Jak vypadá Ježíšek, kde bydlí a jak naděluje dárky?

Jak vypadá Ježíšek? Kde bydlí? Jak naděluje dárky a jak vlastně stihne za jeden večer navštívit tolik domovů najednou? Otázky, které zajímají každého malého zvědavce, ale i řadu dospělých. Odpovědět na ně však není zrovna lehké...

Jak vypadá Ježíšek, kde bydlí a jak naděluje dárky? Foto: Pixabay

Jak vypadá Ježíšek?

I když se Ježíšek stal za poslední dvě století pevnou součástí českých vánočních svátků, stále je opředen aurou tajemství a nejistotou, jakou má vlastně podobu. Nejde totiž o dospělého muže, jako jsou Papa Noel, Santa Klaus nebo Děda Mráz, u nichž je poměrně snadné si představit, jak se trmácí s nadílkou od domu k domu nebo se spouští komínem. Ježíšek je miminko, které se právě narodilo. V tomto případě vyvstává otázka, jak je možné, že by takové novorozeňátko roznášelo dárky.

Co znamená Ježíšek v křesťanském světě?

Aby představa Ježíška dávala nějaký smysl, je důležité se nejprve zamyslet nad tím, odkud k nám vlastně přišel a co znamená jeho narození v křesťanském světě... Pro křesťany je narození Ježíše Krista časem radosti a naděje. Oslavují příchod Spasitele, který je přišel zachránit od hříchu a nabídnout naději na lepší budoucnost pod jeho ochranou.

Odkud se vzal Ježíšek?

Tradice Ježíška jako hlavního nadělovatele dárků k nám doputovala teprve před 200 lety z Německa, kde ji o něco dříve zavedli protestanti v čele s Martinem Lutherem. Namísto svátku svatého Mikuláše, jehož uctívání nebylo v souladu s protestantskou vírou, začaly zimní oslavy patřit přednostně Božímu synu a jeho narození. Češi tuto tradici převzali od českých Němců a uchytila se natolik, že nám Ježíšek dárky naděluje dodnes, a to i přesto, že Česká republika patří k jedné z nejateističtějších zemí na světě.

Ježíšek v ateistickém Česku

Je zajímavé, že pro Čechy, kteří většinou nevěří v křesťanského Boha a Ježíše Krista jako Božího syna, představuje Ježíšek neodmyslitelnou součást Vánoc. Věří v něj a učí v něj věřit i svoje děti. Jejich představy o něm jsou však často odpojené od křesťanského významu a založené na pohádkách; představují si ho spíš jako kouzelnou bytost, která má moc vyčarovat dárky pod stromečkem.

Zajímavou vánoční tradicí je Hvězdička v polském Kašubsku, kde lidé věří, že jim dárky naděluje první hvězda, která 24. prosince vyjde na večerním nebi. Jen co vysvitne, stane se kouzlo... Stejným způsobem tedy můžeme přemýšlet i nad Ježíškem. Nemusí se nám spouštět komínem, vozit po nebi na saních se sobím spřežením nebo tahat s pytlem dárků. Když přijde jeho čas, navštíví naše domovy jeho kouzlo a vnese do nich naději a lásku, s čímž souvisí i vánoční nadílka, ať už ji pod stromeček fyzicky položí kdokoliv.

Kde bydlí Ježíšek?

Dalším častým dotazem bývá, kde Ježíšek bydlí. Odpověď znovu není jednoznačná. Jdeme-li na to pohádkově, jednou z možných představ je, že přebývá na nebesích, odkud se na Štědrý večer snáší do pozemského světa lidí. Zajímavé zpracování Ježíškova nebeského domova můžeme vidět například v pohádce Anděl páně od Jiřího Stracha.

Pokud se na to podíváme z trochu jiného úhlu pohledu, Ježíšek má přechodné bydliště také v betlémech, kde ho zhruba od začátku adventu do Tří Králů ubytováváme. V křesťanském pojetí pak má místo v našich srdcích, která naplňuje nadějí a láskou.

  • Zajímá vás, kdo naděluje dárky dětem v zahraničí? Více se dočtete TADY.
  • Jak se u nás slavily Vánoce za starých časů? TADY se můžete dočíst víc.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Text vánočního přání zdarma ke stažení online

Text vánočního přání zdarma ke stažení online

Podívejte se na ta nejlepší vánoční i novoroční přání, která můžete zaslat po emailu, SMS nebo jako obrázek či video.

advent

Proč a jak slavíme adventní čas?

Rok se s rokem sešel a už je tu zase radostný čas adventní. Odkud se tato tradice vzala a jaký je její původní význam?

caputova

Ženy u kormidla za hranicemi českého rybníčku

V nadcházejících prezidentských volbách se o Hrad ucházejí dvě ženské kandidátky. V zahraničí však ženy u moci nejsou žádnou novinkou...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY