadla potřebuje k provozu spolehlivý zdroj spodní nebo geotermální vody. Případně může posloužit i odpadní teplo z chladicí vody z nějakého průmyslového provozu.

Cena tepelného čerpadla

Pořizovací cena tepelného čerpadla se odvíjí od mnoha proměnných. Vždy záleží na druhu čerpadla, velikosti, tepelných ztrátách, lokalitě a dispozicích nemovitosti. Orientační ceny pro jednotlivé typy tepelných čerpadel se pohybují v následujících cenových relacích:

  1. voda–voda 200 000 – 360 000 Kč
  2. vzduch–voda 120 000 – 250 000 Kč
  3. země–voda 190 000 – 350 000 Kč

Jaké existují dotace na tepelná čerpadla

V současnosti existují dva typy dotací, při pořízení tepelného čerpadla ušetřit. Nízkopříjmové domácnosti a lidé v důchodovém věku mohou využít takzvanou kotlíkovou dotaci. Ta je určená pro výměnu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy za ekologičtější způsob vytápění, takže ji lze využít i pro tepelné čerpadlo. V rámci kotlíkové dotace můžete získat příspěvek až 130 000 Kč.

Druhou možností je program Nová zelená úsporám. Tento projekt má pomoct domácnostem s výměnou neekologických zdrojů energie pro vytápění nebo podpořit hospodaření s dešťovou vodou. O dotaci na tepelné čerpadlo si mohou zažádat majitelé rodinných domů či bytů, obce města, pověření vlastníci bytových jednotek, developeři, bytová družstva a nově také majitelé rodinných domů. Na tepelné čerpadlo určené čistě k vytápění domu můžete získat příspěvek až 80 000 Kč, na čerpadlo, které navíc ohřívá užitkovou vodu, ještě o 20 000 Kč více.

O dotaci z programu Nová zelená úsporám si můžete zažádat na  webu www.novazelenausporam.cz, vyřídit ji za vás ale může i firma, která vám tepelné čerpadlo dodává.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Opravdu jsou tepelná čerpadla taková výhra? U nás v rodině ho nikdo nemá, takže jsem se neměl ani s kým poradit a já jsem nechtěl být tím pokusným králíkem, který to bude zjišťovat, tak jsme šli na jistotu a vybrali jsme si krbová kamna zde https://www.levnekrby.cz/ a jsme spokojení. Od těch jsme totiž věděli, co máme čekat :-) .

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Východ slunce

Východ a západ slunce v roce 2024 – přesné časy pro každý měsíc

Zajímá vás, v kolik hodin u nás vychází a zachází slunce? Přesné časy východů a západů slunce po celý rok 2024 najdete v tomto článku.

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení? Jak o něj zažádat a kolik vlastně je? Všechny informace o příspěvku na bydlení pro rok 2024 se...

Výše invalidního důchodu se odvíjí od mnoha faktorů. Nejsnadnější cesta tedy je, využít k výpočtu invalidního důchodu online kalkulačku.

Invalidní důchod v letošním roce – podmínky, žádost a kalkulačka

Kolik je invalidní důchod v roce 2024? Kdo na něj má nárok a jaké podmínky musí žadatel splnit?✔️ Veškeré informace o invalidním důchodu...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY