Jak si vybrat letní parfém: rady profesionálů

Parfumerie má mnoho společného s naším šatníkem. Stejně jako outfity pro každé roční období značky vytvářejí parfémy, které jsou vhodné pro určitou sezónu. Některé vůně jsou skvělým doplněním denního vzhledu, jiné jsou naopak vyhrazeny pro zvláštní příležitosti. Tato pravidla se utvářela po celá desetiletí a existují, aby náš image byl vždy organický a celostní.

Jak si vybrat letní parfém: rady profesionálů Foto: pexels

Do práce většinou nenosíme společenský frak ani večerní šaty, stejně jako si nemůžeme dovolit přijít na romantickou večeři v roztrhaných džínách. Vonné kompozice jsou uspořádány podle stejného principu – každá má své místo a čas. Jak ale vybrat ten vhodný parfém?

Rozhodně víte, že vůně se mohou měnit podle typu pleti, ale hodně také závisí na prostředí, teplotě a vlhkosti vzduchu. V létě se naše pokožka rychle zahřívá, kvůli čemuž je jakýkoli aplikovaný parfém mnohem sytější a bohatší. Pokud v teplém období používáte pikantní orientální nebo příliš bohatou květinovou vůni, může to vadit všem kolem vás. Mimochodem, pokud jste citliví na letní vedra a špatně je snášíte, pak bohatá vůně může způsobit bolesti hlavy i u vás. A když už vybíráte nový parfém, většinou si takový cíl nedáváte. Doporučujeme si přečíst nás článek a na webových stránkách MAKEUP si můžete prohlédnout široký sortiment parfémů https://makeup.cz/categorys/3/.

Jak vybrat parfém: na které vonné akordy se zaměřit v létě?

Při nákupu parfému na léto je třeba si vonné kompozice pečlivě prostudovat a vyzkoušet několik druhů. Nejprve musíte parfém aplikovat na svou pokožku a zjistit, zda se vám líbí, jak vonné složky se odhalují právě na vašem těle. Na léto raději upřednostněte lehčí a svěží vůně. Všichni víme, že parfumerie se dělí do kategorií podle procenta aromatických olejů ve složení. Kolínské vody (2–4%) jsou považovány za nejméně koncentrované, toaletní (5–10%) a parfémová voda (11–2%) jsou středně koncentrované, parfémy obsahují největší procento vonných olejů (až 30%). Jaký formát se tedy nejlépe hodí na léto? Podle odborníků je nejlepší volbou toaletní aneb parfémová voda, protože střední koncentrace vonných látek v horku dodává pocit lehkosti a zanechává po sobě jemný závoj.

Citrusové akordy pro horké dny

Všechny citrusové parfémy jsou lehké, svěží a nevtíravé, takže na jaro a léto se perfektně hodí. Obraťte pozornost na kompozice, které obsahují noty mandarinky, citronu, bergamotu, zeleného čaje a jasmínu. I když milujete sladké vůně, v létě byste si měli dávat pozor zejména na karamelové vůně, protože v horku mohou zhořknout a objeví se dusivé vtíravé tóny. Takové vůně se budou lépe hodit pro podzimní období, když se chce zahřát.

Jak tedy vybrat parfém na léto? Upřednostňujte voňavky, jejichž vonné kompozice jsou založené na ovocných tónech: zelené jablko, ananas, grapefruit. Pro milovníky orientálních vůní, bohatých na koření s přetrvávajícím závojem, také existují vhodné vůně na léto. V tom případě obraťte pozornost na parfémy s tóny ambry a vanilky. Takové kombinace dodávají vůni kořeněný charakter, protože jsou mírně sladké, ale zároveň nejsou příliš vtíravé. A obvykle se takový parfém aplikuje v malých množstvích, protože již má vysokou sytost a trvanlivost.

Květinové a rostlinné akordy pro horké dny

Pravděpodobně jsou to nejoblíbenější vonné kompozice mezi ženami, protože voní žensky, smyslně a zároveň svěže. Každý rok výrobci uvádějí na trh vůně s květinovými a bobulovými akordy na léto. Zde je lepší zvolit vůni, která není příliš sladká a naopak obsahuje svěží akordy bylinek a květin - pivoňka, růže, fialka, zelená tráva a mořské tóny. Takové vonné kompozice jsou často doplněny tóny cedru, medu a jemného koření. Tyto parfémy si také můžete vybrat na léto, protože rostlinné kompozice v kombinaci s kořeněnými akordy často vytváří efekt lesní svěžesti.

Neobvyklé akordy chypre a kůže

Moderní kožené vůně jsou překvapivě rozmanité a navzájem se nepodobají. Akordy kůže a koření umožňují parfumérům vytvářet skutečná mistrovská díla. Mnoho parfémových domů používá různé druhy exotických stromů a keřů k vytvoření neobvyklých kompozic.

Existuje však určitá skupina vůní, která není vhodná na léto - jedná se o chyprové vůně. Jejich základem jsou tóny bergamotu, dubového mechu a některých stromů. Nejčastěji jsou hořké a zároveň příliš sladké a výrazné v horku.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Inspirujte se originálními nápady na oslavu Dne matek

Inspirujte se originálními nápady na oslavu Dne matek

Den matek letos připadá na 14. května. Už máte vymyšlené, čím maminku letos obdarujete? Zapomeňte na obyčejnou kytku a bonboniéru. Místo...

Jak na odstoupení od smlouvy - vzory a formulář

Jak na odstoupení od smlouvy – vzory a formulář

Co dělat, když darujeme nebo dostaneme nevhodný dárek ❓ Jak postupovat, když objevíme vadu na zakoupeném zboží a potřebujeme vyřídit...

Kolik zaplatíte clo a DPH za zásilky z Číny

Kolik zaplatíte clo a DPH za zásilky z Číny

Jaké je clo na zboží z Číny v roce 2024? Jak podat elektronické celní prohlášení? Vyplatí se i nadále nakupovat na AliExpressu? Odpovědi na...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY