Kosmetický trend: Augmentace neboli zvětšení rtů

Augmentace rtů se stala více než jen módním trendem. Zvětšenými rty se už dávno nechlubí jen celebrity. Někdy až příliš odvážně tuto praktiku podstupují i mladé dívky, maminky od dětí nebo zralé ženy. K dispozici je nepřeberné množství metod. Zvažte pečlivě všechny možnosti. Náprava nepovedeného zvětšení rtů sice možná je, ale o takovou komplikaci určitě nestojíte.

Kosmetický trend: Augmentace neboli zvětšení rtů Foto: Pexels

Přirozená výplň rtů kyselinou hyaluronovou

Kyselina hyaluronová je látka, kterou našemu tělu vlastní, a proto je nejlepší volbou pro výplně rtů. Při injekčním podání na sebe váže molekuly vody, čímž zvětšuje objem i hydrataci. Tato metoda nabízí jemné, přirozené zvětšení, které zajistí, že vaše rty nebudou vypadat přehnaně. Ovšem i tady záleží na množství vpíchnuté látky.

Výsledky obvykle trvají 6-12 měsíců v závislosti na individuálních faktorech, jako je metabolismus a životní styl. V průběhu času tělo výplň bezpečně vstřebá. V případě potřeby je možné zákrok opakovat.

Zvětšení rtů botoxem

Zvětšení rtů botoxem spočívá v aplikaci botulotoxinu do oblasti kolem rtů, což je vedle kyseliny hyaluronové další oblíbená metoda. Ačkoli je botox známý především pro redukci vrásek, je také efektivní volbou pro zvětšení rtů. Tím, že se botox zaměřuje na sval orbicularis oris v okolí úst, uvolňuje jej a poskytuje mírné zvednutí okraje rtů. Tato metoda tedy objem rtů přímo nezvětšuje, ale nabízí svěží, mladistvý vzhled.

Účinky zvětšení rtů botoxem trvají přibližně 3-4 měsíce, což z něj činí dočasné, ale účinné řešení pro ty, kteří nejsou připraveni na výrazné plastické výplně rtů.

Zvětšení rtů doma: Zvětšovač rtů aneb pusátko

Vakuové přístroje na zvětšení rtů, často prezentované jako plumpery na rty nebo pusátka, využívají sání a podtlaku k prokrvení rtů, což způsobuje dočasný otok. Přestože nabízejí neinvazivní řešení, výsledky jsou pomíjivé a trvají jen několik hodin. Je nezbytné používat tato zařízení s opatrností, aby se předešlo vzniku modřin.

Toto řešení je ovšem víc než vhodné, pokud si chcete nejdříve ověřit, jak budete po zvětšení rtů vypadat. Vyzkoušejte například osvědčený přístroj na zvětšení rtů značky GESKE.

Optické zvětšení rtů díky kosmetice (lesk, sérum, rtěnka)

Lesky a séra na zvětšení rtů obsahují složky, jako je kapsaicin nebo mentol, které mírně dráždí rty, což vede ke krátkodobému otoku. Jsou ideální pro okamžité posílení, ale nenabízejí dlouhodobé výsledky. Navíc mohou rty i zbytečně vysušovat.

Na druhou stranu i rtěnky a balzámy mohou vytvořit iluzi plnějších rtů. Často obsahují hydratační složky, díky nimž rty vypadají šťavnatější a objemnější. Kosmetika je tak skvělý způsob, jak doplnit zákrok augmentace rtů pro co nejdokonalejší výsledek.

Tabulka: Kosmetické produkty pro zvětšení rtů

Typ kosmetického přípravku

Klíčové složky

Očekávaný výsledek

Lesk na rty

Kapsaicin, mentol, mátový olej

Dočasné zpevnění rtů

Sérum na rty

Kyselina hyaluronová, kolagenní peptidy, kofein

Hydratace a plnost

Rtěnka

Peptidy, niacin, olej ze skořice

Iluze objemu

Balzám na rty

Bambucké máslo, vitamin E

Hydratace a lesk

Jak poznat nepovedené zvětšení rtů?

Přestože mnozí dosáhnou požadovaných výsledků, kosmetické zákroky vždy představují určité riziko. Nepovedené zvětšení rtů má tyto charakteristiky:

  • Asymetrie
  • Boule nebo hrbolky
  • Přeplnění nebo nedostatečné vyplnění rtů
  • Infekce nebo alergická reakce

Je důležité vybrat si certifikovaného lékaře s portfoliem úspěšných zákroků. Pokud dojde k nespokojenosti, hyaluronidáza může např. výplně s kyselinou hyaluronovou rozpustit.

Zvětšení rtů - cena dle lokality? (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a Olomouc)

Ceny zvětšení rtů se liší v závislosti na zvoleném zákroku a lokalitě. Nejčastěji se rty vyplňují kyselinou hyaluronovou s Lidokainem, kde cena za 1 ml je 5 až 9 tisíc korun. Finální cena záleží tedy i na použitém množství látky – intenzitě zvětšení rtů a dále i na značce zvolené výplně. Je nezbytné zohlednit nejen cenu zákroku, ale také případné následné návštěvy nebo možné retuše.

TABULKA: Kliniky nabízející zvětšení rtů

Město

Klinika

Praha

Asklepion

Brno

DermaMed

Ostrava

Mediest

Plzeň

Klinika Medical Beauty Plzeň

Olomouc

RVmedCentrum

Diskuse o zvětšení rtů

Než se ponoříte do světa zvětšování rtů, zapojte se do diskusních fór nebo se poraďte s odborníky. Poznání zkušeností ostatních vám může poskytnout neocenitelné poznatky a zajistit, abyste si stanovili realistická očekávání a byli připraveni na cestu, která vás čeká. Praktické informace a zkušenosti jiných žen najdete například na webech Emimino, Omlazeni nebo Estethicon.

Jak dlouho trvá otok po zvětšení rtů?

Otok po zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou je běžný vedlejší účinek. Doba trvání otoku se může lišit v závislosti na jednotlivci a na použité technice, ale obvykle platí následující:

  • Prvních 24-48 hodin: Otok je nejvýraznější během prvních 24 až 48 hodin po zákroku. Rty mohou být citlivé na dotek a mohou se objevit i modřiny.
  • 3-5 dnů po zákroku: Většina otoku by měla postupně ustoupit během 3 až 5 dnů. Modřiny mohou začít mizet, ale některé mohou trvat déle.
  • Po 1 týdnu: Většina otoku a modřin by měla být v tuto chvíli pryč, ačkoli mírný otok může přetrvávat ještě několik týdnů.

Je důležité si uvědomit, že každý reaguje na zákrok jinak a doba zotavení se může lišit.

Péče po zákroku: Co nedělat po zvětšení rtů?

Po zákroku zvětšení rtů je důležité dodržovat několik doporučení, aby se zabránilo komplikacím a dosáhlo se nejlepšího výsledku:

  • Nedotýkejte se rtů: Vyvarujte se intenzivního dotýkání nebo masírování rtů prvních 24 hodin po zákroku.
  • Vyhněte se vysokým teplotám: Po zákroku byste měli vyhnout saunám, horkým sprchám a intenzivnímu cvičení.
  • Nepijte alkohol: Alkohol může zvyšovat riziko otoku a modřin.
  • Nepoužívejte make-up: Vyhněte se aplikaci rtěnky nebo jiných kosmetických produktů na rty po dobu alespoň 24 hodin (z důvodu infekce).
  • Nekuřte: Kouření může zpomalit hojení a zvyšovat riziko infekce.
  • Vyhněte se slunečnímu záření: Sluneční záření může způsobit otok, proto je doporučeno nosit opalovací krém a vyhnout se přímému slunci.

Pokud máte po zákroku nějaké obavy nebo nežádoucí reakce, měli byste se co nejdříve obrátit na svého lékaře.

Nepovedené zvětšení rtů – jak situaci řešit?

Pokud jste nespokojeni s výsledkem zvětšení rtů, doporučujeme co nejdříve kontaktovat specialistu na estetickou medicínu, který vám zákrok provedl. V případě použití kyseliny hyaluronové může být aplikována hyaluronidáza k odstranění nežádoucího efektu. V některých případech může být nutné počkat, až se plnivo samo vstřebá. Případně lze zvážit korekční zákrok.

Často kladené otázky:

Jak dlouho trvá otok po výplni rtů?

Otok obvykle ustoupí do 48 hodin, ale může trvat až týden.

Mohu po zvětšení rtů nosit rtěnku?

Před použitím jakýchkoliv produktů na rty je nejlepší počkat alespoň 24 hodin. A to z důvodu možné infekce.

Existují přírodní alternativy zvětšení rtů?

Žádná přírodní metoda nemůže zopakovat výsledky výplní nebo botoxu, ale masáže rtů, peeling, hydratace nebo vakuové přístroje mohou vzhled rtů zlepšit

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Movember 2023: Význam, pravidla, kníry, logo, run

Co je Movember a jaká jsou pravidla

Celosvětová charitativní kampaň Movember podporuje léčbu zhoubné rakoviny prostaty. Muži si symbolicky nechávají narůst knír a každý rok se...

Echinacea purpurea

Echinacea: léčivé účinky, recept na domácí výrobu kapek

Třapatka nachová známější jako echinacea je květina, která nejen krásně vypadá, ale také léčí. Její účinky na lidské zdraví jsou doslova...

Existují nejlepší cviky na záda? Jak si pomoci od bolesti zad

Existují nejlepší cviky na záda? Jak si pomoci od bolesti zad

Představte si svět, ve kterém vás nikdy nebudou bolet záda – svět bez pocitu ztuhlosti mezi lopatkami po celodenním sezení v práci, bez...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY