Echinacea: léčivé účinky, recept na domácí výrobu kapek

Třapatka nachová známější jako echinacea je květina, která nejen krásně vypadá a zdobí naše záhonky, ale také léčí. Její účinky na lidské zdraví jsou doslova zázračné. Pojďme se této pozoruhodné rostlince podívat na zoubek, nebo spíše na kořínek.

Echinacea purpurea
Foto: Profimedia

Echinacea purpurea neboli třapatka nachová (pěstování)

Vzhledně vyhlížející trvalka, která zdobí mnohé české zahrady, pochází ze Severní Ameriky a k nám do Evropy se dostala až v minulém století. Nyní je zde hojně rozšířená, ale na našem území se pěstuje pouze uměle, ve volné přírodě ji najít nelze. Využívá se jak na okrasu, tak jako léčivka, která obsahuje mnoho účinných látek a působí blahodárně na zdraví člověka.

Daří se jí na sušších prosluněných místech, nepotřebuje příliš vláhy. Má chlupatou lodyhu, na jejímž vrchu je květ se sytě červeným středem a podlouhlými růžovými okvětními lístky.

Echinacea: obsažené látky, léčivé účinky, využití

Z rostliny se využívá jak její spodní část, tedy oddenek, tak její horní část, tedy lodyha a květ. Každá z těchto částí obsahuje jiné látky, jinak se zpracovává a disponuje jinými léčivými účinky. Zatímco oddenek je bohatý na esenciální oleje, zbytek rostliny obsahuje zejména polysacharidy.

Výtažky z kořene třapaky nachové se využívají k léčbě neduhů spojených s horními cestami dýchacími, při infekci močových cest, ale také k zevnímu užití při léčbě různých poranění. Medikamenty připravené z vrchní část rostliny pro změnu pomáhají při léčbě chřipky.

Přípravky z echinacey se také využívají k posílení imunity a podpoření celkového zdraví člověka. Pozitivně ovlivňují také lidskou psychiku. Výsledky některých studií prokazují, že látky obsažené v třapatce nachové účinně bojují s úzkostnými stavy a odplavují stres.

Echinacea: zpracování – kapky, tinktura, čaj, nebo sirup? (domácí recept)

Výtažky z kořene či nadzemní části rostliny se zpracovávají na mnoho různých způsobů. Lze z nich připravit tinkturu, kapky, nebo sirup. Vyrábí se také echinaceové tabletky, nebo se nať a květy mohou sušit na čaj. V případě čaje se echinacea často kombinuje s bezem nebo šípkem.

Domácí výroba echinaceových kapek na imunitu

  • Co potřebujeme?

200 gramů sušených kvítků třapatky

půl litru slivovice nebo jiné pálenky dobré kvality

  • Jak na to?

Kvítky nasypeme do sklenice a zalijeme pálenkou. Necháme několik dní odstát na teplém světlém místě, několikrát za den protřepáváme. Poté přecedíme přes plátýnko a uložíme do sklenice na chladné stinné místo.

  • Jak podáváme a na co?

Kapky se podávají po lžičkách ráno na lačný žaludek. Posilujeme tak imunitu, chráníme tělo před nejrůznějšími neduhy a podporujeme léčbu nachlazení nebo zánětu horních cest dýchacích.

Je echinacea vhodná pro děti?

V přiměřené míře jsou přípravky z třapatky nachové pro děti nezávadné, nicméně při konzumaci větší míry se může objevit alergická reakce.

Můžu echinaceu užívat v těhotenství?

Echinacea by v těhotenství neměla představovat žádné riziko. Ovšem je vhodné ji užívat v rozumných dávkách.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kopřiva dvoudomá

Na co je dobrá kopřiva, co léčí a proč pálí?

Kopřiva rozhodně není jen žahavým plevelem, jde o zázračnou bylinku, prakticky o českou superpotravinou, která má mnoho různých způsobů...

Léčivá houba čaga

Léčivá houba čaga: Jaké jsou její účinky a jak ji využít?

Už jste slyšeli o zázračné houbě jménem čaga? Přezdívá se jí také "houba nesmrtelnosti". Jedná se o druh choroše, který parazituje na...

Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek je v české kuchyni tak běžnou přísadou, že často zapomínáme, o jak úžasnou potravinu se jedná. Dokáže pomoct s kdejakým neduhem, a...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY