Jak si založit datovou schránku a přihlásit se

Už máte datovou schránku? Nebo si ji chcete založit a přemýšlíte jak na to? Máme pro vás vše, co k tomu potřebujete vědět. Datová schránka je velice praktická a nápomocná při komunikaci s úřady, tak s jejím založením neotálejte a zřiďte si ji podle našich instrukcí klidně hned.

Založení - Přihlášení
Zapomenuté heslo a změna hesla
Datový trezor
Daňové přiznání přes datovou schránku

Jak si založit datovou schránku a přihlásit se
Foto: Pixnio

Co je to datová schránka?

Datová schránka je velice praktický státem garantovaný nástroj elektronické komunikace. Funguje jako účinná náhrada za papírové dopisy a usnadní vám komunikaci především s úřady. Oficiální definice zní, že se jedná o elektronické úložiště určené k doručovaní elektronických dokumentů mezi orgány veřejné moci, fyzickými a právnickými osobami. V praxi to znamená, že s datovou schránkou podáte online například daňové přiznání, pošlete na zdravotní pojišťovnu přehled o příjmech a výdajích a nemusíte chodit na úřad.

Pro koho je datová schránka povinná: OSVČ a další

Datová schránka je povinná pro:

  • orgány státní moci
  • právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku

Pro fyzické podnikající osoby (OSVČ) je datová schránka aktuálně dobrovolná. Ze zákona se tzv. profesní datové schránky zřizují pouze:

  • advokátům
  • daňovým poradcům
  • insolvenčním správcům
  • a dalším podobným profesím

Jak si založit a zřídit datovou schránku (fyzická osoba a OSVČ)

Nemusíte být nutně právnická osoba nebo podnikatel, abyste si mohli zřídit datovou schránku. Je totiž určená všem, tedy i fyzickým osobám. Vyberte si z tabulky způsob, jakým si podáte žádost o datovou schránku.

Typ žádosti

Jak to probíhá
Online přes Identitu občana (např. bankovní identitu) pohodlné zřízení online pomocí eObčanky nebo bankovní identity (přes přihlašovací metodu, kterou se hlásíte do svého internetového bankovnictví), Eidentita
Osobně na Czech POINTu osobně navštívíte Czech POINT (na vybraných pobočkách České pošty), stačí mít s sebou průkaz totožnosti, žádost se většinou vyřídí rovnou na místě
Písemně v listinné podobě vyplníte příslušný formulář a pošlete ho na Ministerstvo vnitra, datová schránka bude zřízena cca do 3 dnů (ale stejně s tím dopisem musíte na poštu)

Datová schránka - ověření přes bankovní identitu

Vybrali jste si z výše zmíněných možností žádostí o datovou schránku hned tu první, protože se vám zdá nejsnazší? Nedivíme se. Bankovní identita je spolehlivý způsob digitálního ověření vaší totožnosti. Díky ní se do své datové schránky dostanete stejně rychle jako do internetového bankovnictví. A jak bankovní identitu získat? Pokud využíváte internetové bankovnictví, tak už bankovní identitu máte. Poskytují ji v současné době tyto banky:

  • Air Bank
  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • Fio banka (bankovní identitu můžete využít pouze pro portály státní správy)
  • Komerční banka
  • Moneta
  • Raiffeisenbank (bankovní identitu můžete využít pouze pro portály státní správy)

Bankovní identitu mají v plánu svým klientům poskytnout i MBank a UniCredit Bank.

Zřízení, login a přihlášení do www.moje datová schránka

Budete-li podávat žádost o zřízení datové schránky přes Identitu občana, bude vám datová schránka zřízena okamžitě. Přihlašovat se pak do ní budete obdobným způsobem jako do svého internetového bankovnictví. Na stránce mojedatovaschranka.cz zvolíte "přihlášení Identitou občana", pak vyberete "přesměrování na službu Identita občana", kde se přihlásíte pomocí některé z nabízených metod a udělíte potřebný souhlas. Následně si velice jednoduše datovou schránku zřídíte a rovnou ji začnete používat.

Moje datová schránka - přihlášení jménem a heslem

Kromě přihlášení skrz Identitu občana se můžete na webu mojedatovaschránka.cz přihlásit pomocí jména a hesla. Tento způsob využijí hlavně žadatelé z Czech POINTU. Právě tam totiž dostanou přidělené unikátní uživatelské jméno a současně také heslo, jehož bezpečnost lze podpořit mobilním klíčem nebo SMS kódem. Pokud jste o zřízení žádali pomocí Identity občana, je potřeba si o přístupové údaje (jméno a heslo) nejprve požádat.

Datová schránka - zapomenuté heslo a jak ho změnit

Patříte do skupiny lidí, kteří si svá hesla neukládají a často hesla ztrácíte, nebo je zapomínáte? Na to si dejte v případě datové schránky velký pozor! Pokud totiž zapomenete heslo do své datové schránky, budete muset vyrazit na Czech POINT. Tam nejprve ověří vaši totožnost a následně vygenerují nové heslo. V tomhle případě má přihlašování přes bankovní identitu velkou výhodu, neboť tam hrozí menší riziko zapomenutí přihlašovacích údajů (kdy jste naposledy zapomněli své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví?).

Pamatujte také na to, že heslo do datových schránek po 90 dnech expiruje a vy si musíte vytvořit nové. Ke změně budete potřebovat stávající heslo. Pokud chcete změnit heslo ještě před jeho expirací, postupujte následujícím způsobem:

  • přejděte do záložky "Nastavení"
  • zvolte "Možnosti přihlášení" (levý sloupec)
  • následně "Změna hesla"

ID datové schránky - jde ho změnit?

Další důležitý údaj, který ke své datové schránce získáte, je ID. Každá datová schránka má své unikátní ID, které se vygeneruje při jejím zřízení. ID je tvořeno náhodnými čísly a písmeny a změnit jej nelze. V datové schránce jej najdete v závorce u svého jména. Dobré je také vědět, že ID datové schránky není stejné jako přihlašovací jméno.

Datová schránka a datový trezor - cena

Zřízení i užívání datové schránky je zcela zdarma. Jediné, co je zpoplatněné je tzv. datový trezor. Slouží k uchování zpráv, neboť všechny zprávy ze schránky po 90 dnech mizí. S trezorem zprávy ve schránce zůstanou až do smazání. Cena datového trezoru se odvíjí od počtu uchovaných zpráv a ceník datového trezoru najdete zde.

Datová schránka nebo elektronický podpis?

Datová schránka může v některých případech nahradit elektronický podpis. Datová schránka má již ověřenou vaši identitu a není tedy potřeba zaslané materiály opatřovat ještě elektronickým podpisem. Elektronický podpis oproti datové schránce není zdarma a nepatří mezi zrovna nejlevnější záležitosti. Co z toho vyplývá? S datovou schránkou zaručeně ušetříte.

Datová schránka - neoblíbená aplikace Datovka

Chtěli byste mít svoji datovou schránku vždy při ruce jako aplikaci v telefonu? Aktuálně je dostupných pár neoficiální aplikací včetně aplikace Datovka. Naše doporučení si kvůli nízkému hodnocení v App Store rozhodně nezíská. Uživatelé kritizují nemoderní prostředí i častou nefunkčnost. Průměrné hodnocení od uživatelů je pouhých 2,2 z 5.

Seznam a vyhledávání držitelů datových schránek - VZP a další

Potřebujete zjistit, zda fyzická či právnická osoba nebo orgán veřejné moci disponuje datovou schránkou? Webový portál datové schránky umožňuje snadno a rychle držitele datových schránek vyhledat. Hledat můžete podle jména, adresy, IČa nebo ID schránky v tomto odkazu. Vybrat si můžete mezi pokročilým a základním vyhledáváním. Výsledek vám pak ukáže IČO, adresu, ID schránky a další údaje o hledaném subjektu.

Jak podat daňové přiznání elektronicky přes datovou schránku

Jedním z hlavních důvodu, proč si podnikající fyzické osoby zřizují datové schránky, je podání daňového přiznání. Postup podání je velice snadný. Stačí předem vyplněný elektronický formulář ve formátu .xml poslat na příslušný finanční úřad. Podívejte se na následující video, kde je postup zobrazen krok za krokem.



*️⃣Jak zrušit datovou schránku?

Datovou schránku není možné zrušit. Zrušena bude pouze úmrtím, a to až po uplynutí 3 let. Datovou schránku můžete pouze znepřístupnit.

*️⃣Jak znepřístupnit datovou schránku?

O znepřístupnění je potřeba zažádat na kontaktním místě Czech POINT. Na stejném místě si ji pak můžete kdykoliv nechat opět zpřístupnit.

*️⃣Jaké nevýhody má datová schránka?

Datová schránka usnadňuje komunikaci s úřady a má minimální nevýhody. Jako nevýhoda by se mohlo považovat to, že bez datového trezoru zprávy po 90 dnech zmizí. Nevýhody jsou však spíše subjektivní a nepatrné, datová schránka rozhodně šetří čas i peníze.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Zřídil jsem si datovou schránku,ale po prvním odhlášení se ji nemůžu přihlásit znovu,nepoznává moje hesla?!

Dobrý den,byla mi zřízena datová schránka ale nestihla jsem si na poště vyzvednout přihlašovací údaje. Co mám dělat?

Dobrý den,byla mi zřízena datová schránka ale nestihla jsem si na poště vyzvednout přihlašovací údaje. Co mám dělat? M.Novánková

Dobrý den,byla mi zřízena datová schránka ale nestihl jsem si na poště vyzvednout přihlašovací údaje. Co mám dělat. Děkuji Bartko

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak začít podnikat od nuly a vytvořit podnikatelský záměr

Jak se stát podnikatelem a být úspěšný + podnikatelský záměr

Chcete rozjet svůj vlastní byznys? Podívejte se na všechny základní informace, které potřebujete znát, na jednom místě. Jak se stát OSVČ,...

Jaká je aktuální inflace v ČR - jak se počítá a vyvíjí

Jaká je aktuální inflace v ČR - jak se počítá a vyvíjí

Máte peníze pod polštářem? Inflace je potichu krade. A bohužel i ze spořících účtů. Zkuste jednoduchou kalkulačku inflace a mějte lepší...

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení? Jak o něj zažádat a kolik vlastně je? Všechny informace o příspěvku na bydlení pro rok 2024 se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY