Pátek třináctého: Jak je často, co znamená, historie, sázky

Pátek třináctého nastane v každém roce alespoň jednou a pro mnohé je symbolem smůly a neštěstí. Odkud tato pověra vlastně pochází, jak se promítla do popkultury a proč je právě pátek třináctého nejlepší datum, kdy zkusit štěstí v sázení?

Historie - Kdy bude - Filmy - Sázky

Pátek třináctého: Historie, jak je často, co znamená, sázky Foto: Profimedia

Proč je pátek 13. nešťastný den (historie, templáři 1307)

Proč má zrovna pátek třináctého přinášet smůlu? Původ této pověry sahá hluboko do historie a souvisí s pronásledováním a zatýkáním rytířského řádu templářů. Tento brutální hon započal právě v pátek třináctého roku 1307 na popud francouzského krále Filipa IV. Sličného.

Umučení mnoha templářů v celé Evropě znamenalo zánik tohoto řádu. Jejich následovníci pak považovali pátek třináctého za nešťastný den či den ďábla. V historii však došlo i k dalším událostem, které vedly ke vzniku pověr a obavám z pátku třináctého nebo jen čísla třináct.

FORTUNA - založ si účet online a získej skvělý bonus

Online stírací losy od Fortuny

Stírej zábavné online losy s bonusem

Založ si účet u Fortuny a užij si zábavu s online stíracími losy s bonusem. Stírej kdekoli a kdykoli a zapoj se do soutěží o zajímavé ceny.

KLIKNI ZDE a začni hrát u Fortuny

Například Ježíš Kristus byl ukřižován na Velký pátek a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí, přičemž ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil. Podle Židů je číslo třináct nešťastné, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je písmeno M, kterým začíná slovo „mavet“ nebo-li smrt.

I anglický král Ethelred II. si v roce 1002 vybral k popravě všech Dánů žijících v Anglii jakožto reakci na tehdejší časté dánské nájezdy právě pátek třináctého listopadu.

V některých zemích, především v Latinské Americe, Španělsku a Řecku, se za nešťastný den považuje úterý třináctého. Údajně z důvodu pádu Konstantinopole, ke kterému došlo v úterý (i když nikoli třináctého, ale 29. května roku 1453).

Jak často je pátek 13. v roce 2023?

Na letošní rok vychází pátek třináctého dvakrát - v lednu a říjnu. Obvykle se v průběhu roku vyskytují právě dva nebo jeden pátek třináctého, v některých letech bývají i tři. V každém roce je však alespoň jeden. Mají ho všechny měsíce, které začínají nedělí.

Kdy bude pátek 13. v roce 2024 a dalších letech:

Rok Měsíc s pátkem 13.
2024 Září, prosinec
2025 Červen
2026 Únor, březen, listopad
2027 Srpen
2028 Říjen

Pátek 13. a další pověry

Co když se pátek třináctého spojí s jinou pověrou, třeba s rozbitým zrcadlem? To už může být skutečná katastrofa! Pokud jste pověrčiví, raději si v pátek třináctého více než kdy jindy dejte pozor na tyto pověry:

  • Rozsypaná sůl – přináší sedm let neštěstí. To však lze odčinit hozením špetky soli přes levé rameno.
  • Vykročení levou nohou – raději si na pátek 13. nastavte postel tak, abyste vstávali pravou nohou.
  • Šlápnutí na víko kanálu – vyhněte se jim obloukem, nebo se smůly nezbavíte.
  • Kukačka a sýček – radši nechoďte do lesa, a pokud kukačku stejně uslyšíte, nepočítejte kolikrát zakuká, protože tolik let života vám ještě zbývá. Pokud uslyšíte sýčka, pověra říká, že někdo ve vaší rodině zemře.
  • Černá kočka – pokud vám přeběhne přes cestu, raději se vraťte a běžte jinudy. Jinak se na vás nalepí smůla.

Určitě znáte i další pověry, také se třeba doporučuje nechodit pod žebříkem nebo pod šňůrou na prádlo, pro nic se nevracet a spousta dalších. Zdá se, že možná bude nejlepší na pátek třináctého vůbec nevycházet z domu, možná radši ani z postele.

Pátek 13. a štěstí v sázení (výherní čísla Sportky)

A nyní nechme pověry o smůle na pátek třináctého stranou, a podívejme se na problematiku sázení v tento den. Pro sázkaře je totiž pátek třináctého naopak šťastným dnem. Počet prodaných losů bývá oproti jiným dnům několikanásobný a stejné je to i s výhrami.

Například v roce 2019, kdy nastal pátek třináctého v září a prosinci, padaly v obou měsících mnoha-milionové výhry (15 milionů a 20 milionů korun). V následujícím roce přišel pátek třináctého v březnu a situace se opakovala – ve Sportce tehdy padla výhra v hodnotě 10 milionů korun.

Samozřejmě sázení je o náhodě, ale stejně jako strach může být důvodem, proč se vám dějí špatné věci, může naopak víra ve štěstí přinést ty dobré. Také se můžete podívat, které losy nejčastěji vyhrávají, a šanci na výhru tak ještě zvýšit.

Promo akce v online casinech na pátek třináctého

Strach a obavy, které vám pátek třináctého přinese, můžete klidně hodit za hlavu a raději využít příležitosti, kterou přináší. Mnohá online casina jsou totiž v tento den mimořádně štědrá a hráčům rozdávají různé bonusy.

Můžete tak jednoduše získat hezký peněžitý bonus k vašem vkladu, free spiny na hracích automatech nebo třeba možnost zúčastnit se nějakého velkého turnaje o tučné výhry. Přehled nejzajímavějších promo akcí na pátek 13. v top online casinech najdete tady.

SAZKA online losy - založ si účet a získej skvělý bonus

Zaregistruj se a stírej Sazka losy online

Stírej online losy s bonusem 300 Kč

Zaregistruj se u Sazky a užij si zábavu s online stíracími losy s bonusem 300 Kč. Stírej kdekoli a kdykoli a účastni se soutěží o zajímavé ceny!

KLIKNI ZDE a stírej Sazka losy online

Pátek třináctého – filmy (přehled dílů filmové série)

Pověra spojená s pátkem třináctého se promítla i do pop kultury a posloužila jako inspirace pro filmové tvůrce. Komediální snímek s názvem Friday the Thirteenth, ve kterém na pátek třináctého zemřou v důsledku úderu blesku dva lidé, vznikl již v roce 1933.

Častěji se však motiv nešťastného pátku třináctého promítl do hororových filmů, přičemž nejznámější je série slasher filmů jednoduše nazvaných Pátek třináctého. Tato série čítá dvanáct filmů, které vznikly mezi lety 1980 až 2009 a do filmového hororu přinesly postavu masového vraha Jasona Voorheese.

Přehled filmů Pátek třináctého:

  • Pátek třináctého (1980)
  • Pátek třináctého 2 (1981)
  • Pátek třináctého 3 (1982)
  • Pátek třináctého 4 (1984)
  • Pátek třináctého 5 (1985)
  • Pátek třináctého 6: Jason žije (1986)
  • Pátek třináctého 7: Nová krev (1988)
  • Pátek třináctého 8: Jason na Manhattanu (1989)
  • Pátek třináctého 9 (1993)
  • Jason X (2001)
  • Freddy versus Jason (2003)
  • Pátek třináctého (2009)

Horor Pátek třináctého a masový vrah Jason Voorhees

Jason Voorhees je hlavním záporákem i ústřední postavou hororové filmové série Pátek třináctého. Je to neúnavný vraždící šílenec, který straší obyvatele tábora Crystal Lake (Křišťálové jezero). Neutuchající potřebou pomstít smrt své matky je hnán k masakrování každého, koho potká.

Je známý tím, že nosí hokejovou masku, která mu zakrývá zdeformovaný obličej, a jako zbraň používá mačetu. Se znetvořeným obličejem se již narodil, a v důsledku týrání, které mu způsobila jeho zrůdná matka Pamela Voorheesová, trpí i mentálním postižením.

V jedenácti letech odjel na tábor ke Křišťálovému jezeru, kde se kvůli nepozornosti pubertálních vedoucích utopil. Jeho tělo se však nikdy nenašlo. Následně byl tábor považován za prokletý a byl zavřen.

Ve skutečnosti Jason nezemřel a jako dospělý se vrací poté, co byla jeho šílená matka brutálně zavražděna během pokusu o synovu pomstu. Jason nyní vraždí všechny návštěvníky nově otevřeného tábora...

Pátek 13. jako hra

Horor Pátek třináctého se stal kultovní klasikou a vysloužil si dvě videoherní adaptace. První vyšla již v roce 1989 a druhá hra s názvem Friday the 13th: The Game v roce 2017. Stejně jako „vyvražďovací“ film je jeho herní adaptace survival hororem, kde na jedné straně stojí zabiják Jason Voorhees a na druhé skupina puberťáků bojujících o život.

Videohra Friday the 13th: The Game je určena pro PlayStation 4 a Xbox One a jde o tzv. asymetrický multiplayer. Proti sobě tak stojí dva nevyrovnané týmy s rozdílnými schopnostmi. Můžete si vybrat, zda budete hrát za krvežíznivého Jasona a snažit se povraždit teenagery, nebo se s nimi budete před zrůdou ukrývat a bojovat o svůj život.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kdy letos začíná podzim a kdy je první podzimní den [2023]

Kdy začíná podzim

Podzim je od nepaměti spojený se sklizní, pestře zbarvenými listy a přípravou na zimní období. Prozradíme vám, kdy letos začíná a co...

Plyšové hračky podle her, animovaných filmů a seriálů

Plyšové hračky podle her, animovaných filmů a seriálů

Plyšovým hračkám už je několik desítek let a jejich oblíbenost mezi dětmi stále roste. Které plyšové postavy jsou nejvíce trendy?

Názvy nejznámějších souhvězdí a mapa oblohy

Názvy nejznámějších souhvězdí a mapa oblohy

Souhvězdí, aneb pomyslné hvězdné útvary zaplňující noční oblohu, rozeznávali už naši dávní předkové před tisíci lety. Jaká jsou ta...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY